Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Portugalská kuchyně: i zákusek musíte umět vychutnat

aktualizováno 
-
Málokterý turista předpokládá, že by se kávě mohlo ve světě říkat také jinak než »café«. Výjimky ovšem potvrzují pravidlo. V portugalštině existuje výraz »bica« (čte se bika). A toto kouzelné slůvko představuje pravou portugalskou kávu: malou, silnou, dobře presovanou. Portugalci si ji dávají hned několikrát denně. Je to takový národní rituál: bica s relativně velkým balíčkem cukru. Jen tak na dva až tři loky,rychle a ve stoje u barového pultu. K tomu si Portugalci dopřejí nepřeberně druhů zákusků: například »Pastel de Belém«. To je ten nejklasičtější, často také nazývaný »Pastel de nata«. Domovem je tato specialita v lisabonské čtvrti Belém. Nejstarší a také nejznámější výrobna se nachází hned vedle kláštera sv. Jeronýma, v belémské ulici rua de Belém 84 - 92. Přesný název tototo místa zní »Antiga Confeitaria de Belém«. »Továrnička« byla založena v roce 1837 a dnes je jediná, která vyrábí Pastéis de Belém. Vraťme se ale ke kávě: takže ta malá silná se jmenuje bica. Dvojité preso je pouhé café (s mlékem nebo bez), carioca je slaboučké preso, bica cheia je malé preso s větším množstvím vody, galao je třetina vysoké sklenice kávy a zbytek mléka, meia de leite potom znamená půl kávy a půl mléka. Kávová alchymie v Portugalsku je doopravdy složitá. Ke kávě se,zejména večer,popíjejí likéry: například amendoa amarga (likér z hořkých mandlí), ginginha (likér z višní), brandymel (medové brandy), licor de laranja (pomerančový likér) a jiné. K povinným portugalským suvenýrům patří lahev pravého portského vína. Zkuste je ochutnat na místě. Bílé se podává vychlazené většinou jako aperitiv, červené pak při pokojové teplotě jako dezertní (tawny nebo ruby). Pokud toužíte poznat něco nového, zvolte madeirské víno, které údajně pomohlo námořníkům za dob slavných zámořských objevů proti kurdějím. Na severu Portugalska v oblasti Minho speciálním způsobem dozrávají hrozny, ze kterých se vyrábí tzv. vinho verde (zelené víno), mladé, trpké, mírně perlivé víno, které může být klasicky bílé nebo červené (ochutnejte např. Quinta da A velada). V portugalské kavárně si můžete dát rovněž menší svačinu (sendviče, tousty, bochánky z tresky »pastéis de bacalhau«, kuřecí košíčky »empadas de galinha«, apod.). Za portugalskou kuchyní však musíte do typické restaurace. Je jich všude nepočítaně, od těch nejobyčejnějších až po nejluxusnější. V běžné restauraci zaplatíte přibližně tolik jako v Praze (jedna porce grilovaných sardinek s vařeným bramborem a zeleninou vás přijde na asi 150 korun, těstoviny na 180, porce normální ryby na 230 a porce masa na 200 korun). Portugalským národním jídlem je treska neboli »bacalhau«, která se připravuje na nejrůznější způsoby. Dále jsou u turistů oblíbené grilované sardinky, biftek z tuňáka, grilovaný losos, mečoun apod. Jihoportugalskou specialitou je cataplana (vařené ryby, krevety, m ušle, brambory, zelenina v zeleninové omáčce) nebo arroz de mariscos (rizoto s dary moře). Z masa převládá portugalský biftek (přelitý omáčkou), z drůbeže pak kuře piri-piri. Nezapomeňte taky na polévku (většinou jsou zeleninové jako například caldo verde), na předkrm y (meloun s portským vínem, krevetový salát) a na zeleninové saláty. Závěrem nezbývá než říci, abyste se připravili na skvělou portugalskou pohostinnost, která se projevuje i tím, že ještě před klasickým předkrmem vám v každé restauraci donesou košík s chlebem, slané máslo a nejrůznější dobrůtky: tavený sýr, ovčí sýr, tuňákovou paštiku, paštiku ze sardinek, nakládané olivy, mrkev s česnekem, klobásky. Když se ho nedotknete, nebudou vám tento první předkrm Portugalci jednoduše nazývaný couvert ani účtovat.


Autor:




Nejčtenější

Typický obrázek z německé Rujany: plážové „domečky“ jako ochrana před stálým...
Hrachovka z pytlíku, vlny studené. Jak se za Československa jezdilo k moři

Praotec Čech nás zavedl do středoevropské kotliny, rok 1918 nás v ní hranicemi uzavřel. Výsledek: nemáme moře. A přece jsme po jeho vlnách vždycky toužili....  celý článek

Specialized Turbo Vado 4.0
Jak se přilepit hobíkovi na záda. Test elektrokola do města i na výlet

I největší skeptici už vidí, že expanzi elektrokol nic nezastaví. Po velkém průlomu v Německu, Rakousku a Švýcarsku v uplynulých letech definitivně zasahují i...  celý článek

Panorama Nepomuku s neodmyslitelnou kulisou Zelené hory.
Krajinou Černých baronů a milované historie. Cyklotoulky okolím Nepomuku

Zvlněná a přátelská krajina luk, polí a remízků v okolí Nepomuku byla osídlená generacemi předků, jejichž dávné působení můžeme pocítit v drobných i...  celý článek

Provensalské Grasse je hlavní město francouzských parfémů
Kde nos potřebujete víc než oči. Výlet do města, kde voní každá ulice

Letní návštěva jihofrancouzské Provence se nemusí omezit jen na notoricky známá místa a přímořská letoviska. Vyrazte pár kilometrů do vnitrozemí, kde se mezi...  celý článek

Zboží s tematikou zatmění 2017
Reportáž: Zatmění slunce vyhnalo Američany na venkov. Přípravu nepodcenili

Jackson, USA (od zvláštního reportéra Technet.cz) Zatmění slunce je astronomická událost, která je (na rozdíl třeba od průletu komety) srozumitelná úplně každému. Američané se už nemohou dočkat, především pak...  celý článek

Další z rubriky

Tanečník ze Sepiku je připravený na kulturní show v Madangu.
My máme hodinky, oni mají čas. Co udělají mobily s Papuánci?

Martin Soukup letos dostal cenu Neuron, udělovanou nejlepším vědcům. Mimo jiné za to, že sleduje, jak žije asi patnáct set lidí v odlehlém údolí ostrova...  celý článek

Cestou necestou
Puchýře jako dvacka a klopýtání v dešti, to je slavný dánský pochod

Tři dny intenzivní chůze napříč dánským ostrovem Fyn spolu s dalšími 850 nadšenci pěší turistiky, tak vypadá akce nazvaná Fjällräven Classic Denmark. Treku...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Jak létají Češi. Letenka za 300 tisíc a cesty kolem světa

Kolik jste ochotni zaplatit za letenku na vysněnou dovolenou či pracovní cestu? Český rekord za poslední půlrok drží letenka za bezmála tři sta tisíc korun....  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.