Polenta je jedno z tradičních jídel severovýchodní Itálie. V oblasti úrodné Pádské nížiny se totiž velice daří kukuřici, surovině nezbytné pro přípravu polenty. Polenta kdysi bývala jídlem chudých. Dnes se z ní stalo tradiční jídlo, které jedí prakticky všichni bez rozdílu. A co to tedy vlastně je? Jedná se o kukuřičnou kaši, která slouží jako příloha k masu, nebo se podává jen posypaná sýrem, politá tomatovou či jinou omáčkou. Fantazie Italů v tomto směru nezná mezí. Příprava polenty není nijak náročná na ingredience. K její přípravě potřebujete jen kukuřičnou mouku, vodu a sůl. Italské obchody nabízejí nespočet různých druhů kukuřičné mouky. Některé kuchařky či kuchaři volí k přípravě polenty dva druhy mouky, jemně a hrubě mletou. Jen tak se prý dosáhne té správné konzistence. Polenta vás ekonomicky příliš nevyčerpá, ale fyzicky zcela jistě. Nejste-li ovšem trénovaný kuchtík, který vydrží míchat kaši několik hodin. V některých domácnostech se polenta míchá zásadně jen ručně. Zastánci ruční přípravy většinou argumentují tím, že ani ten nejlepší a nejmodernější kuchyňský robot nedokáže směs promíchat tak dokonale jako samotný kuchař. Některé rodiny však bez ohledu na tradici používají při přípravě tohoto typického jídla elektrický hnětač. Takový přístroj je k nezaplacení při větších sešlostech jako jsou například slavnosti osad - feste di contrade. Počet slavících není nikdy menší než sto. No a míchejte potom kaši pro tolik jedlíků ručně. Hotová polenta musí být tak hustá, aby ji bylo možné po vyklopení z kotlíku krájet na plátky. Kukuřičná kaše je poměrně sytá, a tak se může stát, že i když kuchařka přesně odměřila množství mouky, polenta zbyde. Zbylá kaše se ale v žádném případě nevyhazuje - druhý den se opět krájí na plátky a opéká. Takto upravená se sype parmezánem.
Polenta není obyčejná kaše
Polenta je jedno z tradičních jídel severovýchodní Itálie. V oblasti úrodné Pádské nížiny se totiž velice daří kukuřici, surovině nezbytné pro přípravu polenty. Polenta kdysi bývala jídlem chudých. Dnes se z ní stalo tradiční jídlo, které jedí prakticky všichni bez rozdílu. A co to tedy vlastně je? Jedná se o kukuřičnou kaši, která slouží jako příloha k masu, nebo se podává jen posypaná sýrem, politá tomatovou či jinou omáčkou. Fantazie Italů v tomto směru nezná mezí. Příprava polenty není nijak náročná na ingredience. K její přípravě potřebujete jen kukuřičnou mouku, vodu a sůl. Italské obchody nabízejí nespočet různých druhů kukuřičné mouky. Některé kuchařky či kuchaři volí k přípravě polenty dva druhy mouky, jemně a hrubě mletou. Jen tak se prý dosáhne té správné konzistence. Polenta vás ekonomicky příliš nevyčerpá, ale fyzicky zcela jistě. Nejste-li ovšem trénovaný kuchtík, který vydrží míchat kaši několik hodin. V některých domácnostech se polenta míchá zásadně jen ručně. Zastánci ruční přípravy většinou argumentují tím, že ani ten nejlepší a nejmodernější kuchyňský robot nedokáže směs promíchat tak dokonale jako samotný kuchař. Některé rodiny však bez ohledu na tradici používají při přípravě tohoto typického jídla elektrický hnětač. Takový přístroj je k nezaplacení při větších sešlostech jako jsou například slavnosti osad - feste di contrade. Počet slavících není nikdy menší než sto. No a míchejte potom kaši pro tolik jedlíků ručně. Hotová polenta musí být tak hustá, aby ji bylo možné po vyklopení z kotlíku krájet na plátky. Kukuřičná kaše je poměrně sytá, a tak se může stát, že i když kuchařka přesně odměřila množství mouky, polenta zbyde. Zbylá kaše se ale v žádném případě nevyhazuje - druhý den se opět krájí na plátky a opéká. Takto upravená se sype parmezánem.
Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis
Aktualizujeme Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po...
Unikátní přírodní úkaz na Litovelsku: povodně protrhly meandr řeky Moravy
Odborníci z Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK) a vědci z katedry geoinformatiky Univerzity...
{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}
{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}
Jako v pohádce. Japonský park pokryly koberce modrých květů hajniček
Turisté z celého světa míří v těchto dnech do veřejného parku Hitači na ostrově Honšú. Na 350...
Žádný porod a na toaletu vezměte pravítko! Podivná pravidla národních parků
Americké národní parky trhají rekordy, patří k nejvyhledávanějším destinacím světa. Ročně do nich...
{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}
{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}
Chmury otce Fouras. Pevnosti Boyard hrozí zkáza, ničí ji nápory vln
Pevnost Boyard, která se stala dějištěm populární televizní soutěže, ohrožují rozmary počasí. Kvůli...
Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis
Aktualizujeme Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po...
VIDEO: Nahlédněte do Indie očima české poutnice hnutí Hare Krišna
Indická republika je sedmá největší a s více než miliardou obyvatel jednou z nejlidnatějších zemí...
OBRAZEM: Blýskalo se na horší časy. Procházka po Praze v roce 1941
Protektorátní správa začala už v březnu roku 1939, o dva roky později však Prahu čekaly výrazné...
Jako v pohádce. Japonský park pokryly koberce modrých květů hajniček
Turisté z celého světa míří v těchto dnech do veřejného parku Hitači na ostrově Honšú. Na 350...
K prodeji, stavební pozemek o výměře 1.230 m2, Hůry - České Budějovice
Spádová, Hůry, okres České Budějovice
4 290 000 Kč