Pečené maso po argentinsku - hovězí steak - to je dlouhá záležitost

-
Jestliže nějaký národ na Zemi dokáže ocenit dobrý steak, pak jsou to Argentinci. Argentinci pravidelně konzumují hovězí v obdivuhodném množství.

Steak bývá obvykle doprovodem při víkendovém odpočinku spojeném se setkáním rodin a přátel. »Asado« je to poslední »grilovací nadšení« - záležitost vyvolávající sbíhání slin, kombinace ohně a masa. Neexistuje u toho žádná kuchařská čepice, žádná marináda, žádné složité steakové koření. A žádný grilovací plyn. A jak takové grilování vlastně vypadá? Mistr v argentinském grilování, Sebastián Calaón, je už v plné práci, když ranní slunce začne stoupat nad argentinskou pampu. Popadne čerstvě nařezané palivové dříví a sestaví pařezy do pyramidy nad otevřenou hliněnou jámou. Když oheň začne praskat, Calaón napíchne flák hovězího masa na dlouhou kovovou jehlu a vmáčkne ji na dno v blízkosti plamenů. Oběd může být servírován za pět hodin. Vyzbrojený nabroušeným nožem, ocelovým pohrabáčem a lopatkou na uhlí se mistr grilování připravuje na to, co je jeho každotýdenním rituálem: argentinské grilování. »Mám tu všechno, co potřebuji. Příprava na ohni z pařezů je jediný možný způsob jak dodat masu chuť. Je to pomalý proces pečení.« Calaón předvádí svou zručnost, když sestavuje tři grily pro ty nejlepší kusy masa. V Argentině se konzumuje většinou hovězí. Zvrásněná kravská střeva podobná slonímu chobotu jsou elegantně naaranžována na černém kovovém grilu. Prskající klobásky »chorizo« jsou rozloženy na druhém grilu, jen pár centimetrů od mohutných steaků. Oheň syčí, jak do plamenů dopadá šťáva z klobásek skrz grilovací mříž. Calaón do ohně vhodí vrchovatou lopatku žhnoucích uhlíků. Prskající maso posype jemně solí, jediným kořením, které za celý den použije. Hlavní ceněný Calaónův počin je tlustý kus masa známý jako »vacío«. Je to kus hovězího žebra v tuku, pečený na otevřeném ohni pod stříškou z vlnité oceli. Mistr stále hlídá bdělým zrakem maso, jehož pouzdro z tuku ho dokonale předurčuje k pomalému, pomaloučkému opékání. Vytáhne Bowieho nůž (dlouhý lovecký nůž) a zakrojí do pomalu hnědnoucího masa. Jako do másla zajede nůž do křehkého masa a kuchař si sousto vloží do úst. »Je hotové,« oznamuje. »Jsou to celé kusy zvířat rozprostřené na otevřeném grilu, posypané jen trochou soli a upečené na otevřeném ohni,« vysvětluje jeden z místních odborníků, který procestoval 25 zemí, kde je grilování rozšířené,aby sebral materiál pro svou knihu The Barbecue Bible (Grilovací bible). »To je grilování v té nejjednodušší a nejlepší formě.«

Autor:
Témata: Argentina, Máslo, nůž

Nádraží Praha Vršovice

  • Nejčtenější

Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis

1. října 2021,  aktualizováno  27.3 14:07

Aktualizujeme Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po...

Vstup zakázán! Ostrovu Morgan vládnou tisícovky pokusných makaků

25. března 2024

Mohutné duby porostlé chomáči lišejníků, husté křoviny a šest úzkých písečných pláží. Morgan Island...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Poznáte země světa podle jediné fotografie?

22. března 2024

Existují místa, která jsou tak výjimečná, že se dají zařadit pouze do jedné konkrétní země. Poznáte...

Mnohem lepší než Thajsko. Kambodža vás okouzlí vstřícností i památkami

21. března 2024

Kambodža byla loni zvolena asijskou vedoucí kulturní destinací. My jsme si její návštěvu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nejpomalejší rychlík světa. Ledovcový Express nabízí úchvatnou jízdu

25. března 2024

Tentokrát jsme se za švýcarskými panoramaty vydali s vlaky Rhétských drah, tedy typicky červenými...

Děravé království v údolí Loiry. Nejen zámky, ohromí skalními domy i koktejly

28. března 2024

Premium V některých se pěstují houby, v jiných zpracovávají jablka, v dalších farmáři chovají bource...

Sedadlo v třinácté řadě v letadlech nehledejte. Chybí tu i další čísla

28. března 2024

Třináctka má v Evropě pověst smolného čísla. Pokud se vám ale podařilo zasednout v letadle na...

Láska na druhé sousto. Japonská kuchyně je plná nástrah i úžasných chutí

28. března 2024

Seriál Když jede člověk do Japonska, nevezme si s sebou zásobu paštik, to se rozumí tak nějak samo sebou....

Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis

1. října 2021,  aktualizováno  27.3 14:07

Aktualizujeme Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...