Steak bývá obvykle doprovodem při víkendovém odpočinku spojeném se setkáním rodin a přátel. »Asado« je to poslední »grilovací nadšení« - záležitost vyvolávající sbíhání slin, kombinace ohně a masa. Neexistuje u toho žádná kuchařská čepice, žádná marináda, žádné složité steakové koření. A žádný grilovací plyn. A jak takové grilování vlastně vypadá? Mistr v argentinském grilování, Sebastián Calaón, je už v plné práci, když ranní slunce začne stoupat nad argentinskou pampu. Popadne čerstvě nařezané palivové dříví a sestaví pařezy do pyramidy nad otevřenou hliněnou jámou. Když oheň začne praskat, Calaón napíchne flák hovězího masa na dlouhou kovovou jehlu a vmáčkne ji na dno v blízkosti plamenů. Oběd může být servírován za pět hodin. Vyzbrojený nabroušeným nožem, ocelovým pohrabáčem a lopatkou na uhlí se mistr grilování připravuje na to, co je jeho každotýdenním rituálem: argentinské grilování. »Mám tu všechno, co potřebuji. Příprava na ohni z pařezů je jediný možný způsob jak dodat masu chuť. Je to pomalý proces pečení.« Calaón předvádí svou zručnost, když sestavuje tři grily pro ty nejlepší kusy masa. V Argentině se konzumuje většinou hovězí. Zvrásněná kravská střeva podobná slonímu chobotu jsou elegantně naaranžována na černém kovovém grilu. Prskající klobásky »chorizo« jsou rozloženy na druhém grilu, jen pár centimetrů od mohutných steaků. Oheň syčí, jak do plamenů dopadá šťáva z klobásek skrz grilovací mříž. Calaón do ohně vhodí vrchovatou lopatku žhnoucích uhlíků. Prskající maso posype jemně solí, jediným kořením, které za celý den použije. Hlavní ceněný Calaónův počin je tlustý kus masa známý jako »vacío«. Je to kus hovězího žebra v tuku, pečený na otevřeném ohni pod stříškou z vlnité oceli. Mistr stále hlídá bdělým zrakem maso, jehož pouzdro z tuku ho dokonale předurčuje k pomalému, pomaloučkému opékání. Vytáhne Bowieho nůž (dlouhý lovecký nůž) a zakrojí do pomalu hnědnoucího masa. Jako do másla zajede nůž do křehkého masa a kuchař si sousto vloží do úst. »Je hotové,« oznamuje. »Jsou to celé kusy zvířat rozprostřené na otevřeném grilu, posypané jen trochou soli a upečené na otevřeném ohni,« vysvětluje jeden z místních odborníků, který procestoval 25 zemí, kde je grilování rozšířené,aby sebral materiál pro svou knihu The Barbecue Bible (Grilovací bible). »To je grilování v té nejjednodušší a nejlepší formě.«
Pečené maso po argentinsku - hovězí steak - to je dlouhá záležitost
Steak bývá obvykle doprovodem při víkendovém odpočinku spojeném se setkáním rodin a přátel. »Asado« je to poslední »grilovací nadšení« - záležitost vyvolávající sbíhání slin, kombinace ohně a masa. Neexistuje u toho žádná kuchařská čepice, žádná marináda, žádné složité steakové koření. A žádný grilovací plyn. A jak takové grilování vlastně vypadá? Mistr v argentinském grilování, Sebastián Calaón, je už v plné práci, když ranní slunce začne stoupat nad argentinskou pampu. Popadne čerstvě nařezané palivové dříví a sestaví pařezy do pyramidy nad otevřenou hliněnou jámou. Když oheň začne praskat, Calaón napíchne flák hovězího masa na dlouhou kovovou jehlu a vmáčkne ji na dno v blízkosti plamenů. Oběd může být servírován za pět hodin. Vyzbrojený nabroušeným nožem, ocelovým pohrabáčem a lopatkou na uhlí se mistr grilování připravuje na to, co je jeho každotýdenním rituálem: argentinské grilování. »Mám tu všechno, co potřebuji. Příprava na ohni z pařezů je jediný možný způsob jak dodat masu chuť. Je to pomalý proces pečení.« Calaón předvádí svou zručnost, když sestavuje tři grily pro ty nejlepší kusy masa. V Argentině se konzumuje většinou hovězí. Zvrásněná kravská střeva podobná slonímu chobotu jsou elegantně naaranžována na černém kovovém grilu. Prskající klobásky »chorizo« jsou rozloženy na druhém grilu, jen pár centimetrů od mohutných steaků. Oheň syčí, jak do plamenů dopadá šťáva z klobásek skrz grilovací mříž. Calaón do ohně vhodí vrchovatou lopatku žhnoucích uhlíků. Prskající maso posype jemně solí, jediným kořením, které za celý den použije. Hlavní ceněný Calaónův počin je tlustý kus masa známý jako »vacío«. Je to kus hovězího žebra v tuku, pečený na otevřeném ohni pod stříškou z vlnité oceli. Mistr stále hlídá bdělým zrakem maso, jehož pouzdro z tuku ho dokonale předurčuje k pomalému, pomaloučkému opékání. Vytáhne Bowieho nůž (dlouhý lovecký nůž) a zakrojí do pomalu hnědnoucího masa. Jako do másla zajede nůž do křehkého masa a kuchař si sousto vloží do úst. »Je hotové,« oznamuje. »Jsou to celé kusy zvířat rozprostřené na otevřeném grilu, posypané jen trochou soli a upečené na otevřeném ohni,« vysvětluje jeden z místních odborníků, který procestoval 25 zemí, kde je grilování rozšířené,aby sebral materiál pro svou knihu The Barbecue Bible (Grilovací bible). »To je grilování v té nejjednodušší a nejlepší formě.«
Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis
Aktualizujeme Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po...
Vstup zakázán! Ostrovu Morgan vládnou tisícovky pokusných makaků
Mohutné duby porostlé chomáči lišejníků, husté křoviny a šest úzkých písečných pláží. Morgan Island...
{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}
{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}
KVÍZ: Poznáte země světa podle jediné fotografie?
Existují místa, která jsou tak výjimečná, že se dají zařadit pouze do jedné konkrétní země. Poznáte...
Mnohem lepší než Thajsko. Kambodža vás okouzlí vstřícností i památkami
Kambodža byla loni zvolena asijskou vedoucí kulturní destinací. My jsme si její návštěvu...
{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}
{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}
Nejpomalejší rychlík světa. Ledovcový Express nabízí úchvatnou jízdu
Tentokrát jsme se za švýcarskými panoramaty vydali s vlaky Rhétských drah, tedy typicky červenými...
Děravé království v údolí Loiry. Nejen zámky, ohromí skalními domy i koktejly
Premium V některých se pěstují houby, v jiných zpracovávají jablka, v dalších farmáři chovají bource...
Sedadlo v třinácté řadě v letadlech nehledejte. Chybí tu i další čísla
Třináctka má v Evropě pověst smolného čísla. Pokud se vám ale podařilo zasednout v letadle na...
Láska na druhé sousto. Japonská kuchyně je plná nástrah i úžasných chutí
Seriál Když jede člověk do Japonska, nevezme si s sebou zásobu paštik, to se rozumí tak nějak samo sebou....
Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis
Aktualizujeme Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po...
Prodej rodinného domu 140 m2, Lichnov
Lichnov, okres Bruntál
2 100 000 Kč