Ovoce jihovýchodní Asie

- Na některých ulicích Singapuru, který se na asijské poměry vyznačuje velkou čistotou, najednou ucítíte nepříjemný zápach. Jako kdyby zde něco hnilo. K překvapení cizinců se u »hnijících« hromad shromažďují neustále lidé a dlouze očichávají zelené oválné rostliny porostlé trny. Přehazují páchnoucí zboží z ruky do ruky a po smlouvání si jím plní tašky. Neznalý turista se ptá: snad nebudou takovou odpornost jíst? Ale budou, protože se jedná o durian, jedno z nejznámějších a podle místních obyvatel i nejchutnějších druhů ovoce celé oblasti.
Právě ovoce patří k tomu vůbec nejlepšímu, co můžete v zemích jihovýchodní Asie ochutnat. Vraťme se ale ještě jednou k durianu (název pochází od malajsiského slova duri, tedy trn) a zopakujme citát z knihy 'Užitkové a pamětihodné rostliny cizích zemí', kterou již v roce 1908 sepsal František Polívka: »První dojem z tohoto ovoce jest vždy odporný - pro ten nestoudný zápach. Máte-li durian v domě, celý dům je naplněn zápachem, jako když se u nás čistí záchody či vyváží hnůj. Neskonale příjemná chuť a čpavě smrdutý zápach jsou tu vtěleny v jednom bodu. Durian chutná nadevše pomyšlení, ale zapáchá jako hnijící výkaly.« Tolik tedy starý znalec tropického ovoce František Polívka. Nebojte se však, ovoce v jihovýchodní Asii má i úplně jiné chutě a vůně než durian. Samozřejmě, že zde najdete i ovoce, jež důvěrně znáte z domova: ananas, melouny či banány (těch roste jenom v Malajsii 26 druhů). Dále o něco méně oblíbené druhy, které se však na našich stolech či v restauracích už objevují: papaju, guavu nebo liči. Na druhou stranu nabízí jihovýchodní Asie i několik desítek druhů velmi málo známého ovoce. Je to například červený chlupatý rambutan, v hnědé kožovité slupce najdete mangosten, či obrovitý druh žluto-zeleného melounu, jemuž se říká nangka, a který váží až dvacet kilogramů. A říkají vám vůbec něco jména jako kalamansi (na Filipínách rostoucí druh citrusového ovoce) nebo thanh long (což je v překladu »dračí zelené ovoce«, jež má nasládlé plody)? Kromě toho, že ovoce bývá v jihovýchodní Asii pro našince skutečně v některých případech exotickou záležitostí, současně si téměř nelze představit restauraci, kde by se nenabízelo. Prakticky každý oběd či večeře bývají ukončeny alespoň malou miskou ovoce. Především v těch nejteplejších dnech zde bývá ovoce pro turisty prakticky jedinou potravou, protože mnoho jeho druhů dokáže výborně osvěžit. A co je podstatné - ceny jsou více než příjemné. Při cestách do jihovýchodní Asie stačí tedy jenom různé druhy ovoce zkoušet, zkoušet a zkoušet. Ale pozor, vždy si všechny plody důkladně omyjte, jinak se vystavujete vážnému nebezpečí průjmových onemocnění.

Očicháváni durianu je v Singapuru tradičním rituálem.