Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Labužníci mají nový hit, svět dobývají oranžová vína. Kde je pořídit?

aktualizováno 
Dlouhá léta se vína dělila pouze na bílá a červená. Pak přišla do módy vína růžová a nakonec, teprve před pár lety, se na výsluní začala drápat také vína oranžová. Paradoxem ovšem je, že jde o historicky nejstarší „druh“ vína, neboť oranžová vína se vyrábějí technologií starou deset tisíc let.

Typická podoba oranžového vína. Ani se nechce věřit, že takové víno je možné vyrobit z bílých hroznů. | foto: Libor Budinský, pro iDNES.cz

Víno samozřejmě nemusí být vždycky sytě oranžové, někdy je barva spíše ryšavá, jindy má zase tóny mědi. Vedle barvy se liší také chuť. Oranžová vína nejsou svěží ani jiskrná, naopak jsou v chuti mohutnější a výraznější.

Fotogalerie

Přestože pravou vlastí oranžových vín je Gruzie, v současné době je dělají hlavně biovinaři ve střední a jižní Evropě, tedy v Itálii, Rakousku, ve Slovinsku či u nás na Moravě.

Oranžové víno má ve své nabídce i známý mikulovský vinař Petr Marcinčák, který je největším vinohradnickým biopěstitelem v Česku a svoje oranžové víno připravuje z odrůdy Rulandské šedé.

Oranžová vína jsou vlastně protipólem vín růžových. Zatímco růžová vína se připravují z modrých hroznů určených hlavně pro výrobu červených vín, přičemž se technologicky zpracovávají stylem bílých vín – tedy jen krátkou macerací hroznů, oranžové víno se připravuje z bílých odrůd dlouhou macerací, tedy dlouhým ležením bobulí na slupkách, díky čemuž víno získá sytou oranžovou barvu.

Na vinici oranžovou odrůdu nenajdete, tato barva se získává až ve sklepě díky...

Na vinici oranžovou odrůdu nenajdete, tato barva se získává až ve sklepě díky dlouhé maceraci.

Už dávno neplatí kdysi běžná otázka: dáte si bílé nebo červené? Klasický tandem...

Už dávno neplatí kdysi běžná otázka: dáte si bílé nebo červené? Klasický tandem doplnila růžová a později také oranžová vína.

Nejčastěji se používá odrůda rulandského šedého, jejíž hrozny mají lehce růžovou barvu, ale k výrobě „oranžády“ slouží i řada dalších odrůd, od chardonnay až po sauvignon. Oranžová vína mají také větší hutnost a výraznější chuť, což nepřipraveného laika obvykle překvapí, zvláště když nenechá otevřenou lahev předem „vydýchat“.

Co znamená kvevri

Domovem oranžových vín je Gruzie, kde se víno po tisíciletí tradičně vyrábělo v takzvaných kvevri, tedy v obrovských hliněných nádobách, které měly obsah i několik tisíc litrů a byly kvůli stálé teplotě zakopané v zemi. Do nich vinaři nalili šťávu z rozšlapaných hroznů včetně slupek a nechali vše macerovat.

Oranžové víno se zrodilo v Gruzii, kde se vyrábělo tradiční metodou kvevri.

Oranžové víno se zrodilo v Gruzii, kde se vyrábělo tradiční metodou kvevri.

Takto se zde víno připravuje deset tisíc let, nicméně dnes už drtivá většina vinařů používá moderní styl výroby vína a tradice kvevri se udržuje víceméně jen v oblasti Kachetie. Víno připravené metodou kvevri, stejně jako všechna oranžová vína, neprochází jinak běžnou filtrací.

Víno od známého herce

Jedno z nejlepších oranžových vín v Evropě dělá rakouský vinař a shakespearovský herec v jedné osobě Florian Schuhmann, který vyrábí jen velmi malé množství vína (zhruba sedm tisíc lahví za rok). Jeho vína ovšem míří na stoly vyhlášených restaurací – například do legendární kodaňské Nomy či do pražské michelinské restaurace La Degustation.

Víno se jmenuje Quantum No. 4 a připravuje se ze všech odrůd rostoucích na 70 let staré vinici, které se najednou sesbírají, vylisují a pak se nechá víno ležet šest týdnů na kvasnicích, čímž získá svou specifickou barvu i unikátní chuť. O výjimečnosti tohoto vína svědčí skvělých 93 bodů v Parkerově hodnocení, u nás toto víno prodává společnost Black Print, cena činí 690 korun.

Zrání v akátových sudech

Dalším známým vinařem, který se specializuje na výrobu oranžových vín, je Slovinec Janko Štekar, jehož pět hektarů vinic leží téměř na hranici s Itálií. Vína připravená bez jakékoliv chemie jsou skutečně sytě oranžová, což způsobuje jak několik týdnů dlouhá macerace na slupkách, tak také zrání dubových a akátových sudech, které zvýrazní jejich rustikální charakter.

Přehlídka nejlepších tuzemských vín v podzemí Valtického zámku. Tady to budou...

Přehlídka nejlepších tuzemských vín v podzemí Valtického zámku. Tady to budou mít oranžády těžké.

Třeba Štekarovo Chardonnay zraje v akátových sudech jeden rok, zatímco Rýnský ryzlink, který nechává na slupkách macerovat celý měsíc, zraje na sudu dlouhé tři roky. Tomu odpovídá i poměrně vysoká cena 670 korun.

Za dvě až tři stovky

Levnější oranžová vína je možné získat od moravských vinařů, třeba od Milana Nestarce z Moravského Žižkova, který patří mezi autentisty - na vinicích i ve sklepě pracuje bez chemie, jako to dělaly generace předků.

Z jeho oranžových vín stojí za zkoušku třeba Veltlínské zelené, které vychází zhruba na 240 korun. Výše uvedená oranžová Rulanda šedá od Marcinčáka stojí 280 korun.

Oranžová vína připravuje také Dalibor Osička z Velkých Bílovic, který pro své oranžády používá výraz kachetinské víno, tedy jméno podle již zmíněné oblasti v Gruzii. Osička má v oranžové podobě třeba Veltlínské zelené či Chardonnay.

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Typický obrázek z německé Rujany: plážové „domečky“ jako ochrana před stálým...
Hrachovka z pytlíku, vlny studené. Jak se za Československa jezdilo k moři

Praotec Čech nás zavedl do středoevropské kotliny, rok 1918 nás v ní hranicemi uzavřel. Výsledek: nemáme moře. A přece jsme po jeho vlnách vždycky toužili....  celý článek

Specialized Turbo Vado 4.0
Jak se přilepit hobíkovi na záda. Test elektrokola do města i na výlet

I největší skeptici už vidí, že expanzi elektrokol nic nezastaví. Po velkém průlomu v Německu, Rakousku a Švýcarsku v uplynulých letech definitivně zasahují i...  celý článek

V červnu 2016 byly otevřeny nové turistické stezky v Adršpachu.
Jak vyzrát na Adršpach. Fronty a přeplněná místa přenechte nezkušeným

Adršpašské skalní město praská ve švech pod náporem turistů a fronty se stojí na vstup do skal i na parkoviště. Jak z toho ven a současně si bizarní pískovcové...  celý článek

Provensalské Grasse je hlavní město francouzských parfémů
Kde nos potřebujete víc než oči. Výlet do města, kde voní každá ulice

Letní návštěva jihofrancouzské Provence se nemusí omezit jen na notoricky známá místa a přímořská letoviska. Vyrazte pár kilometrů do vnitrozemí, kde se mezi...  celý článek

Některé turistické stezky a cyklotrasy v Národním parku Šumava jsou po...
Šumavský park chce zakázat vstup do lesů. Na stezky padají stromy

Nevyrážejte do lesů kolem Nové Pece a Stožce, mnoho turistických tras je stejně neprůchodných. Takové varování vydal ráno Národní park Šumava. Silný vítr o...  celý článek

Další z rubriky

Tanečník ze Sepiku je připravený na kulturní show v Madangu.
My máme hodinky, oni mají čas. Co udělají mobily s Papuánci?

Martin Soukup letos dostal cenu Neuron, udělovanou nejlepším vědcům. Mimo jiné za to, že sleduje, jak žije asi patnáct set lidí v odlehlém údolí ostrova...  celý článek

Cestou necestou
Puchýře jako dvacka a klopýtání v dešti, to je slavný dánský pochod

Tři dny intenzivní chůze napříč dánským ostrovem Fyn spolu s dalšími 850 nadšenci pěší turistiky, tak vypadá akce nazvaná Fjällräven Classic Denmark. Treku...  celý článek

Šílený přístav v Bangladéši
VIDEO: Nás nedostanou. Kurz přežití v šíleném přístavu v Bangladéši

Bangladéšský přístav v Dháce je stejný jako celá země. Přelidněný, přeplněný, plný odpadků a boje o přežití. Míchají se zde staré bárky s moderními loděmi,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.