Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Obřad raclette

  18:24aktualizováno  18:24
Sýrové speciality švýcarské kuchyně určitě nezklamou žádného příslušníka národa milovníků smažených sýrů. Avšak na rozdíl od české tradice, která svěřuje manipulaci s eidamem, obalovaným ve strouhance, běžně do rukou hospodyněk, tradiční švýcarské sýrové fondue i raclette jsou výhradně mužskou záležitostí. Příprava takového pokrmu je vskutku malým rituálem.
"Že se dá u vás v Čechách koupit sýr raclette? To bude určitě ten německý... a ten je opravdu ehm, ble... To je prostě směšné, raději ho vůbec nejezte!" otřásá se upřímným odporem Pierre-Olivier Bourbon ze starého walliského rodu. Jako švýcarský dřevní gurmánský šovinista pohrdá všemi ingrediencemi pro fondue a raclette vyrobenými mimo Švýcarsko, ba dokonce mimo Wallis. "Ani francouzský raclette nestojí za nic," pokračuje. Na kuchyňský pult obřadně instaluje prastaré zařízení na přípravu raclette, zděděné po dědečkovi. Jde o kovový držák, nad nímž se rozehřívá vrchní vrstva půlměsíce sýra speciálním hořákem. Samozřejmě méně skalní Švýcaři používají i jiné "raclettovače", kdy se na plátky nařezaný sýr taví na lopatičkách v elektrickém nahřívači... Avšak čest švýcarského gurmánského šovinisty velí všechny moderní vymoženosti ze zásady odmítat. "Jediný pravý raclette je z Wallisu," říká pan Bourbon, přinášející ze sklepa obrovský sýrový bochan. "Musí být přesně zralý. Před týdnem ještě nebyl dost a za týden už bude moc..." "Pierre-Oliviere, ještě tam máme tu půlku od minula," podává manželovi z lednice nádherný půlměsíc walliského raclette jeho žena. Pan Bourbon ho během odborného výkladu bezmyšlenkovitě připevní k zařízení a začne žhavit hořák. Po chvíli speciálním nožem setře první porci. Z horkého hrnce v zatepleném látkovém košíčku vytahuje brambor ve slupce, ke kterému vám hostitel "kydne" roztavený sýr. Posypete jej pepřem, osolíte, přidáte na talíř nakládanou cibuličku a ochutnáte. "Výborné!" rozplýváte se. Společnost se dobře baví, zatímco hostitel postupně obsluhuje všechny u stolu. Pak přichází druhé kolo, třetí... Konečně ochutná i pan Bourbon. "Ach ne!" vykřikne a teatrálně se chytí za hlavu. "Já to věděl. Tenhle už je přezrálý," vrhne vyčítavý pohled na manželku. Pak rezolutně "starý" sýr z přístroje sundá a rozkrojí nový bochník: "Teprve teď uvidíte!" Nevidíte nic. Raclette vám chutná stejně jako předtím. Cpete se ostošest. Čím déle jíte, frekvence donášky sýra se zvyšuje, neboť méně lační jedlíci pomalu odpadají. "Věřil byste, pane Bourbone, že se dá raclette roztavit i v mikrovlnce?" osmělí se na sklonku večeře svěřit se svými odvážnými improvizacemi zahraniční návštěva. Pan Bourbon na okamžik zkamení. Ale protože k raclette se pije jen víno (nebo horký čaj, aby vám chladný nápoj v kombinaci se sýrem nedělal paseku v žaludku), nálada už je natolik uvolněná, že i starý Wallisan se od srdce rozchechtá.

Autorka je spolupracovnicí redakce

Sýr raclette se připravuje na kovovém držáku, na kterém se rozehřívá horní vrstva sýra pomocí speciálního hořáku.

Autor:




Nejčtenější

Typický obrázek z německé Rujany: plážové „domečky“ jako ochrana před stálým...
Hrachovka z pytlíku, vlny studené. Jak se za Československa jezdilo k moři

Praotec Čech nás zavedl do středoevropské kotliny, rok 1918 nás v ní hranicemi uzavřel. Výsledek: nemáme moře. A přece jsme po jeho vlnách vždycky toužili....  celý článek

Provensalské Grasse je hlavní město francouzských parfémů
Kde nos potřebujete víc než oči. Výlet do města, kde voní každá ulice

Letní návštěva jihofrancouzské Provence se nemusí omezit jen na notoricky známá místa a přímořská letoviska. Vyrazte pár kilometrů do vnitrozemí, kde se mezi...  celý článek

Panorama Nepomuku s neodmyslitelnou kulisou Zelené hory.
Krajinou Černých baronů a milované historie. Cyklotoulky okolím Nepomuku

Zvlněná a přátelská krajina luk, polí a remízků v okolí Nepomuku byla osídlená generacemi předků, jejichž dávné působení můžeme pocítit v drobných i...  celý článek

Zboží s tematikou zatmění 2017
Reportáž: Zatmění slunce vyhnalo Američany na venkov. Přípravu nepodcenili

Jackson, USA (od zvláštního reportéra Technet.cz) Zatmění slunce je astronomická událost, která je (na rozdíl třeba od průletu komety) srozumitelná úplně každému. Američané se už nemohou dočkat, především pak...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Karambol v Chorvatsku? Nehodu nechte zapsat a pokutám se nebraňte

Zkazila vám dovolenou v Chorvatsku bouračka? Zkuste nepanikařit a nezapomeňte na záznam o dopravní nehodě. A hlavně zavolejte tamní policii - stačí vyťukat...  celý článek

Další z rubriky

(Ilustrační snímek)
Jak létají Češi. Letenka za 300 tisíc a cesty kolem světa

Kolik jste ochotni zaplatit za letenku na vysněnou dovolenou či pracovní cestu? Český rekord za poslední půlrok drží letenka za bezmála tři sta tisíc korun....  celý článek

Typický obrázek z německé Rujany: plážové „domečky“ jako ochrana před stálým...
Hrachovka z pytlíku, vlny studené. Jak se za Československa jezdilo k moři

Praotec Čech nás zavedl do středoevropské kotliny, rok 1918 nás v ní hranicemi uzavřel. Výsledek: nemáme moře. A přece jsme po jeho vlnách vždycky toužili....  celý článek

Cestou necestou
Puchýře jako dvacka a klopýtání v dešti, to je slavný dánský pochod

Tři dny intenzivní chůze napříč dánským ostrovem Fyn spolu s dalšími 850 nadšenci pěší turistiky, tak vypadá akce nazvaná Fjällräven Classic Denmark. Treku...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.