Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Oběd se šváby? Jídlo v letadle ohrožuje cestující, zjistili inspektoři

  13:07aktualizováno  13:07
Mnohá jídla, servírovaná v letadlech velkých leteckých společností, ohrožují zdraví cestujících. Vyplývá to ze zprávy amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv, kterou nově zveřejnil list USA Today. V některých potravinách inspektoři našli i šváby, mouchy, či dokonce myši.
Jídlo v letadle - ilustrační foto

Jídlo v letadle - ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Inspektoři Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) navštívili řadu firem specializujících se na občerstvení pro letecké společnosti a zjistili, že jídlo se připravuje ve špatných a neúnosných hygienických podmínkách.

Hygienici prověřovali pobočky největších amerických firem zajišťujících catering pro letecké společnosti, jako např. LSG Sky Chefs, Gate Gourmet a Flying Food Group. Tyto tři gigantické firmy provozují 91 poboček, zajišťujících více než 100 milionů jídel ročně pro americké i zahraniční aerolinky na letištích ve Spojených státech. Zásobují téměř všechny velké aerolinky včetně Delty, American United, US Airways či Continental.

Potraviny "živé" až příliš

Kontroloři odhalili, že mnohé provozovny skladují jídlo při nevhodných teplotách, používají špinavé nádobí a nástroje a zaměstnávají pracovníky se špatnými hygienickými návyky. V některých potravinách hygienici objevili šváby, mouchy nebo myši, v jiných byla zjištěna nadprůměrná rezidua pesticidů.

"Navzdory enormnímu úsilí FDA a dalších kontrolních orgánů je situace v cateringu leteckých společností velmi znepokojivá a nadále se zhoršuje. Představuje přitom každodenní reálné riziko onemocnění či poškození zdraví desetitisíců cestujících," prohlásil Roy Costa, hygienik a expert na posudky kvality v potravinářském průmyslu.

Podmínky, které byly zjištěny v průzkumu FDA, otevírají dveře epidemiím otrav z jídla, míní Costa, bývalý hlavní hygienik státu Florida.

Chutná vám jídlo v letadle?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 19. července 2010. Anketa je uzavřena.

NE 1771
ANO 737

Cateringové společnosti se hájí audity

Cateringové společnosti se hájí, že se ze všech sil snaží zajistit co nejvyšší kvalitu a bezpečnost všech produktů. Mluvčí LSG Sky Chefs tvrdí, že společnost používá důkladnou a mnohaúrovňovou kontrolu v celém provozu tak, aby zákazníci dostali bezpečné, zdravé a co nejkvalitnější potraviny.

Stejně se vyjádřil i Norbert van den Berg z firmy Gate Gourmet s tím, že nová zjištění budou prověřovat a najímají si nezávislého auditora na kontrolu kvality. Nezávislými audity kvality se hájí i třetí "potrefená" firma Flying Food Group.

Z leteckých společností se k výsledkům nové studie FDA prozatím vyjádřila jen JetBlue. Aerolinka po cateringových dodavatelích vždy požaduje hodnocení FDA a sami prý často dělají "přepadové" kontroly v jejich provozovnách, uvedl mluvčí JetBlue Bryan Baldwin.

vaše zkušenosti s jídlem v letadle

Jaké jsou vaše zkušenosti s jídlem v letadlech? Kde jste zažili nejhorší a kde nejlepší občerstvení? Bylo vám někdy po jídle špatně? Podělte se o vaše zážitky s ostatními čtenáři v diskuzi nebo nám napište na cestovani@idnes.cz.

Autoři:




Nejčtenější

V červnu 2016 byly otevřeny nové turistické stezky v Adršpachu.
Jak vyzrát na Adršpach. Fronty a přeplněná místa přenechte nezkušeným

Adršpašské skalní město praská ve švech pod náporem turistů a fronty se stojí na vstup do skal i na parkoviště. Jak z toho ven a současně si bizarní pískovcové...  celý článek

Provensalské Grasse je hlavní město francouzských parfémů
Kde nos potřebujete víc než oči. Výlet do města, kde voní každá ulice

Letní návštěva jihofrancouzské Provence se nemusí omezit jen na notoricky známá místa a přímořská letoviska. Vyrazte pár kilometrů do vnitrozemí, kde se mezi...  celý článek

Specialized Turbo Vado 4.0
Jak se přilepit hobíkovi na záda. Test elektrokola do města i na výlet

I největší skeptici už vidí, že expanzi elektrokol nic nezastaví. Po velkém průlomu v Německu, Rakousku a Švýcarsku v uplynulých letech definitivně zasahují i...  celý článek

Typický obrázek z německé Rujany: plážové „domečky“ jako ochrana před stálým...
Hrachovka z pytlíku, vlny studené. Jak se za Československa jezdilo k moři

Praotec Čech nás zavedl do středoevropské kotliny, rok 1918 nás v ní hranicemi uzavřel. Výsledek: nemáme moře. A přece jsme po jeho vlnách vždycky toužili....  celý článek

Další z rubriky

Lidé procházejí kolem protituristického graffiti v historickém centru...
V Evropě se zvedá odpor proti turistům. Je jich moc, zlobí se místní

Protesty v Benátkách a Barceloně, zvláštní opatření v Římě a Dubrovníku. V nejpopulárnějších turistických destinacích Evropy se šíří protituristické nálady....  celý článek

Katar, Dauhá, Katařan, Katařanka
Katar láká turisty, zrušil vízovou povinnost pro 80 zemí, včetně ČR

Katar s okamžitou platností ruší vízovou povinnost pro občany 80 zemí, včetně České republiky. Oznámili to dnes zástupci katarského ministerstva vnitra,...  celý článek

Typický obrázek z německé Rujany: plážové „domečky“ jako ochrana před stálým...
Hrachovka z pytlíku, vlny studené. Jak se za Československa jezdilo k moři

Praotec Čech nás zavedl do středoevropské kotliny, rok 1918 nás v ní hranicemi uzavřel. Výsledek: nemáme moře. A přece jsme po jeho vlnách vždycky toužili....  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.