Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Nesebar: město na seznamu UNESCO místy připomíná obří tržnici

  9:07aktualizováno  9:07
Starobylé bulharské městečko u Černého moře bývalo ještě v dobách rekreací ROH oblíbeným výletním cílem. Přístav, památky i místní kuchyně měly nezaměnitelné kouzlo. Krásná místa zůstávají, romantiku ale začíná vytlačovat drsná komerce.

Slunečné pobřeží bývalo oblíbenou destinací, kam se za totality jezdilo na letní dovolenou. Poloupravené, místy špinavé pláže a krabicózní hotely s umakartovými jídelnami mnohým tehdy připadaly jako exotický zázrak. Vždyť tu bylo moře! Ostatně většina Čechů ani nic jiného neznala, největší výhrou tehdejší doby byla doložka na Jadran.

Nesebar, vystrčený do moře na protáhlém mysu, ležící vedle Slunečného pobřeží, byl už tehdy velkým lákadlem. A také bulharskou chloubou.

Duchovní tvář dali městu vyhnanci

Přístav Nesebar, dříve nazývaný Mesembria, založili Řekové roku 510 před Kristem na místě thrácké osady. Námořní obchod kvetl díky Thrákům, pak přišli Římané a na pár set let to šlo s Mesembrií z kopce.

Rozkvět znovu zaznamenala za byzantské vlády. V 5. a 6. století sem byli posíláni neposlušní šlechtici do vyhnanství. Ti se tu snažili nejen přežít, ale také slušně žít, a protože to byli většinou lidé zbožní, vystavěli tu na čtyřicet kostelů a kaplí, z toho jednu třílodní baziliku, jejíž ruiny můžete spatřit ještě dnes.

V úzkých uličkách najdete spoustu historických domů, s kamenným přízemím a dřevěným patrem, charakteristickými stavbami pro tento region. Je to skutečná krása, stejně jako opravené hradby přístavu a větrný mlýn na příjezdové komunikaci. Právě kvůli vzácnému historickému centru je Nesebar už od roku 1983 zapsán na seznamu UNESCO.

Centrum válcuje těžká komerce

Kdo navštívil Nesebar před 20-30 lety, určitě si pamatuje již při příchodu přes šíji, která poloostrov spojuje s pevninou, nezaměnitelnou vůni pečených grundlí, bulharsky zaza, a chobotnicových chapadélek.

U maringotkových stánků voníval chléb s čubricí, ubrousky k dispozici nebyly. Zato mastiky, co hrdlo ráčí, Slnčev brjag, místní koňak za pár šupů, vína hektolitry, dobrého levného, i proslulý melnik, který se dal v socialistickém Česku koupit sedmička za třináct káčé.

V místech, kde lahůdky, sice ne moc hygienicky, ale chutně, dělali, je dnes velký bazar. Bohužel ale nejen tam, v bazar postupně mění i další části Nesebaru.

Bulharsko, Nesebar. TržniceBulharsko, Nesebar. TržniceBulharsko, Nesebar. Tržnice - z tradičních upomínkových předmětů zůstaly jen krajové ubrusy a přehozy

Místní se snaží vydělat, což by bylo v pořádku, kdyby to nebylo místy na úkor romantického genia loci Nesebaru. Na stánky a trhovce narazíte na každém rohu. Originálních bulharských suvenýrů ale moc nenajdete, spíše jen kýče - nabízejí se křiklavé ručníky, krabičky polepené mušličkami, pseudokřišťálová zvířátka, asijské hračky a oděvy, kosmetika, čepice, klobouky a plavky, šnorchlovací výbavy, karimatky...

Objevíte ale i průkazy Státní bezpečnosti a množství nacistických relikvií, zahlédl jsem i Mein Kamf. Ve městě, které je zapsáno na seznamu kulturního dědictví UNESCO, bych stál o jinou kulturu.

I proto UNESCO už před několika lety dokonce zvažovalo vyškrtnutí Nesebaru z prestižního seznamu.

Festival chutí

Pokud se chcete tržnicovému mumraji vyhnout, přijeďte do Nesebaru brzy ráno nebo večer. To budete mít malebné uličky skoro pro sebe.

Pozitivním faktem je, že všude je plno hospod, kaváren, restaurací s velmi velkou nabídkou jídel v různých cenových relacích. Chuťové buňky můžete jen uchlácholit nějakou pizzou nebo vaflemi, jemně na ně zabrnkat například šopským salátem či plněným vinným listem, ale také se můžete nechat zasytit tradiční bulharskou kuchyní, která je zdravá, protože procento zeleniny v ní je hodně vysoké.

V nabídce samozřejmě nechybí ani různě upravené a dobré ryby. Hojně zastoupená je v bulharských letoviscích i česká kuchyně, pokud by se bez ní někdo neobešel.

Větrný mlýn, jeden ze symbolů bulharského NesebaruRuiny kostela jsou upravené, ale v okolí najdete většinou upomínkové kýče. Ty bohužel zaplavily veškerá turistická střediskaBulharsko, Slunečné pobřeží

Slunečné pobřeží

Hodně se tu změnilo za pár let a mění se dál. Před dvaceti lety zanedbané pláže, po ránu páchnoucí chaluhy na pobřeží, kanalizace, která vytékala nedaleko tobogánu, jedné z mála atrakcí, přímo do moře, to je pryč.

Nábřeží se stalo hezkou promenádou, která spojuje hotelové komplexy, zkapitalizované, a proto i jinak udržované, s Nesebarem.

Slunečné pobřeží stejně jako severobulharské Zlaté písky jsou moderní turistická letoviska se vším všudy, tedy i s množstvím lidí. Pokud vyhledáváte centra zábavy, pak je tady jistě naleznete, sportoviště, diskotéky, kavárny, bary, noční život.

Přesto ale v některých letoviscích stačí vyjít za písečné duny a máte po zážitku, některá místa trochu připomínají smetiště. Ještě se tady musí leccos změnit. Ve vnitrozemí to jde pomalu, žije se postaru.

Může se hodit Kolik zaplatíme v obchodě Kurz 1 leva = 13,305 Kč (k 13.7.2009) Ceny na pobřeží jsou až o sto procent vyšší než ve vnitrozemí, ale i tak jsou cenové relace pro nás příznivé. Káva nebo sklenka vína stojí od jednoho do dvou leva, pivo 1-1,5 leva, v obchodě se lahvové pivo dostane od 0,80 leva (10,60 Kč), jídlo v restauraci (polévka, hlavní jídlo, salát, zákusek) od 6 do 10 leva. Pizza asi 1,5 leva (20 Kč). Cigarety kolem 3 leva (40 Kč). Ceny zeleniny a ovoce na trzích jsou oproti České republice poloviční. Půjčovny aut a doprava Od 30 do 50 euro na den. Značná část silnic připomíná tankodromy, při cestování se můžete dostat mezi stáda dobytka nebo ovčí kolonu. Obojí jsem zažil, včetně velké černé zmije v oblasti Ropotama, kde jich je plno a na vozovce jsem si ji spletl s místním značením. Pozor na myče oken na křižovatkách, jsou neodbytní, raději nestahujte okénka. Restaurace a jídlo Restaurace s obsluhou jsou samozřejmě dražší, ale výborně se najíte v různých grilech, kde připravují jak vynikající mletá masa, tak různé kotlety a plátky spolu s klobáskami a za vydatné podpory perfektně připravené zeleniny. Bulharské speciality báječně chutnají a navíc jsou i zdravé. Dobré jsou i studené polévky nebo kyselá čorba. Nedat si sýr by byl hřích – žlutý kaškaval nebo bílý ovčí siréne. Hodně se používá jogurt. Za ochutnání určitě stojí sirene po šopski, což je ovčí sýr s rajčaty a vejci, zapékaný v hliněné misce, nebo snešanka, okurkový salát s tučným jogurtem a kousky vlašských ořechů. Pro milovníky masa tu mají vynikající mix mešana skara, masová směs na grilu, nebo kebapče, grilované šištičky z mletého masa. Gurmáni, kteří dávají přednost rybám si určitě nesmí nechat ujít klasiku bulharské kuchyně, grilovanou makrelu skumrju. Když vše toto završíte výborným orientálním zákuskem baklava, nebude mít váš výběr chybu. Nepřeberné množství výborných červených a bílých vín doplňuje lahodná slivovice nebo brandy Slnčev brjag nebo Pliska. Zdroj: Mapy © PLANstudio

Autoři:




Nejčtenější

Některé turistické stezky a cyklotrasy v Národním parku Šumava jsou po...
Šumavský park chce zakázat vstup do lesů. Na stezky padají stromy

Nevyrážejte do lesů kolem Nové Pece a Stožce, mnoho turistických tras je stejně neprůchodných. Takové varování vydal ráno Národní park Šumava. Silný vítr o...  celý článek

Typický obrázek z německé Rujany: plážové „domečky“ jako ochrana před stálým...
Hrachovka z pytlíku, vlny studené. Jak se za Československa jezdilo k moři

Praotec Čech nás zavedl do středoevropské kotliny, rok 1918 nás v ní hranicemi uzavřel. Výsledek: nemáme moře. A přece jsme po jeho vlnách vždycky toužili....  celý článek

(Ilustrační snímek)
Karambol v Chorvatsku? Nehodu nechte zapsat a pokutám se nebraňte

Zkazila vám dovolenou v Chorvatsku bouračka? Zkuste nepanikařit a nezapomeňte na záznam o dopravní nehodě. A hlavně zavolejte tamní policii - stačí vyťukat...  celý článek

Panorama Nepomuku s neodmyslitelnou kulisou Zelené hory.
Krajinou Černých baronů a milované historie. Cyklotoulky okolím Nepomuku

Zvlněná a přátelská krajina luk, polí a remízků v okolí Nepomuku byla osídlená generacemi předků, jejichž dávné působení můžeme pocítit v drobných i...  celý článek

Specialized Turbo Vado 4.0
Jak se přilepit hobíkovi na záda. Test elektrokola do města i na výlet

I největší skeptici už vidí, že expanzi elektrokol nic nezastaví. Po velkém průlomu v Německu, Rakousku a Švýcarsku v uplynulých letech definitivně zasahují i...  celý článek

Další z rubriky

Šílený přístav v Bangladéši
VIDEO: Nás nedostanou. Kurz přežití v šíleném přístavu v Bangladéši

Bangladéšský přístav v Dháce je stejný jako celá země. Přelidněný, přeplněný, plný odpadků a boje o přežití. Míchají se zde staré bárky s moderními loděmi,...  celý článek

Bunkr Atlantického valu, který Němci postavili za druhé světové války, aby...
Nizozemsko odkrývá nacistické bunkry. A s nimi i bolestnou historii

U pláží nedaleko Haagu pokryl písek bunkry, které tu byly postaveny na Hitlerův rozkaz. Jakoby tento písek schoval i bolestivé vzpomínky, které bunkry...  celý článek

Výhled na pobřeží ostrova Gran Canaria
U Kanárských ostrovů je hnědé moře, zamořují jej sinice

Návštěvníky Kanárských ostrovů může v těchto dnech na vyhlášených plážích překvapit odpudivá barva moře. Kvůli vysokým teplotám vody se zde rozbujely sinice,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.