Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

O největší sbírce skotské whisky a proč se tento nápoj srká

aktualizováno 
V hlavním městě Skotska, Edinburghu, se nedaleko tamního hradu nachází největší sbírka skotské whisky na světě. O výrobě světoznámého alkoholu tam vyprávějí i v češtině. A prohlídka expozice začíná projížďkou v sudu.

Lenka Whylesová společně s autorem článku | foto: Archiv Jaroslava Paclíka

Do sedačky, která připomíná velký sud typický pro dozrávání whisky, usedají všichni návštěvníci informačního centra o skotské whisky v Edinburghu. Během prohlídky expozice s názvem The Scotch Whisky Experience se například dozvědí, jaké rozmanité vůně tento nápoj může mít.

„Pro palírny z oblasti Speyside severozápadně od Aberdeenu je typická ovocná příchuť,“ vysvětluje průvodkyně v angličtině a potvrzuje to i turistický audioguide, který je k dispozici v češtině. „To ovoce může být čerstvé i sušené. Například jde o zralé hrušky, ale třeba i mango nebo brusinky,“ doplnila průvodkyně.

Fotogalerie

Palírna na ostrově Islay si zase zakládá na „drinku“ s příchutí soli, mořských řas a vůní kouře. Whisky mohou mít ale i květinový, vanilkový či skořicový nádech.

V expozici The Scotch Whisky Experience pracuje na pozici manažerky Lenka Whylesová. Pochází z Hané, již delší dobu ale žije ve Skotsku. „Osmdesát procent našich návštěvníků pochází ze zahraničí,“ říká. Přijíždějí sem i Češi, ať už skupinově nebo jednotlivě. „Audioguidy nabízíme momentálně v patnácti jazycích. Další čtyři budeme přidávat, mimo jiné korejštinu a řečtinu,“ uvedla Lenka Whylesová.

Na náš zvědavý dotaz, jak se do Skotska dostala, odpověděla: "Studovala jsem v Olomouci na Filozofické fakultě Univerzity Palackého angličtinu a španělštinu. Po promoci v roce 1997 jsem se vdala a odstěhovala do Velké Británie." Ve Whisky Experience pracuje Lenka Whylesová již 15 let. Se svým mužem Markem se seznámila v roce 1995 v Durhamu, kde byla v létě na brigádě. „Vzali jsme se v Olomouci týden po záplavách v červenci 1997,“ upřesňuje s úsměvem naše rodačka. 

The Scotch Whisky Experience (prohlídka expozice projížďkou v sudu)

The Scotch Whisky Experience (prohlídka expozice projížďkou v sudu)

 

Hodně palíren je na severu

The Scotch Whisky Experience

  • Expozice The Scotch Whisky Experience v Edinburgu má otevřeno denně od 10:00 s tím, že poslední prohlídky typu Silver Tour a Gold Tour lze absolvovat v 17:30 hodin.
  • Za základní prohlídku typu Silver Tour zaplatí dospělí 14 liber (v přepočtu přibližně 490 korun). Zlevněný lístek vyjde na 12 liber, děti od 6 do 17 let - 7 liber, mladší mají vstup zdarma, rodinná vstupenka - 35 liber. Součástí základní prohlídky je také ochutnávka a jako pozornost návštěvníci dostanou skleničku na whisky.
  • Audioguide je k dispozici v českém jazyce.
  • V nabídce jsou i prohlídky s větším počtem ochutnávek nebo se zajištěným občerstvením v restauraci.
  • Součástí expozice je také obchod, který zabírá dvě patra. Účastníci prohlídek mají slevu např. na nákup dárkových miniatur s whisky o objemu 70 centilitrů.

Expozice se nachází v někdejší škole a vznikla před 26 lety. 

Návštěvníci se mohou nejprve během projížďky v sudu seznámit s procesem výroby skotské whisky. Projekce jim poodhalí to, co by mohli vidět v samotných palírnách.

„Velká většina turistů ve Skotsku na sever z časových důvodů nezamíří, skoro všechny palírny jsou ale právě tam. Proto vznikl nápad, udělat takovouto základní prohlídku zde v hojně navštěvovaném Edinburghu. Lidé se naučí všechny podstatné věci o whisky a pak, jestli chtějí, tak si ještě vycestují do nějaké palírny. Většinou na to ale potřebujete půjčit auto,“ upozornila Whylesová. Fungují ale také cestovní kanceláře, které nabízejí návštěvu palírny v rámci jednodenního autobusového výletu.

A jakou whisky má ráda manažerka edinburghské expozice? „U whisky je to jako s hudbou. Také neposloucháte pořád to samé. Někdy je to na metal, někdy na klasiku. Whisek je tisíce, palíren asi sto. Já mám například ráda nakouřené whisky z ostrova Islay,“ uvedla příklad žena původem z Moravy.

V expozici The Scotch Whisky Experience se lidé také dovědí, jak správně nápoj pít. Rozhodně ne na ex! „Cokoli vypijete na ex, tak z toho nic nemáte. To se u nás dělá u kořalek. Ale whisky zraje dlouhá léta v dubových sudech, stojí relativně dost peněz. Tu do sebe hodit, to je pak škoda peněz. Whisky se srká,“ řekla Lenka Whylesová.

The Scotch Whisky Experience (sbírka)

The Scotch Whisky Experience (sbírka)

Pramenitá voda, ječmen, kvasinky

Základem pro výrobu skotské whisky je pramenitá voda, další důležitou surovinu pak představuje ječmen. „Ten se nejdříve namočí ve vodě a pak se dopraví do sladovny, kde naklíčí,“ popisuje jedny z prvních kroků produkce typického skotského alkoholického nápoje tentokrát virtuální průvodce na obrazovkách v edinburghské expozici.

Slad se pak suší, v peci přitom hoří rašelina. „Ta je jeden z faktorů, které mají vliv na jedinečnou konečnou chuť whisky,“ doplnil průvodce. Výrobní proces pokračuje přes obilný mlýn. „Je tu pořádný rámus, ale to všechno k výrobě patří. A prach vám tady vleze všude,“ ukazuje návštěvníkům další část výroby.

The Scotch Whisky Experience (sbírka)

The Scotch Whisky Experience (sbírka)

The Scotch Whisky Experience (prohlídka expozice)

The Scotch Whisky Experience (prohlídka expozice)

Sbírka nevyčíslitelné hodnoty

  • Sbírku do Edinburghu předal brazilský milovník whisky Claive Vidiz. Rozličné whisky tento nadšenec shromažďoval přes 35 let. Například se mu podařilo získal jednu z mála lahví značky Strathmill single malt, kterou vyrobila palírna ke svému stoletému výročí. Takových bylo údajně jen 69 lahví, většina se dostala k VIP osobnostem, například hlavám států. Jednu získal ale i Vidiz. Palírna Strathmill funguje od roku 1891.
  • Claive Vidiz při předání sbírky uvedl, že si nejvíce cení whisky Dimple Pinch. Jednalo se o jedno z prvních speciálních "balení" skotské whisky. Brazilec ji koupil v roce 1969 za tisíc dolarů. Dražší limitovaná série podle tehdejších zpráv Světové akademie rekordů nikdy na trhu nebyla.
  • Brazilec předal ve své sbírce do Skotska také lahev z limitované edice Johnnie Walker Blue Label, kterou mu v roce 2005 podepsal jeho krajan, jezdec Formule 1 Juan Pablo Montoya.
  • Sbírku od něj odkoupila v roce 2008 společnost Diageo a udělala z ní jedno z lákadel expozice v hlavním městě Skotska, Edinburghu. Cenu, za kterou se lahve přesouvaly z brazilského Sao Paula lodí do Evropy, nebyla zveřejněna. Experti tvrdí, že hodnota sbírky je nevyčíslitelná.

Přísadou, která pomůže přeměnit cukernatou šťávu na něco „ostřejšího“, jsou kvasinky. Ke kvašení dochází v dřevěných kádích. „Kvasinky se smíchají se sladinou a cukr se přemění na alkohol. Tomuto procesu se říká fermentace. Je tu horký pěnivý vír, to dostanou pod kontrolu lopatky nahoře. Ale obsah alkoholu je v tuto dobu stále nízký. Je potřeba ho zvýšit. A toho dosáhneme destilací,“ popisuje průvodce. Každá palírna na to má jedinečně tvarované měděné kotle.

Sudy s whisky ve finále alespoň tři roky nespatří denní světlo, některé dokonce dvanáct, patnáct, třicet nebo klidně i padesát let. Čím je whisky starší, tím zlatavější odstín získává. Sudy, ve kterých nápoj je, nemají hřebíky, drží je pohromadě obruče. „Na bednáře se musíte učit minimálně čtyři roky,“ říká turistům během prohlídky průvodkyně.

Co napoví „nohy“?

Jedním z nejzajímavějších bodů prohlídky je ochutnávka. Každý si vybere whisky z jedné skotské oblasti a tu mu obsluha přinese. Ke správné volbě pomáhá i kartička s typickými vůněmi.

„Někdo si whisky dává se sodovkou, někdo s ledem, někdo se zázvorovým pivem. Přimíchává se i do koktejlů. Měli byste si ji hlavně správně vychutnat,“ říká průvodkyně. „Nejprve se podívejte na barvu whisky, ta napoví o stáří nápoje. Pak skleničkou zakružte. Nápoj vytváří stékající kapky, tzv. nohy. Čím více nohou a rychleji běžících, tím je whisky lehčí,“ uvedla průvodkyně.

Do whisky doporučila přidat pár kapek vody. „A pijeme po malých doušcích. Poválíme je na jazyku,“ poradila, jak typický skotský nápoj vychutnávat.

První zmínka o výrobě whisky pochází z roku 1494. Zhruba o 150 let později se rozhodli na tento nápoj poprvé uvalit daň. Produkce se výrazně zvýšila s vynálezem kontinuálního kotle na obilnou whisky v roce 1830. Whisky se začala vyrábět ve větším množství a také se ukázalo, že je vhodné smíchat obilnou a sladovou whisky. 

Rozšíření whisky do celého světa paradoxně napomohly světové války. Nápoj totiž měli v oblibě vojáci a věhlas nápoje pak šířili do světa. Dnes je whisky k dostání ve více než 200 zemích. Nejčastěji jde o míchanou whisky, ve které se snoubí vícero chutí. Přes 90 procent produkce jsou takzvané „blended“ whisky, zbytek jsou čisté sladové whisky z jedné palírny (single malt).

The Scotch Whisky Experience (obchod)
The Scotch Whisky Experience (obchod)

Obchod

Může se hodit - informace o vybraných palírnách

  • Arran - do této palírny se musíte vypravit na stejnojmenný ostrov, do Lochranzy. Dělají tu whisky s příchutí rašeliny. Nabízejí několik typů prohlídek, v ceně od 6 do 60 liber (208 - 2 080 korun).
  • Deanston - palírna se nachází přibližně 13 kilometrů severně od města Stirling. Otevřeno zde mají denně od 10 do 17 hodin. Prohlídky stojí od 8 do 30 liber (278 - 1 040 korun), přičemž ta základní trvá 50 minut. V areálu v dávné minulosti bývala přádelna bavlny.
  • Dewar’s - lihovar sídlí v Aberfeldy, v „srdci“ Skotské vysočiny a v lokalitě, kde žije hodně rezavých veverek. Ty se objevují i na etiketě whisky. Turisté sem mohou zajet od dubna do října od pondělí do soboty od 10 do 18 hodin, v neděli pak od 12 do 16 hodin. Od listopadu do března je pak otvírací doba následující: pondělí až sobota 10 až 16 hodin. Zajímavostí je, že Tommy Dewar, jeden ze zakladatelů palírny v 19. století, byl údajně třetím člověkem v Británii, který si koupil automobil.
  • Edradour - tato palírna funguje od roku 1825, patří přitom k těm nejmenším skotským lihovarům. Má v současnosti pouze tři zaměstnance. Stojí u města Pitlochry. Prohlídku nabízejí od 260 korun. Otevřeni veřejnosti jsou v hlavní turistické sezoně od pondělí do soboty od 10 do 17 hodin.
  • Glengoyne - zdejší whisky měla v oblibě britská královna matka, lihovar patří k těm nejhezčím ve Skotsku, otevřeno má celoročně. Podívat se do něj mohou zájemci za ceny od 7,50 libry (260 Kč). Sídlí poblíž obce Killearn, asi 23 kilometrů severně od Glasgow. Whisky se na tomto místě pálí od roku 1833.
  • Glenkinchie - do tohoto lihovaru je to zřejmě z Edinburghu nejblíže. Dojet se tam z hlavního města Skotska dá například místní autobusovou linkou, nebo tam zájemce doveze i přímo zástupce firmy sídlící v Pencaitlandu. V sezoně mají otevřeno od pondělí do soboty od 10 do 17 hodin, v neděli od 11 do 17 hodin. Mimo hlavní turistickou sezonu zavírají o hodinu dříve. Prohlídky vycházejí na cenu od 8 liber. Palírna tu je od roku 1837.
  • Macallan - u Aberlouru dělají sladovou whisky, otevřeno mají v turistické sezoně od pondělí do soboty mezi 9:30 a 18:00, od října do Velikonoc pak jen od pondělí do pátku od 9:30 do 17:00. V polovině 90. let začali vyrábět produkt s názvem Replica. Tehdy totiž byla z jednoho vraku vylovena právě láhev s whisky Macallan.
  • Strathisla - palírna byla vybudována v roce 1786, nachází se na severu Skotska poblíž Keithu. Patří k těm nejstarším a nejmalebnějším v zemi. Prohlídky vycházejí na cenu od 7,50 liber.
  • Talisker - jediná „destilerka“ na ostrově Skye. Založena byla v roce 1830 a návštěvníky bere na prohlídky celoročně za ceny od 7 do 30 liber.
  • The Famous Grouse - prohlídky v Glenturret Distillery stojí od 10 liber výš, ta základní například zahrnuje dvě ochutnávky. V hlavní turistické sezoně od dubna do října je otevřeno denně od 9:30 do 18 hodin, mimo sezonu od 10 do 17 hodin. Zavírají zde 25. a 26. prosince a na Nový rok. „Fajnšmekři“ mohou využít třeba i nabídky na prohlídku „do zákulisí“ lihovaru. Celý výrobní proces vám ukážou za 225 liber (7 800 Kč). Tady je samozřejmě nutná rezervace předem.
  • Tomatin Distillery - tuto výrobnu whisky hledejte u města Inverness. Patří k těm největším ve Skotsku. Přístupná je od pondělí do pátku od 10 do 17 hodin, v turistické sezoně pak i ve stejném čase v sobotu a v neděli od 12:30 do 16:30. Firma byla založena v roce 1897, prohlídky stojí od 6 liber (208 Kč).

Více skotských palíren whisky naleznete například na www.scotch-whisky.org.uk.

Zdroj: Zdroj: Prospekty jednotlivých lihovarů, magazín Select Traveller a www.skotska-whisky.cz.







Nejčtenější

V Jerichu po osmdesáti letech odkryli vzácnou mozaiku v Hišámově paláci.
Vzácná mozaika v Jerichu má 827 metrů čtverečních a 7 milionů dlaždic

Tvoří ji sedm milionů dlaždiček a je největší podlahovou mozaikou na Blízkém východě. Po osmdesáti letech odkryli památkáři tuto fantastickou mozaiku na jediný...  celý článek

Krkonošská magistrála - Trasa mezi Bufetem a Výrovkou
Krkonoše letos čekají milion běžkařů, čeká na ně 700 kilometrů tratí

Podle kvalifikovaných odhadů se předpokládá, že do krkonošských lyžařských stop nastoupí i v této zimě více než jeden milion běžkařů. V horské i podhorské...  celý článek

Žirafy v Národním parku Mikumi v Tanzánii uslyšely řev lvího samce, a tak se...
Žirafy tiše míří k vyhynutí, vymizely už z několika afrických států

Žirafy jsou podle posledního sčítání nanejvýš ohroženým druhem směřujícím k vyhynutí. Za posledních třicet let jejich populace prořídla o čtyřicet procent....  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.