Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Nejstarší vegetariánská restaurace v Evropě udělala z tygra králíka

aktualizováno 
Ten tygr se netváří příliš šťastně, i když nápis pod jeho hlavou tvrdí, že se v téhle restauraci stane vegetariánem, a rád. Jako lákadlo pro hladové turisty to ale funguje. Ve švýcarském Curychu, jehož hlavní dominantou je nádraží, se vegetariánská restaurace stala turistickou atrakcí.

K návštěvě lákají plakáty, na kterých se šelmy mění v hlodavce. | foto: Libor Budinský, pro iDNES.cz

O takové královské nabídce v Česku můžeme pouze snít. Dvacet druhů čerstvých ovocných či zeleninových džusů, padesát druhů salátů a další desítky chutných jídel, která místní kuchaři den co den vykouzlí bez jakýchkoliv masných výrobků.

Moderní prostředí, moderní kuchyň a neuvěřitelně dlouhá historie. Curyšská restaurace Hiltl je nejstarším vegetariánským podnikem v celé Evropě. "Dokonce jsme s tímto rekordem zapsáni v Guinnessově knize rekordů. Hiltl byl totiž otevřen již v předminulém století, přesně v roce 1898," vysvětluje ředitel podniku Peter Vauthier. Zajímavá restaurace je ovšem stále v majetku rodiny Hiltlových, a to již pátou generaci.

Venku lákají hosty provokativní plakáty, na kterých jsou nejrůznější šelmy a dravci s králičími zuby a s nápisem, že i z největších masožroutů se u Hiltla stávají vegetariáni. Dobrovolně a rádi.

Chloubou Hiltlu je

Chloubou Hiltlu je "nekonečný" salátový bar.

Ani v jedné misce není žádné maso.

Ani v jedné misce není žádné maso.

Krejčí šel proti proudu

Tak úžasnou vegetariánskou nabídku nikde v Česku rozhodně nenajdete a i když sem budete chodit třeba měsíc, maso vám chybět nebude. A to je ten fígl. K Hiltlovi totiž nechodí jen striktní vegetariáni, ale všichni ti, kdo mají rádi lehkou, pestrou a hlavně chutnou kuchyni. Třeba takové tagliatelle s lanýžem nebo nejrůznější thajské či indické curry jsou vyhlášené široko daleko.

Fotogalerie

Paradoxní je, že slavná restaurace vlastně vznikla omylem a založil ji krejčí. Ambrosius Hiltl pocházel z Bavorska a na cestě za obživou došel až do Curychu. Zde se usadil, ale vážná nemoc změnila jeho osud. Hiltl začal trpět revmatoidní artritidou a krejčovinu musel pověsit na hřebíček. Naštěstí poslechl svého lékaře, přestal jíst maso a jeho stav se "zázračně" zlepšil. A tak se rozhodl založit malé vegetariánské bistro, které se později změnilo v restauraci. A to v době, kdy vegetariánství vůbec nebylo běžné. Naopak, dostatek masa byl jedním ze symbolů blahobytu a jeho spotřeba byla na vzestupu. A tak šel Hiltl vlastně proti proudu.

Restaurace Hiltl vždycky patřila k pionýrským podnikům a její majitelé se nebáli žádných novinek. Zakladatelův syn Leonhard zde v třicátých letech zřídil první plně elektrickou kuchyni. V 50. letech se restaurace inspirovala indickou kuchyní, v šedesátých letech představila nízkokalorické menu a v roce 1973 zase otevřela první salátový bar ve městě. A v devadesátých letech zřídila "vodní pumpu", ze které si každý může zdarma natočit vodu k pití.

Může se hodit

Při cestách po Curychu se vyplatí koupit Curych Card – na 24 hodiny stojí 20 franků (zhruba 450 korun), na 72 hodin 40 franků. Máte s ní dopravu po městě zdarma, ale také vstupy do muzeí a galerií. Informace o ubytování najdete na www.zuerich.com.

Pokud vás zrak přestane přecházet při pohledu na pestré mísy a talíře, oči rády zabloudí na prosklenou stěnu kuchyně. Zdejším kuchařům je vidět doslova pod ruce. V kuchyni restaurace Hiltl vládne pěkný cvrkot. Každý den se zde spotřebují tuny zeleniny a ovoce, jen mrkve se sní na sto kilogramů. O provoz restaurace se stará 150 lidí z celého světa včetně několika Čechů.

Můžete si dát rychlý salát nebo si vybrat z pestré bufetové nabídky, ale také vám připraví pětichodové vegetariánské menu, při kterém si na maso ani nevzpomenete. "Většina lidí, hlavně přes poledne, využívá náš bufet. Je to rychlé a nekomplikované, přesně si vyberou, na co mají chuť a zaplatí za množství, které chtějí. Hlavně ženy jsou velké fanynky bufetu," popisuje oblíbený styl stravování pokračovatel rodinné tradice Rolf Hiltl.

Nejstarší vegetariánská restaurace v Evropě slouží svým hostům již 113 let.

Nejstarší vegetariánská restaurace v Evropě slouží svým hostům již 113 let.

Nový trend v cestování – za jídlem do slavných restaurací

Rok 2011 se v Curychu slaví jako rok gastronomie, takže vedle vegetariánské restaurace Hiltl stojí za to vyzkoušet další podniky, třeba nejslavnější curyšskou cukrárnu Café Schober. Oblíbená je také hospůdka na hoře Uetliberg nad městem, kam dojedete z centra za dvacet minut tramvají (platí na ní curyšská karta). Z restaurace je nádherný výhled na město s jezerem, navíc tu při večeři pouštějí zajímavé filmy.

Nejpopulárnější bar najdete v hotelu Widder, kde mají širokou sbírkou lahví alkoholu (mají jich tu přes tisíc, včetně 250 druhů ušlechtilých skotských single malt whisky).

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Panorama Nepomuku s neodmyslitelnou kulisou Zelené hory.
Krajinou Černých baronů a milované historie. Cyklotoulky okolím Nepomuku

Zvlněná a přátelská krajina luk, polí a remízků v okolí Nepomuku byla osídlená generacemi předků, jejichž dávné působení můžeme pocítit v drobných i...  celý článek

Typický obrázek z německé Rujany: plážové „domečky“ jako ochrana před stálým...
Hrachovka z pytlíku, vlny studené. Jak se za Československa jezdilo k moři

Praotec Čech nás zavedl do středoevropské kotliny, rok 1918 nás v ní hranicemi uzavřel. Výsledek: nemáme moře. A přece jsme po jeho vlnách vždycky toužili....  celý článek

Zboží s tematikou zatmění 2017
Reportáž: Zatmění slunce vyhnalo Američany na venkov. Přípravu nepodcenili

Jackson, USA (od zvláštního reportéra Technet.cz) Zatmění slunce je astronomická událost, která je (na rozdíl třeba od průletu komety) srozumitelná úplně každému. Američané se už nemohou dočkat, především pak...  celý článek

Zdevastovaná zastávka Medzilaborce-město
Dobre tu už bolo. Bizarní svět kolem Lupkovského tunelu na Slovensku

Pokud máte dojem, že tunely souvisí s politikou, pak pro Lupkovský tunel na severovýchodním Slovensku to sedí stoprocentně. Po několikaleté pauze přes něj...  celý článek

Specialized Turbo Vado 4.0
Jak se přilepit hobíkovi na záda. Test elektrokola do města i na výlet

I největší skeptici už vidí, že expanzi elektrokol nic nezastaví. Po velkém průlomu v Německu, Rakousku a Švýcarsku v uplynulých letech definitivně zasahují i...  celý článek

Další z rubriky

Typický obrázek z německé Rujany: plážové „domečky“ jako ochrana před stálým...
Hrachovka z pytlíku, vlny studené. Jak se za Československa jezdilo k moři

Praotec Čech nás zavedl do středoevropské kotliny, rok 1918 nás v ní hranicemi uzavřel. Výsledek: nemáme moře. A přece jsme po jeho vlnách vždycky toužili....  celý článek

Zdevastovaná zastávka Medzilaborce-město
Dobre tu už bolo. Bizarní svět kolem Lupkovského tunelu na Slovensku

Pokud máte dojem, že tunely souvisí s politikou, pak pro Lupkovský tunel na severovýchodním Slovensku to sedí stoprocentně. Po několikaleté pauze přes něj...  celý článek

Podvečerní „poušť“ ve slovenském Záhorie
Jen tak si prožít poušť ve střední Evropě. Záhorie miluje i armáda

Nejrozsáhlejší písečné duny ve střední Evropě jsou tak dokonalou replikou pouště, že si je oblíbili i vojáci a ti, kteří jejich techniku vyrábějí. Vždyť...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.