Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Cesty za jídlem: Češi si dávají zmrzlinu pivní, čabajkovou i fernetovou

aktualizováno 
Proti gustu žádný dišputát. Zmrzlináři se trumfují, kdo z nich vymyslí bláznivější chuť, a tak můžeme ochutnávatt zmrzlinu chřestovou, lanýžovou, makovou, ale též koprovou či čabajkovou. Naštěstí se nesoutěží jen v kategorii šílených příchutí, ale roste také kvalita zmrzlin. Na pomyslném vrcholu stojí řemeslné zmrzliny bez éček a konzervantů.

Řemeslně připravené zmrzliny nemají tak syté barvy, jako ty vyrobené průmyslově. | foto: Libor Budinský, pro iDNES.cz

Za skvělou zmrzlinou se jezdí hlavně do Itálie, která je považovaná za největší zmrzlinovou velmoc. Přestože historici na otázku o původu zmrzliny rozpačitě krčí rameny (nejčastěji se za kolébku této dobroty považuje starověký Egypt, Babylonie či Řecko), moderní podobu dali zmrzlině hlavně Italové, byť třeba takový francouzský král Ludvík IVX. měl svého dvorního zmrzlináře.

Italská kuchyně si totiž tradičně zakládá na prvotřídní kvalitě surovin a právě to je pro výrobu zmrzliny klíčové. Chystáte se v létě na Apeninský poloostrov? Máme pro vás pár tipů.

V pražské pasáži Světozor se na zmrzlinu stojí pravidelně fronty.

V pražské pasáži Světozor se na zmrzlinu stojí pravidelně fronty.

Sorbet z lesních plodů patří k těm nejoblíbenějším.

Sorbet z lesních plodů patří k těm nejoblíbenějším.

Čech vítězí v Turíně

Podle znalců je nejlepší zmrzlinárnou v Miláně podnik s názvem Grom, v Bologne má skvělou pověst La Sorbetteria. Pokud se ocitnete v Turíně, určitě se zajděte podívat do cukrárny Moou Gelateria Artigianale v ulici Porpora Nicola, kterou v italských internetových diskusích oceňují výrazy „fantastico“ či „superlativo“. Zajímavé je, že majitelem podniku je již třetí rok český zmrzlinář Ondřej Šturc, který se svou zmrzlinou loni vyhrál regionální kolo o nejlepší zmrzlinu v Turínu. Tedy ve městě, které je považované za jednu z kolébek špičkové italské zmrzliny.

Když se vypravíte do krásného toskánského města San Gimignana, zajděte na hlavní náměstí, kde má svůj krámek Sergio Dondoli, dvojnásobný vítěz světového zmrzlinového mistrovství. Oblíbená je jeho zmrzlina s příchutí gorgonzoly a vlašských ořechů nebo ta s chutí kyselých višní a pálivé čokolády.

Rozinky ve víně

Zmrzlina připravené z maracuji neboli mučenky je příjemně nakyslá.

Zmrzlina připravené z maracuji neboli mučenky je příjemně nakyslá.

Pokud se zrovna do Itálie nechystáte, máme pro vás dostatek tipů na tuzemské cukrárny, kde dělají velmi dobré, případně velmi bláznivé zmrzliny. Začněme tou první kategorií.

Jednu z nejlepších zmrzlin v metropoli můžete ochutnat v malé cukrárně Créme de la Créme, která se zaměřuje na výrobu poctivých, řemeslně připravených zmrzlin. V obchodě na Starém Městě pražském mají v nabídce 24 druhů zmrzliny, které se pravidelně obměňují. Fantastická je čistě vanilková zmrzlina, k oblíbeným patří také pistáciová či čokoládová zmrzlina. V létě se objeví zmrzliny s příchutí různých alkoholových koktejlů (mojito či pina colada), ve stálé nabídce je i zmrzlina malaga s kousky rozinek macerovaných ve slavném sicilském víně Marsala.

Hvězda zvaná Světozor

Skvělou pověst má také Puro Gelato sídlící na pražské Výtoni, které taktéž připravuje zmrzlinu bez konzervantů, umělých barviv a dalších přísad. Mezi lídry pražského trhu patří již několik let společnost Angelato se dvěma podniky na obou stranách Vltavy (zkuste čokoládu s pomeranči, vynikající byla zmrzlina s příchutí hrušky v bílém víně, která se zde objevila v limitované edici). A své „nostalgické“ příznivce mají také ovocné zmrzliny ze Světozoru, především slavná jahodovo-banánová, která se tu točí snad sto let.

Stovky nadšených příznivců má také zmrzlina z Tuchlovic či zmrzlina z rodinné cukrárny Zlíňanka ve Zlíně, velmi dobré ohlasy jsou také na Tři kopečky (ochutnejte slaný karamel).

Smrže nebo buráky

Fotogalerie

A nyní k různým zmrzlinovým výstřelkům. V oblíbené pražské restauraci Čestr připravují domácí zmrzlinu z černého piva Kozel, kterou si hosté mohou objednat buď samotnou, nebo si ji dát v kombinaci se švestkami, sladovými sušenkami a karamelovou pěnou. Zmrzlina se vtipně servíruje v pivním skle.

Ještě nezvyklejší zmrzliny připravovala restaurace zaměřená na lanýže, která měla v nabídce houbovou zmrzlinu ze smržů či lanýžový sorbet, ale podnik byl nedávno uzavřen. Netradiční zmrzliny připravuje také šéfkuchař luxusního Chateau Mcely Jan Štěrba jen pár minut cesty z metropole. V nabídce je třeba sorbet z thajské galangy či zmrzlina z burákového másla.

Zmrzka čabajková, křenová či becherovková

Zřejmě nejširší a nejpestřejší nabídku má zmrzlinárna ve Stráži pod Ralskem, která začala s výrobou zmrzliny již roku 2000 a každý den má v nabídce zhruba 140 druhů nejrůznějších chutí (celkově údajně vyrobila na 300 různých zmrzlin).

Sůl ve zmrzlině, například arašídové či karamelové, zvýrazní její chuť.

Sůl ve zmrzlině, například arašídové či karamelové, zvýrazní její chuť.

Vedle příchutí jako jsou višně v čokoládě, pražené mandle či vaječný likér se v nabídce zmrzlinárny objevují také hodně bláznivé příchutě jako je balkánský sýr, čabajka, mák, křen či kopr. Společnost vyrábí také řadu alkoholických zmrzlin ochucených becherovkou, griotkou či fernetem.

Barva klame

Zatímco u ovocných zmrzlin a sorbetů se zmrzlina skládá zhruba z třetiny z ovoce, z třetiny z cukru a z třetiny z vody (cukru je různý poměr podle sladkosti ovoce), u smetanových zmrzlin je složení poněkud komplikovanější. Připravují se z mléka, smetany, cukrů, občas žloutků a nakonec suroviny, jejíž příchuť zmrzlina má, třeba pistácií, vanilky či čokolády (u kvalitní domácí zmrzliny se přidává zhruba deset procent dané suroviny).

Přírodní řemeslné zmrzliny nejsou barevně tak výrazné, naopak sytě barevné zmrzliny jsou dobarvovány uměle. V některých průmyslových zmrzlinách se jako barviva objevují červená paprika či červená řepa (uváděná pod zkratkou E162).

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Oblazy: horní mlýn
Neznámé perly Slovenska. Výlet do krásných soutěsek Chočských vrchů

Vápencové soutěsky Slovenska nadchnou svou divokostí a odvážně vedenými turistickými trasami po žebřících, visutých lávkách a ocelových lanech. K těm spíše...  celý článek

Českoslovenští legionáři v Itálii na historickém snímku legionářů
Země skropená krví borců. Výlet za českými legionáři u Lago di Gardy

Několik míst v blízkém okolí severního cípu jezera Lago di Garda nese zřetelné české/československé stopy, nejčastěji v souvislosti s událostmi 1. světové...  celý článek

Takto Igor Brezovar brázdil národní parky v USA společně s manželkou.
Na dvou kolech projel celý svět. S motorkou ukecal i bandity

V 17 letech měl Igor Brezovar sen: projet svět na motorce. Dnes její počítadlo ukazuje 372 tisíc kilometrů a svoji misi si už dávno splnil. „Milionář svět...  celý článek

Další z rubriky

Vůně kytek, skřehotání žab a na palubě dostatek vína. Život je krásný.
Tajemné kouzlo plavby Burgundským kanálem, kde plyne voda, ne čas

Plujeme říší, kde jinak plyne čas, kde čas není důležitý. Stávají se z nás jiní lidé. Modlíme se, abychom se již nevrátili, cituje magazín Víkend MF Dnes z...  celý článek

Lisabon se v posledních letech stává turistickým hitem.
Lisabon za hubičku. Nejlevnější metropole západu láká mladé

Portugalsko vždy patřilo k chudším zemím západní Evropy a i dnes překvapí velmi příjemnými cenami. Za návštěvu stojí především Lisabon, město nabité desítkami...  celý článek

Pevnost svatého Jana v Kotoru. Vystoupat sem v letním horku je fuška, ale stojí...
Sedm pádných důvodů, proč jet do Černé Hory. A nezůstat jen u moře

Bývalá Jugoslávie je cílem českých turistů tradičně a v masovém měřítku. Ročně se jich jen na chorvatské pláže přesune kolem milionu. Černá Hora je sice dál,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.