Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Tatarák bez masa? Mapujeme nejlepší vegetariánské podniky v Česku

aktualizováno 
Vegetariáni u nás nikdy neměli na růžích ustláno. V zemi milovníků bůčku a řízků má slovo vegetarián spíše hanlivý nádech a když se ve vesnické hospodě zeptáte na bezmasé jídlo, nejspíš dostanete smažený sýr se šunkou. Ale časy se mění a vegetariánských podniků je čím dál víc. Jaké jsou ty nejlepší?

Na první pohled téměř k nerozeznání. Jenže v tomhle tataráku z Etnosvěta není ani gram masa. | foto: Libor Budinský, pro iDNES.cz

V poslední době bylo v českých městech otevřeno několik nových vegetariánských podniků s pestrou nabídkou bezmasých jídel. Nejvíce samozřejmě v Praze, kde se pro život bez masa rozhodlo nejvíc lidí. Na jejich menu se objevují zajímavé speciality, například pekingská kachna připravená ze seitanu, šťavnatý tatarák či veganská svíčková. A pozor, nechutnají vůbec špatně, i když maso neviděly ani z okna.

Indie značky Beas

Jedním z nejstarších vegetariánských podniků v Praze je Beas, zvaný též Dhaba. Funguje už téměř dvacet let a v současné době má šest poboček v centru Prahy. Beas se od počátku zaměřil na prezentaci jihoindické kuchyně.

Fotogalerie

V jeho nabídce tak najdete jak jednoduché speciality indické ulice jako je samosa či pakora, tak klasická jídla v podobě dhalu, nejrůznějších curry či výborné placky plněné bramborovo-zeleninovou směsí, která se jmenuje masala dosa. Na přípravě jídel se podílejí indičtí kuchaři, jídla jsou lehce pikantní a velmi chutná. Systém je bufetový, zákazník si nabere na talíř, co se mu líbí a podle váhy u poklady zaplatí. Za to 100 gramů se platí 21 korun (na Pankráci je o korunu dražší).

Loving Hut

Jestliže je Dhaba český řetězec, Loving Hut je řetězec mezinárodní a na světě má desítky, možná už stovky poboček (jenom v Praze jich v současné době funguje osm). Loving Hut je čistě veganský podnik, takže v nabídce převládá zelenina, luštěniny a výrobky ze sóji. Přestože většina jídel se inspiruje asijskou kuchyní, lze zde najít i typicky česká jídla, třeba veganský řízek s bramborovou kaší či smažený květák (cena je 24 korun za 100 gramů, na Nových Butovicích je cena o dvě koruny nižší). Oblíbené je pikantní kung pao s kousky sójového masa a oříšky.

Veganský Plevel

První Plevel začal fungovat v Krymské ulici, druhý byl nedávno otevřen v pasáži u Václavského náměstí. Plevel není jen vegetariánský, ale přímo veganský, takže nepracuje s žádnými produkty živočišného původu. Přesto v něm můžete ochutnat řadu známých českých i světových jídel – třeba burger, který se dělá z žampionu portobello a dochucuje se domácím česnekovým dipem (175 korun) nebo sójový guláš na pivu s bezlepkovým bramborovým knedlíkem (165 korun). V denní nabídce se ovšem objevuje také slepice na paprice, tedy ve skutečnosti ořechové ragú se „smetanovou“ paprikovou omáčkou bez smetany či veganská svíčková omáčka.

Každá druhá vegetariánská restaurace nabízí bezmasý burger.

Každá druhá vegetariánská restaurace nabízí bezmasý burger.

Slepice na paprice s knedlíky a smetanou. Opět veganská variace české klasiky.

Slepice na paprice s knedlíky a smetanou. Opět veganská variace české klasiky.

Vegesvět na úrovni

Absolutní novinkou ve vegetariánském světě je restaurace Etnosvět, která byla před několika týdny otevřena v Legerově ulici na Praze 2. Přes den funguje jako bufet (sto gramů stojí 39 korun), ale večer se mění v restauraci, která chce podávat vegetariánská jídla na špičkové, téměř fine dining úrovni, podobně jako to dělá nejstarší evropská vegetariánská restaurace Hiltl z Curychu.

Pochutnejte si

Nejoblíbenější speciality vybírejte na Raketa.cz a pochutnejte si na sushi, pizze nebo těstovinách.

Etnosvět se inspiruje evropskou, asijskou i arabskou kuchyní, mezi hlavní hity patří seitan s arašídovou omáčkou, velmi dobře dochucený veganský tatarák (185 korun) či pekingská „kachna“ z marinovaného seitanu, servírovaná s lahodnou švestkovou omáčkou (265 korun).

Bio brněnské Rebio

Čtyři pobočky má brněnská vegetariánská síť Rebio, jejíž kuchaři, jak název napovídá, vaří z biopotravin. Hosté si mohou vybrat ze salátového baru, který doplňuje každý den jiná nabídka polévek a hotových jídel. Za zkoušku stojí valašské kyselo s houbami, uzeným tofu a smetanou či veganský špíz s čočkovým pyré. Zajímavostí podniku je špaldové či bezlepkové biopivo, stejně jako velmi pestrá nabídka domácích dortů a zákusků - řada z nich je přitom bezlepková. Cena hlavního jídla či salátu je zhruba 26 korun za 100 gramů.

Salátový bar v curyšském Hiltlu, který inspiroval desítky evropských vegetariánských restaurací.

Salátový bar v curyšském Hiltlu, který inspiroval desítky evropských vegetariánských restaurací.

Zelenina a luštěniny tvoří základní pilíře vegetariánské i veganské kuchyně.

Zelenina a luštěniny tvoří základní pilíře vegetariánské i veganské kuchyně.

Zkus-kus v krumlovském Laibonu

V Českém Krumlově již řadu let funguje vegetariánská restaurace Laibon, která sídlí v krásném renesančním domě na Parkáně. Nabídka jídel je mezinárodní, od italské či indické kuchyně až po Mexiko. Oblíbený je pokrm s vtipným názvem Zkus-kus, který obsahuje vedle kuskusu švestky, rozinky, ořechy, ale také tofu, čerstvý zázvor či římský kmín. Mezi dezerty kraluje indický rýžový puding dochucený kardamomem, smetanou a karamelem. Ceny hlavních jídel se pohybují od 150 do 200 korun.

Laskavý zlínský Prašád

Kulinářské cesty po světě

Prašád je dar bohů, posvěcený pokrm a také vegetariánská restaurace ve Zlíně. Prašád chce být místem, kde mohou hosté načerpat pozitivní energii a zapomenout na běžný denní shon a stres. V Prašádu se vaří z čerstvých a sezonních surovin, nejvíce ze zeleniny, luštěnin a obilovin. Oblíbená je červená řepa pečená se sýrem feta či dýně hokkaido pečená na indickém koření. Zajímavým mostem k české kuchyni jsou pečené brambory s křenem a kysaným zelím. Cena je podle váhy. Základní, zhruba dvěstěgramová porce stojí 50 korun.

Hodně mlsná Mlsná kavka

Velmi oblíbená je mezi vegetariány restaurace Mlsná kavka v pražském Karlíně, která si získala desítky obdivovatelů díky svým výborným a netradičním kulinárním variacím. Chodí se sem na indonéskou smaženou rýži nasi goreng (165 korun) či na paštiku z cizrny a tempehu, která se servíruje s pikantním čatní (75 korun). Oblíbená je paprika pečená s olomouckými tvarůžky (82 korun) i flambovaný steak z žampionu portobello servírovaný s pepřovou omáčkou (169 korun).

Je libo guláš nebo boršč? V Plevelu dostanete oboje v čistě veganské podobě.

Je libo guláš nebo boršč? V Plevelu dostanete oboje v čistě veganské podobě.

Zelenina a tofu sýr smažený v kokosové tempuře. Jeden z hitů nové vegetariánské restaurace Etnosvět.

Zelenina a tofu sýr smažený v kokosové tempuře. Jeden z hitů nové vegetariánské restaurace Etnosvět.

Pod dohledem Buddhy

Působivé a inspirativní prostředí vytvořené ve stylu feng shui s fontánami, krbem i Buddhou je jedním z velkých plus dvoupatrové vegetariánské restaurace Maitrea v Týnské uličce. Druhým pozitivem je skvělá a originální kuchyně s mnoha kreativně připravenými pokrmy. Boduje tartare z červené řepy s terinou z kozího sýru či paštika z hub šiitake (oboje za 85 korun), oblíbené jsou veganské „krevety“ na zeleném kari s kokosovým mlékem (180 korun) či barcelonská paella se sušenými rajčaty, sójovým kuřecím masem a parmezánem (175 korun).

Maitrea je spřízněna s další vegetariánskou legendou, s restaurací a čajovnou Lehká hlava na Starém Městě, kam se chodí na dršťkovou polévku z hlívy či na famózní čatní ze sušených meruněk.

Autor: pro iDNES.cz






Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.