Nejlepší slovenské párance? Válené po ňadrech

  10:04
Pokud míříte na Slovensko, bylo by chybou neochutnat halušky. Nabídnou vám je skoro v každé restauraci nebo v rychlém občerstvení. Ne všude si však na této specialitě pochutnáte. Záleží to na kvalitě brynzy. Nejlepší je přímo ze salaše, ale na většině z nich její výrobu Evropská unie zakázala.
Brynzové halušky

Brynzové halušky | foto: Slovenská agentura pro cestovní ruchMF DNES

"Pasterizovaná brynza mojí rodině už tak nechutná," říká Viera Balková, která ještě nedávno jezdila k bačovi do Bartošovy Lehotky. Měl prý skvělou brynzu a přímo ve vesnici bylo možné koupit i domácí chleba. I on musel s výrobou brynzy přestat. Návštěva slovenské salaše určitě patří k mimořádným zážitkům.

Ochutnávka žinčice, ovčího sýra či brynzy však může slabším povahám způsobit nemalé potíže. Naše trávicí ústrojí není zvyklé na neošetřené ovčí mléko, ani s hygienou to na salaších nepřehánějí. Bačové už dnes turisty na zmíněné lahůdky ani nelákají. Bojí se pokuty. Většinou si brynzu vyrábějí pouze pro vlastní potřebu.

Nejsou to však jen halušky, co dělá Slovensko Slovenskem. V každé domácnosti jsou oblíbené takzvané "prívarky", tedy různé omáčky. Někdy nad tím zůstává až rozum stát, jako když mi na východě země nabídli omáčku ze šťovíku a hlávkového salátu.

Na způsob omáčky se vaří například i čočka nebo brambory a nutno dodat, že dobře připravená bramborová omáčka s bobkovým listem a smetanou, která se zde podává většinou s karbanátkem, je opravdu dobrota.

Na prívarky jsou Slováci mistři, ale na dobrou klasickou svíčkovou, rajskou nebo koprovku s knedlíkem narazíte jen málokde. Mnohem oblíbenější je rýže. Z ní vám v některých koutech země nabídnou i řízek.

Nejlepší polévky vaří na jihozápadu země, tedy na slovenskomaďarském pomezí. Obě národní kuchyně se tu báječně doplňují. Už jen při pomyšlení na sváteční "kapustnici" (zelňačku) se člověku sbíhají sliny. Ačkoliv dobrou zelňačku vaří Slováci snad všude.



Slovenská kapustnica
Zdroj: Velká domácí kuchařka, Slovart

Halušky? Ne, párance!

Snad každý chce při návštěvě cizí země ochutnat něco tradičního. "Je hezky, tak přijeď do Pukance na párance," pozval mě nedávno kolega Janko Kováčik s manželkou Drahuškou. Až do této chvíle jsem tento podivný název neslyšela. Myslela jsem si, že se to týká peří. Omyl! Párance jsou tradičním a nejoblíbenějším jídlem banskoštiavnického regionu.

"Naši dědové je vařívali v lese, kde pracovali. Žili bídněji. Potřebovali na to jeden hrnec a desku. Párance jsou dlouhé úzké pásky natrhané z těsta. Chlapi pásky z těsta kdysi váleli po stehnech. Čím byly kalhoty špinavější, tím prý byly párance chutnější," říká jedenasedmdesátiletá Mária Struháriková, ke které jsme byli na párance pozvaní.

Jenom umaštěné kalhoty nahradila slanina. Natrhání těsta na stejné úzké proužky bývá často měřítkem zručnosti a šikovnosti. Nejlépe to podle paní Struhárikové umějí olašští Romové.

Párance se údajně také nejlépe vydaří, pokud si žena dlouhý pásek přehodí přes prsa. Nepomohly žádné výmluvy. Nakonec jsem jich s "tetou Marienkou" za pořádného veselí přihlížejících "napárala" a uvařila plný hrnec. Snaha, aby byl pásek jeden jako druhý, se v konečném důsledku ukázala marná. Uvařené a scezené párance se promíchaly s rozmačkanými bramborami upečenými na másle a s vyškvařenou slaninou. Výsledek? Chutnají skvostně.

Není divu, že se v tomto regionu vaří všude. Dokonce i při takových příležitostech, u kterých se jinak běžně v přírodě opékají špekáčky, kuřata nebo sele. Právě společné párání bývá na večírku tou nejzábavnější a často soutěžní částí. Takže pokud vás na Slovensku někdo pozve na párance, nenechejte si to ujít.



Během podzimu přichází období husích hodů.
Jejich pořádáním proslula především vesnice Grob.

Slovensko ve vaší kuchyni - vybrané recepty

PÁRANCE

1 kg polohrubé mouky, 4 dcl vody a trošku soli. 1 kg brambor, 25 dkg uzené slaniny, 1 máslo. Z mouky, vody a soli se udělá těsto.

Z hmoty se ukrajují kousky, které se vyválí na tenké válečky. Prsty z nich uděláme placku a z té prudce trháme úzké pásky. Uvaříme v osolené vodě. Zvlášť uvaříme dobře očištěné brambory. Rozškvaříme slaninu. Do pekáče dáme rozpustit hodně másla, rozmačkáme do něho brambory i se slupkou a smícháme s uvařenými páranci a slaninou. Někde slaninu nepoužívají, párance jedí s tvarohem a cukrem.

SVÁTEČNÍ ZELŇAČKA

Sáček kysaného zelí, 1 pikantní klobása, 1 kg uzeného masa, chilli paprička, hrst sušených hub, stejné množství sušených švestek, sladká smetana na šlehání, 4-5 brambor (někde brambory nepřidávají), hladká mouka, sůl.

Z brambor, zelí, hub uvaříme polévku, kterou zahustíme moukou rozšlehanou ve smetaně. Nakonec přidáme nakrájené maso a klobásu.



ČTĚTE TAKÉ

10 nejkrásnějších míst Slovenska

 

Autoři:

Nádraží Praha Vršovice

  • Nejčtenější

Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis

1. října 2021,  aktualizováno  17.4 21:34

Aktualizujeme Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po...

Největší hřbitov lodí západní polokoule vznikl kvůli kardinálnímu průšvihu

15. dubna 2024

Válka je o ničení a zabíjení. O újmě na životním prostředí. Snad právě proto tolik fascinuje osud...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

OBRAZEM: Na samotě V lomu. Podívejte se na nejnovější glamping v Česku

17. dubna 2024

Glamping, tedy luxusní kempování, nabírá v tuzemsku v posledních letech na popularitě. Nejnovější...

Váháte, kam na dovolenou? Toulání po Dánsku vás nabije pozitivní energií

12. dubna 2024

Dříve jsme chtěli vidět celý svět, dnes máme chuť jezdit jen do zemí, ve kterých se cítíme dobře....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na co zírá mašinfíra: Opomíjenou lokálkou do tajemných Zlatých Hor

13. dubna 2024

S dnešním Mašinfírou vyrazíme do kraje, o kterém mnozí z vás asi neslyšeli, a to i přesto, že má za...

Žádný porod a na toaletu vezměte pravítko! Podivná pravidla národních parků

18. dubna 2024

Americké národní parky trhají rekordy, patří k nejvyhledávanějším destinacím světa. Ročně do nich...

Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis

1. října 2021,  aktualizováno  17.4 21:34

Aktualizujeme Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po...

Pěšky, na kole, po vodě. Horní Rakousko je utajený ráj nedaleko českých hranic

17. dubna 2024

Premium Rakousko jsem dosud znala jen pod sněhem, bylo pro mě vždy osvědčeným lyžařským cílem. Zajímalo mě...

Lyžařská střediska ukládají sníh na další sezonu, v létě ho pokryjí izolací

17. dubna 2024

Globální oteplování ohrožuje lyžařské dovolené. Některá zimní střediska proto oživují starodávný...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...