Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Nejlepší plzeňské v Praze ochutnáte v chrámu českých pivařů U Zlatého tygra

  6:00aktualizováno  6:00
Bohumil Hrabal psal o desítkách hospod. Pivnice U Zlatého tygra však byla jeho nejoblíbenější. Výborné pivo a hlavně její atmosféra přetrvala dodnes.

Praha, pivnice U Zlatého tygra - Na luxusní interiér, kulinářské speciality nebo dvacetileté číšnice se k Tygrovi nechodí. Jediným lákadlem je tradice a kvalita plzeňského piva. | foto: Nikola HronkováMF DNES

Karlova ulice v samém centru staré Prahy je přeplněná turisty, korzujícími mezi Staroměstským náměstím a Karlovým mostem. Málokterý z nich se však nepatrně vychýlí z trasy, aby vkročil do nedalekého chrámu českých pivařů - pivnice U Zlatého tygra, kterou ve svých povídkách proslavil Bohumil Hrabal.

Česká oáza v centru Prahy

Tento podnik je v centru Prahy přeplněném kavárnami a luxusními restauracemi téměř oázou. Pokud nejdete najisto, skoro byste ho v Husově ulici přehlédli. Na šedivém domě je sice nápis U Zlatého tygra, ale něco jako výloha, pivní poutač nebo naháněči turistů postávající na chodníku s jídelním lístkem? Zapomeňte.

Dovnitř se vstupuje tmavou chodbičkou a vy si do poslední chvíle nejste jistí, zda skončíte ve výčepu, nebo v uhelném sklepě domu, jehož historie sahá až do 14. století.

Jsou tři hodiny odpoledne a číšníci otvírají dveře nevelkého podniku se dvěma místnostmi s klenutými stropy, o němž se říká, že má nejlepší plzeňské v Praze. To je ještě šance urvat tady místo.

Jakmile se blíží pátá až sedmá hodina, bez rezervace nemá k Tygrovi cenu chodit. Bývá beznadějně plno. A to i přesto, že tady na luxusní interiér, kulinářské specialitky nebo dvacetileté číšnice nenarazíte. Kvůli tomu se sem nechodí.

U zlatého Tygra

Kde: Husova 228/17, Praha 1
Co si dát: Plzeňský prazdroj (0,5 l za 38 Kč) a řízek v bramboráku (120 Kč)
Proč přijít: výborné pivo a atmosféra klasické pivnice
Více na: www.uzlatehotygra.cz

Tady jste v opravdové české hospodě, kde na place kmitají tři klasičtí hospodští tatíci, kteří se na nic neptají a ještě před dosednutím před vás na stůl postaví bachratý půllitr plzeňské dvanáctky. V tomhle počasí je to dar z nebes. A kdo má rád dobré pivo, ocení to za všech okolností.

U okolních stolů sedí party kamarádů, z nichž někteří sem chodí už desítky let, studenti a sem tam i nějaký ten zkušenější turista. Stejně tak tu sedával i Bohumil Hrabal. Třebaže je více než deset let po smrti, má u Zlatého tygra stále rezervované "své" místo.

Že byl nejváženějším hostem, lze odvodit i podle jeho busty naproti vstupním dveřím či společné fotografie z památného setkání s prezidenty Havlem a Clintonem.

Praha, pivnice U Zlatého tygra

Hrabal se s pivem mazlil

Na setkání s českou literární legendou vzpomíná v knize Příběhy slavných hostinců bývalý výčepní Václav Bašta.

"Při každé návštěvě si Hrabal užíval svůj rituál: ještě než se stačil usadit ke stolu, už na něm měl oblíbenou plzeň. Zvedl sklenici, podíval se skrz sklo a labužnicky se napil. S tím půllitrem se úplně mazlil. A dokázal dlouhé minuty povídat o tom, jak je krásný. Říkal: "To pivo má nádhernou pěnu! To není pěna, to je šlehaná smetana, to je chladivý puding," vzpomíná Bašta.

Jedním z pravidel bylo Hrabala nerušit, dokud sám někoho neosloví, líčí dále výčepní Bašta. Když to někdo neznalý "protokolu" udělal, nešel Hrabal pro ostré slovo daleko. "Jednou přijel z Jugoslávie jeho dvorní překladatel i se svou družkou a ta si třikrát objednala něco, co jsme neměli na jídelním lístku. A Bohouš se na to už nemohl dívat: Ty krávo, zařval na ni. Jestli máš žízeň, tak před hospodou je hydrant, jdi se tam nachlastat a nezdržuj číšníky od práce."

Dnes už na vás pravděpodobně nikdo tak drsný nebude, ale je dobré vědět, že U Zlatého tygra kromě piva, vína, koly a sodovky k pití nic jiného nedostanete. A jestli budete mít chuť na něco k jídlu, asi nejlepší volbou je vepřový řízek v bramboráku se zelným salátem a chlebem.

Další klasikou, kterou stojí za U Zlatého tygra ochutnat, je pivní sýr. Tahle pivnice totiž byla první, kam výrobce slavnou hospodskou pochoutku začal pravidelně dodávat.

Praha, pivnice U Zlatého tygra

Cesty po slavných českých hospodách a kavárnách

Seriál z cest po slavných a zajímavých hospodách, kavárnách a bufetech v celé České republice sledujte na cestovani.idnes.cz.





Nejčtenější

Typický obrázek z německé Rujany: plážové „domečky“ jako ochrana před stálým...
Hrachovka z pytlíku, vlny studené. Jak se za Československa jezdilo k moři

Praotec Čech nás zavedl do středoevropské kotliny, rok 1918 nás v ní hranicemi uzavřel. Výsledek: nemáme moře. A přece jsme po jeho vlnách vždycky toužili....  celý článek

(Ilustrační snímek)
Karambol v Chorvatsku? Nehodu nechte zapsat a pokutám se nebraňte

Zkazila vám dovolenou v Chorvatsku bouračka? Zkuste nepanikařit a nezapomeňte na záznam o dopravní nehodě. A hlavně zavolejte tamní policii - stačí vyťukat...  celý článek

Provensalské Grasse je hlavní město francouzských parfémů
Kde nos potřebujete víc než oči. Výlet do města, kde voní každá ulice

Letní návštěva jihofrancouzské Provence se nemusí omezit jen na notoricky známá místa a přímořská letoviska. Vyrazte pár kilometrů do vnitrozemí, kde se mezi...  celý článek

Specialized Turbo Vado 4.0
Jak se přilepit hobíkovi na záda. Test elektrokola do města i na výlet

I největší skeptici už vidí, že expanzi elektrokol nic nezastaví. Po velkém průlomu v Německu, Rakousku a Švýcarsku v uplynulých letech definitivně zasahují i...  celý článek

Některé turistické stezky a cyklotrasy v Národním parku Šumava jsou po...
Šumavský park chce zakázat vstup do lesů. Na stezky padají stromy

Nevyrážejte do lesů kolem Nové Pece a Stožce, mnoho turistických tras je stejně neprůchodných. Takové varování vydal ráno Národní park Šumava. Silný vítr o...  celý článek

Další z rubriky

V červnu 2016 byly otevřeny nové turistické stezky v Adršpachu.
Jak vyzrát na Adršpach. Fronty a přeplněná místa přenechte nezkušeným

Adršpašské skalní město praská ve švech pod náporem turistů a fronty se stojí na vstup do skal i na parkoviště. Jak z toho ven a současně si bizarní pískovcové...  celý článek

Podle odhadů to vypadá, že plavat ve skutečnosti neumí polovina populace, tedy...
Proč Češi neumějí plavat aneb Jak neutopit doktora Mráčka

V Česku se každý rok utopí asi 200 lidí. A právě teď, během tropických letních týdnů, jich utone v rybnících, řekách a lomech nejvíc. Příliš často podceňujeme...  celý článek

Švejnohovi vyrážejí na dovolenou do kempu každý rok už deset let. Postupně se...
Dovolená s dětmi v kempu je zase hit. Luxusní chatky už ale neseženete

Po loňské úspěšné sezoně se české kempy připravují na podobný nebo větší zájem ze strany domácích turistů, hlavně rodin a sportovců. Kdo však nechce spát ve...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.