Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vánoční průvodce pro snoby. Nejdražší a nejbláznivější jídla v Praze

aktualizováno 
Zůstaly vám ve firemním rozpočtu peníze, které potřebujete do konce roku utratit? Nebo si chcete poslední dny v roce jen tak vyhodit z kopýtka? Představíme vám pár restaurací, kde měsíční plat projíte za večer.

Smažený jazyk z polární tresky patří k vybraným delikatesám. V Praze se objevuje v nabídce restaurace Kampa Park. | foto: Libor Budinský, pro iDNES.cz

Česká gastronomie je ve srovnání se světem stále velmi levná. Točené pivo stojí euro a oběd se většinou vejde do stovky. Na druhé straně už také máme desítky podniků, kde se útrata počítá v tisícovkách. Pojďme se do některých z nich podívat.

Oligarcha burger

Zřejmě nejdražší burger v republice nabízí staroměstský steak house George Prime Steak, který pracuje s masem z amerického anguse. Kromě steaku pro dva, který váží tisíc gramů a porcuje se přímo před hosty u stolu, zde můžete ochutnat kulinární kuriozitu v podobě burgeru sestaveného z prvotřídních gurmánských surovin – tedy z prémiového masa nejvyšší kvality, opečených jater foie gras, lanýžové majonézy či normandského sýru Brillat Savarin. Burger je navíc ozdoben plátky 24karátového zlata, které zdraví nijak neškodí. Oligarcha burger, jak zní název této pochoutky, stojí 999 korun.

Království ústřic

Jedním z nejluxusnějších podniků v metropoli je Zdenek’s Oyster bar, jehož hlavním trumfem je fantastická nabídka špičkových ústřic v nejvyšší kvalitě. Hosté si mohou vybrat z deseti druhů ústřic v ceně od 125 do 225 korun za kus.

Fotogalerie

Nejdražší ústřicí v nabídce je Bílá perla, která se rodí v úžinách Charente a dále se pak pěstuje na pláži v Normandii, která je velmi bohatá na plankton. Bílá perla je lehce nasládlá, má jemnou, oříškovou chuť a je považovaná za absolutní delikatesu. Tomu také odpovídá její cena 225 korun za kus.

Jedna ústřice váží zhruba deset gramů, takže pokud si chcete dát stogramovou porci, respektive si objednáte obvyklý tucet ústřic, zaplatíte 2 700 korun. A to bude teprve předkrm. Takže tady se dá průměrný měsíční plat za večer utratit velmi lehce. Zvláště když si k ústřicím dopřejete šampaňské.

Královský steak

Značně rafinovaná může být také gurmánská podoba steaku. Například Pavel Sapík, jeden z nejlepších současných šéfkuchařů působící ve vyhlášené restauraci Terasa U Zlaté studně, připravuje steak z argentinské svíčkové, který servíruje společně s játry foie gras, bramborovým pyré ochuceným lanýži z italského Piemontu a omáčkou připravenou z francouzského vína Sauternes od Barona Philippe de Rothschild. Za tuto “legraci” zaplatíte 1 230 korun. Zdaleka však nejde o nejdražší steak v metropoli. Tím je s největší pravděpodobností steak připravený z masa býčků legendárního japonského plemene Wagyu, které je pověstné svým bohatým mramorováním a tudíž fantastickou chutí. Ve steakové restauraci La Casa Argentina nabízejí steak z masa wagyu (nikoli ovšem z Japonska, ale z Austrálie), který vyjde na 4 800 korun za porci 300 gramů.

Ústřice patří k nejdražším delikatesám. V Zdenek’s Oyster baru si můžete...

Ústřice patří k nejdražším delikatesám. V Zdenek’s Oyster baru si můžete objednat nejlepší francouzské ústřice v cenách od 125 do 225 korun za kus.

La Casa Argentina nabízí nejlepší hovězí na světě. 300gramový steak z býčků...

La Casa Argentina nabízí nejlepší hovězí na světě. 300gramový steak z býčků japonského plemene Wagyu vyjde na 4 800 korun.

Šnečí játra a tresčí jazyk

V luxusních pražských restauracích lze objevit celou řadu netradičních surovin, které 99 procent Čechů nikdy v životě neochutná. Jednou z nich jsou například smažené tresčí jazýčky z polární tresky, které občas připravuje šéfkuchař Kampa Parku, jedné z nejvyhlášenějších fine dining restaurací v Praze, která letos na podzim oslavila již dvacáté výročí existence. Tresčí jazyk je osmažený v těstíčku a dochucený tymiánem a kajenským pepřem.

Unikátní pokrmy v rámci šnečího menu nabízí také restaurace Wine & Dine. Hosté mohou ochutnat třeba šnečí kaviár s koprem a pomerančovou šťávou nebo šnečí játra v citronové šťávě. Posledně jmenovaná specialita stojí 235 korun, ovšem porce má pouhých deset gramů, takže hlad tím rozhodně nezaženete.

Další tip na oblíbenou restauraci, kde za večeři nenecháte majlant. Přitom v...

Další tip na oblíbenou restauraci, kde za večeři nenecháte majlant. Přitom v Penzionu Kokořín objevíte spoustu fajnových dobrot.

Některé fine dining pokrmy připomínají malé umělecké dílo. Na snímku speciality...

Některé fine dining pokrmy připomínají malé umělecké dílo. Na snímku speciality šéfkuchaře Pavla Pavlíka z Restaurantu Le Terroir.

 

Polévka za 500

Před lety pobouřil tehdejší šéf sociální demokracie Jiří Paroubek veřejnost tím, že si oblíbil bílou rajčatovou polévku z hotelu Kempinski, která stála 200 korun, což mnoha občanům přišlo na sociálního demokrata nemístné. Jenže za polévku se v Praze platí ještě mnohem vyšší ceny. Například v michelinské restauraci Alcron nabízejí humří polévku, jejíž recept zde zavedl za svého učinkování Zdeněk Pohlreich, v ceně 375 korun. Ještě víc stojí račí krém v Kampa Parku, kde za talíř polévky hosté zaplatí 395 korun. Ale to stále nejsme na vrcholu. Pokud si v Oyster baru objednáte mušlovou polévku se šafránem, ke které se servíruje brioška s kaviárem, zaplatíte úctyhodných 590 korun.

Zřejmě nejdražší polévku v metropoli můžete ochutnat v Oyster baru. Mušlová...

Zřejmě nejdražší polévku v metropoli můžete ochutnat v Oyster baru. Mušlová polévka servírovaná s brioškou a kaviárem stojí 590 korun.

Nejlepší pražské restaurace

Česká, především pak pražská gastronomie prochází obrovskou proměnou a každý měsíc se objevují nové gurmánské restaurace. Tento trend se pokusila zmapovat kniha Nejlepší pražské restaurace, která představuje sto nejzajímavějších podniků české metropole a nejbližšího okolí. V souboru nechybí michelinské podniky a luxusní fine diningové restaurace, ale čtenáři zde najdou také portréty zajímavých podniků s výbornou kuchyní za rozumné ceny. Za zmínku stojí třeba legendární hospoda “U Sapíků” v Klokočné, nová brasserie “Mezi domky” v Buštěhradě, vyhlášený rodinný podnik Slowpec v Líšnici či příjemný podnik talentovaného šéfkuchaře Tita Eliáše “Na konci”, který funguje v Lochkově na samém okraji Prahy 5.

Dva vybrané tipy na závěr:

1.Levná paráda na Košíku

Komorní restaurace Farma Košík na Nymbursku patřící švagrové bývalého prezidenta Dagmar Havlové se v letošním roce umístila v první desítce nejlepších českých restaurací. Vynikající jsou třeba halušky s domácí brynzou či fantastické jehněčí. Navíc vše za parádní ceny. Halušky se zelím a s uzeným stojí 90 korun, talíř jehněčích specialit s přílohou plný lahodného masa z plemene Romanovek vyjde sice na 260 korun, ale porce se téměř nedá sníst.

2.Kouzlení na Kokoříně

Penzion Kokořín funguje jako víkendová restaurace, neboť se zde vaří od pátku do neděle, ale mezi gurmány a gurmety má skvělou pověst. Šéfkuchař pracuje s místními surovinami (v současné době hlavně se zvěřinou) a připravuje z nich znamenité lahůdky za velmi příjemné ceny. V nabídce je například ragú ze zaječích srdíček za 119 korun, kančí kýta se šípkovou omáčkou a karlovarským knedlíkem v ceně 239 korun či pečený kokořínský bažant na víně servírovaný se skořicovým červeným zelím a opékanými bramborovými knedlíky za 249 korun.

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Tropická klasika: MSC Divina v kostarickém přístavu Puerto Limón
Jedni je milují, druzí nenávidí. Výletní lodě jsou fenomén moderní doby

V porovnání s týdnem stráveným v hotelu u moře v Itálii či Chorvatsku je to hodně odlišná dovolená. Vydat se na plavbu po Středozemním moři, podél norského...  celý článek

Cihlové červené domy (dřevo tehdy nebylo) jsou zásadně třípatrové, s různě...
Od prádelen až po UFO. Genius loci černé perly Slezského vojvodství

Polské Katovice se sotva dvousetletou historií se v novém tisíciletí vydávají směrem moderního města. Sází na sport, hudbu i kongresovou turistiku. A přeměna...  celý článek

Ničivý požár, který 29. září 1942 odpoledne způsobila neopatrná kuchařka,...
Turistický ráj a chloubu lyžařského klubu zničila neopatrná kuchařka

Pouhých dvacet let vydržela na Harusově kopci u Nového Města na Moravě vyhledávaná „horská“ chata. Po velkém požáru v roce 1942 z ní zbylo jenom spáleniště....  celý článek

Jeden z nejkrásnějších pohledů na Rovinj
Naháči a šusťákovky jsou pryč. Z Istrie se za 10 let stala perla Jadranu

Chorvatsko v roce 2016 ohlásilo rekordní turistickou sezonu. Co se týče počtu návštěvníků, vyhrála právě Istrie s 3 763 200 turistů. A Češi se sem po...  celý článek

Další z rubriky

Nová dominanta Krkonoš přivítá první návštěvníky 2. července.
Nová Stezka korunami stromů v Krkonoších vás zavede i pět metrů pod zem

Obrovská dřevěná rozhledna, která v posledních měsících vyrůstala na úpatí Černé hory nedaleko Janských Lázní, je těsně před dokončením. První návštěvníky...  celý článek

Pod jezem v Čilé
Na kanoi po Berounce. Kde chytal ryby Ota Pavel a krajina stále čaruje

Berounka je česká vodácká klasika a zároveň patří mezi naše nejjednodušší řeky. Prakticky po celé své délce teče líně, jen tu a tam se svezete na vlnkách...  celý článek

Vltava v těchto dnech teče rychle. Jez ve Zlaté Koruně prověří vodáky na...
PŘÍMÝ PŘENOS: Podívejte se na sjíždění jezu Zlatá Koruna na Vltavě

Vodácká sezóna je již v plném proudu a řeky se těší na prázdninový nápor vodáků. Pokud právě sedíte u počítače, můžete se zchladit sledováním vodáků na jezu...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.