Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Neexistuje jedna čínská kuchyně

  17:07aktualizováno  17:07
- Kdo by si rád nepochutnal například na kuřeti kung-pao? Jenže když přijedete do samotné Číny, mnohdy s úžasem zjistíte, že to samé kung-pao chutná poněkud jinak. A dále... že "čína", kterou dostáváte v čínských restaurací v Česku, je obvykle také jiná. Že ve velkých oblastech nejlidnatější země světa spíše jí nudle než rýži. A hlavně, že neexistuje jedna čínská kuchyně, ale že jich je několik a velmi se liší.
Překvapení ale mohou pokračovat. Číňané totiž používají nepřeberné množství koření (ty u nás neochutnáte) a v podstatě všechno, co v zemi roste, najdete i na jídelníčku. To samé platí i o zvířatech: proto by nemělo nikoho překvapit, když dostane naservírovaného hada (nebojte se, má většinou dobré bílé maso), či na trhu v jihočínském Kantonu uvidí uzené psí maso nebo zde najde krysí restauraci. Někdy navíc bývá jídlo pěkně tučné a prakticky vše se smaží na oleji.
Za nejdůležitější v čínské kuchyni je však považována svěží přirozená chuť a vůně bez nežádoucích pachů. Jenže v levnějších restauracích se to často nedaří. Také představa Středoevropana, že čínské jídlo je vždy složené z mnoha chodů, je mylné. V chudších oblastech bývá jídlo naopak jednoduché - pouze rýže smíchaná s vajíčkem či nudle v nějakém vývaru.
Velmi zjednodušeně se čínská kuchyně rozděluje na severní a jižní, ale v obou těchto případech existuje další rozlišení. Rozdíly mezi jednotlivými směry čínských kuchyní bývají skutečně poměrně velké.
Jídla severní kuchyně jsou často tučná a při jejich přípavě se hojně používá ocet či česnek. Její významnou součástí jsou nudle, taštičky, knedlíky vařené v páře. Severu vévodí kuchyně původně z Pekingu a z okolí Tiencinu.
Ještě složitější je však členění jižní větve. Například jídla ze S'-čchuanu a Chu-nanu jsou známá používáním chili koření, kantonská jídla bývají spojována s dary moře a jsou trochu nasládlá.
Pokud už Číňané mají peníze na větší stolování, tak obvykle objednávají o jedno jídlo více, než je lidí u stolu. Z každé misky si nabírají všichni, rýži má většinou každý sám. Polévka se podává až nakonec a pije se především čaj nebo obyčejná voda (vy ji však nikdy nepijte, nebývá nezávadná!). V poslední době a hlavně ve městech se také pije pivo a děti si už oblíbily coca-colu.
"Vládnout velkému národu je skoro totéž, jako vařit malou rybu," napsal kdysi významný čínský filozof Lao-c'. Chtěl tím naznačit, že k dobrému vládnutí není třeba nic jiného než použít "správné koření" a zvolit "správný způsob úpravy". Právě tento citát dokazuje, že jídlo hraje v myšlení a životě Číňanů mimořádnou roli.
Poznat ovšem dobře čínskou kuchyni vyžaduje nejenom čas, ale mít také možnost navštívit různé oblasti této obrovské země. Existuje ovšem místo, kde můžete ochutnat všechny druhy čínské kuchyně na velmi malém prostoru, rychle a ve výborně kvalitě - v Hongkongu.





Nejčtenější

V Sieře Leone přišlo po masivním sesuvu půdy o život až tisíc lidí. (14. srpna...
Jak bahno utopí tisíc lidí. V přelidněném Freetownu katastrofě sami pomohli

Při masivních sesuvech půdy v metropoli západoafrické Sierry Leone Freetownu zemřelo více než 400 lidí, z toho zhruba sto dětí. Dalších 600 se stále pohřešuje,...  celý článek

Tanečník ze Sepiku je připravený na kulturní show v Madangu.
My máme hodinky, oni mají čas. Co udělají mobily s Papuánci?

Martin Soukup letos dostal cenu Neuron, udělovanou nejlepším vědcům. Mimo jiné za to, že sleduje, jak žije asi patnáct set lidí v odlehlém údolí ostrova...  celý článek

Bunkr Atlantického valu, který Němci postavili za druhé světové války, aby...
Nizozemsko odkrývá nacistické bunkry. A s nimi i bolestnou historii

U pláží nedaleko Haagu pokryl písek bunkry, které tu byly postaveny na Hitlerův rozkaz. Jakoby tento písek schoval i bolestivé vzpomínky, které bunkry...  celý článek

Šílený přístav v Bangladéši
VIDEO: Nás nedostanou. Kurz přežití v šíleném přístavu v Bangladéši

Bangladéšský přístav v Dháce je stejný jako celá země. Přelidněný, přeplněný, plný odpadků a boje o přežití. Míchají se zde staré bárky s moderními loděmi,...  celý článek

V červnu 2016 byly otevřeny nové turistické stezky v Adršpachu.
Jak vyzrát na Adršpach. Fronty a přeplněná místa přenechte nezkušeným

Adršpašské skalní město praská ve švech pod náporem turistů a fronty se stojí na vstup do skal i na parkoviště. Jak z toho ven a současně si bizarní pískovcové...  celý článek

Další z rubriky

Bunkr Atlantického valu, který Němci postavili za druhé světové války, aby...
Nizozemsko odkrývá nacistické bunkry. A s nimi i bolestnou historii

U pláží nedaleko Haagu pokryl písek bunkry, které tu byly postaveny na Hitlerův rozkaz. Jakoby tento písek schoval i bolestivé vzpomínky, které bunkry...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Jak létají Češi. Letenka za 300 tisíc a cesty kolem světa

Kolik jste ochotni zaplatit za letenku na vysněnou dovolenou či pracovní cestu? Český rekord za poslední půlrok drží letenka za bezmála tři sta tisíc korun....  celý článek

Výhled na pobřeží ostrova Gran Canaria
U Kanárských ostrovů je hnědé moře, zamořují jej sinice

Návštěvníky Kanárských ostrovů může v těchto dnech na vyhlášených plážích překvapit odpudivá barva moře. Kvůli vysokým teplotám vody se zde rozbujely sinice,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.