Italská komise pro spolupráci s UNESCO v pátek navrhla, aby neapolská pizza byla chráněna jako součást kulturní a gastronomické tradice země.
Pokud UNESCO nominaci schválí, dostane se pizza na seznam chráněných památek Nehmotného kulturního dědictví jako „Tradiční umění výrobců neapolské pizzy“.
Pravá neapolská pizza má svoje specifika, je z tenkého těsta, ale její okraj se při pečení výrazně vzedme. Hněte se výhradně ručně a peče se v cihlové peci na dřevo. Klasickou verzí je pizza Marinara (rajče, česnek, oregano, olivový olej), tou nejznámější je pak Margherita (rajče, mozzarella, olivový olej a bazalka).
Na počest královny
Slavná Margherita se zrodila v Neapoli v roce 1889, při příležitosti návštěvy královny Margherity nedlouho po sjednocení Itálie. Místní kuchtík proto vymyslel pizzu v italských národních barvách: červená (rajče), zelená (bazalka) a bílá (sýr). Jsou to stejné barvy jako na italské státní vlajce.
Na seznamu UNESCO je zapsána i turecká tradice přípravy kávy, perníkářské řemeslo severního Chorvatska a také tradiční výroba vína pod zemí v hliněných nádobách kvevri v Gruzii.
Zaleťte si do ItálieVyberte si na Raketa.cz z velkého množství pobytů a vyrazte do Itálie na pravou křupavou pizzu. |