Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Naháči, štrachanda i pivní štrůdl. Kde ochutnáte nejlepší speciality v Česku

aktualizováno 
Možná už vás nebaví cestovat kvůli zámkům, hradům nebo zoologickým zahradám. Co takhle vyrazit na výlet kvůli jídlu? Ale ne kvůli řízku nebo smaženému sýru. Zkuste kaldon, brčálu, špetrnky, štrachandu, kontrabáš, šulky, šoulet nebo grenadýrmarš, tedy tradiční jídla z českých regionů.

HUSÍ JÁTRA. Dáte-li si v pražské restauraci Port 62 husí játra s mandlemi, chybu neuděláte. Podávají se studená se zeleninou a chlebem. | foto: Lukáš Procházka, MF DNES

Kde najít regionální pochoutky?

Kam a na jaké jídlo zajet, radí projekt České centrály cestovního ruchu - CzechTourism nazvaný Ochutnejte Českou republiku. Na internetových stránkách www.czechspecials.cz stačí vybrat region, kam byste chtěli zajet, jídlo, které byste chtěli vyzkoušet, a restauraci, kde vám ho uvaří.

Jaké to tedy je, být gastronomickým turistou? Abych to vyzkoušel, vyrazil jsem do Plzně na štrachandu, do Hradce Králové na východočeské smaženky a do Prahy na husí játra s mandlemi. U těch alespoň tuším, jak budou chutnat, o prvních dvou jídlech nemám ani hrubou představu.

Plzeň a moravské syrečky

V Plzni mě internet nasměroval do pivnice Belveder, kde servírují tradiční štrachandu - zapečené brambory s houbami, vejci a smetanou. Ukázalo se však, že ji nemají. "Je horko a lidi si hotovky moc nedávají, takže je posledních pár dnů nevaříme," vysvětlil číšník. Ale nezaváhal a nabídl syrečky na špeku za 84 korun - tradiční jídlo ze střední Moravy. Sice mi přišlo divné dávat si je v Plzni, ale nakonec proč ne.

SYREČKY NA ŠPEKU. Ačkoliv je to specialita ze střední Moravy, v Plzni chutnaly výborně.

Za chvíli už jsem měl před sebou hromadu kostiček chleba se zapečenými syrečky, vejcem a s kostičkami slaniny. I když samotné syrečky kvůli zápachu pozřít prostě nedokážu, tohle bylo dobré. A navíc toho byl takový kopec, že jsem to nedojedl

Tip redakce

Víte, kde vyzkoušet regionální speciality a jak si je uvařit? Podívejte se na náš Seznam doporučených restaurací a recepty místních specialit.

Smaženky v Hradci Králové

Podruhé už jsem se nechtěl nechat nachytat, a proto jsem do hradecké restaurace v hotelu Černigov zavolal předem, abych zjistil, jestli smaženky opravdu mají. "Máme je pořád. Přijet můžete kdykoliv," uklidnila mě servírka.

Tak jsme vyrazili. Hotel Černigov jsme našli snadno. Je to obrovský, depresivně působící panelák ze 70. let, který zvenku vypadá, že další pětiletku sotva přežije. A stejně depresivní byl i zážitek z toho, co mi místní restaurace nabídla.

SMAŽENKY. Kdyby je neohřívali v mikrovlnce, mohl by to být lákavý dezert.

Podle plánu jsem si objednal východočeské smaženky za 35 korun - smažený sladký dezert z bramborového těsta plněný nastrouhanými jablky. Recept vypadá lákavě. A umím si představit, že moje babička by z něj vykouzlila sladkou pohádku.

Jenže v Černigovu je to katastrofa. Když jsem zakrojil, popral jsem se s tuhým těstem a vařící náplní. Mé podezření, jak tenhle dezert vznikl, vzápětí potvrdila číšnice, které jsem se zeptal. "Máme je jako zmrzlý polotovar, takže se ohřejí v mikrovlnce a posypou skořicovým cukrem," vysvětluje, zatímco je nedojedené odnáší. Tohle se fakt nedalo.

Pražská husí játra s mandlemi

Poslední ochutnávka je v pražské restauraci Port 62, kde v rámci projektu České speciality nabízejí husí játra s mandlemi. Znovu jsem se dopředu ujistil, zda je mají. Měli.

HUSÍ JÁTRA. Dáte-li si v pražské restauraci Port 62 husí játra s mandlemi, chybu neuděláte. Podávají se studená se zeleninou a chlebem.

Podle receptu se játra protýkají mandlemi nakrájenými na nudličky, poté se dusí na sádle s hřebíčkem a celým pepřem. Podávají se studená se zeleninou a chlebem. A přesně tak se objevila na stole přede mnou. A byla vynikající. Odpovídající mi přišla i cena 65 korun. Konečně jsem mohl být naprosto spokojený - jídlo bylo nejen regionální, ale i dobré.

Internetu nevěřte bezhlavě

Díky třem gastronomickým výletům jsem objevil dvě výborná jídla. Jasným vítězem jsou moravské syrečky na špeku. A to přesto, že jsem je dostal v Plzni.

Jestli se chcete stránkami www.czechspecials.cz řídit, nedělejte to bezhlavě. Než na nějaké jídlo vyrazíte do vybrané restaurace, ověřte si, zda ho skutečně mají.

A další výtka, která směřuje spíš k majitelům restaurací: vařte víc regionálních specialit. U většiny jídel, která mě zaujala, jsem marně hledal restauraci, která je vaří. Pak nezbývá než se do kuchtění pustit sám. Ale když si vzpomenu na východočeské smaženky, někdy je to možná lepší.

Vyzkoušejte naše recepty regionálních specialit





Nejčtenější

Kristina se vydala na cestu, aby sebe i druhé zbavila strachu z neznámého.
Sama uběhla 1840 km přes Írán. Bojovala tak proti strachu Evropanů

Její okolí si myslelo, že se zbláznila, když chce sama běžet muslimskou zemí. Čtyřiačtyřicetiletá Kristina Palténová se ale nenechala odradit. Nazula běžecké...  celý článek

Přílet Airbusu A380 do Prahy
Další ranvej pro Ruzyň? Gatwicku stačí jedna, lidí zvládne trojnásobek

Letiště Praha chystá zásadní investici do nové paralelní vzletové a přistávací dráhy, aby mohlo odbavit nejméně 21 milionů cestujících ročně. Ve světě však...  celý článek

Degustace čaje pchu-er se podle expertů co do složitosti vyrovná ochutnávání...
Ochutnávka čaje pchu-er v Číně. Zraje jako víno, prodává se za statisíce

Tenhle čaj znají milovníci po celém světě a za nejkvalitnější lístky neváhají zaplatit statisíce korun za kilogram. Čaj pchu-er pocházející z jihočínské...  celý článek

Wadi Al-Salam v Iráku je největší hřbitov na světě.
OBRAZEM: Největší hřbitov světa. V Údolí míru odpočívají miliony lidí

U města Nadžaf v Iráku se na ploše šest kilometrů čtverečních nachází hřbitov Wadi Al-Salam, který je všeobecně považován za největší světa. Přesný počet...  celý článek

Interiér kostela Mezinárodní konopné církve (20. dubna 2017)
V Coloradu otevřeli kostel zasvěcený marihuaně, uctívá se v něm číslo 420

Mezinárodní konopná církev otevřela v Denveru první kostel zasvěcený marihuaně. Není to náhoda. Stát Colorado totiž patří mezi americké státy, které rekreační...  celý článek

Další z rubriky

Rybníček v Písečné
Za kvetoucími bledulemi do Údolí Sejfů. Tenhle výlet dlouho neodkládejte

Údolí plná bledulí jsou v druhé půlce března nejvíce typická pro východočeskou oblast v podhůří Orlických hor. Jedno z nich začíná hned za městem Ústí nad...  celý článek

Zajímavý pohled na Velký Blaník z hrany Křížovského lomu
Zlato, granáty i mramor. Výlet za opuštěnými lomy blanických rytířů

Blaničtí rytíři napadnou samozřejmě každého, kdo míří na vrchol Velkého Blaníku. Ale jeho širé okolí v sobě ukrývá skutečné poklady. Těžilo se tu zlato,...  celý článek

Letiště Václava Havla v Praze
Začíná letní letový řád, Praha bude mít přímé spojení se 154 letišti

V neděli 26. března vstoupí na Letišti Václava Havla Praha v platnost nový letní letový řád, který potrvá až do 28. října 2017. Během letní sezony bude možné...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.