Naháči, štrachanda i pivní štrůdl. Kde ochutnáte nejlepší speciality v Česku

Možná už vás nebaví cestovat kvůli zámkům, hradům nebo zoologickým zahradám. Co takhle vyrazit na výlet kvůli jídlu? Ale ne kvůli řízku nebo smaženému sýru. Zkuste kaldon, brčálu, špetrnky, štrachandu, kontrabáš, šulky, šoulet nebo grenadýrmarš, tedy tradiční jídla z českých regionů.

HUSÍ JÁTRA. Dáte-li si v pražské restauraci Port 62 husí játra s mandlemi, chybu neuděláte. Podávají se studená se zeleninou a chlebem. | foto: Lukáš Procházka, MF DNES

Kde najít regionální pochoutky?

Kam a na jaké jídlo zajet, radí projekt České centrály cestovního ruchu - CzechTourism nazvaný Ochutnejte Českou republiku. Na internetových stránkách www.czechspecials.cz stačí vybrat region, kam byste chtěli zajet, jídlo, které byste chtěli vyzkoušet, a restauraci, kde vám ho uvaří.

Jaké to tedy je, být gastronomickým turistou? Abych to vyzkoušel, vyrazil jsem do Plzně na štrachandu, do Hradce Králové na východočeské smaženky a do Prahy na husí játra s mandlemi. U těch alespoň tuším, jak budou chutnat, o prvních dvou jídlech nemám ani hrubou představu.

Plzeň a moravské syrečky

V Plzni mě internet nasměroval do pivnice Belveder, kde servírují tradiční štrachandu - zapečené brambory s houbami, vejci a smetanou. Ukázalo se však, že ji nemají. "Je horko a lidi si hotovky moc nedávají, takže je posledních pár dnů nevaříme," vysvětlil číšník. Ale nezaváhal a nabídl syrečky na špeku za 84 korun - tradiční jídlo ze střední Moravy. Sice mi přišlo divné dávat si je v Plzni, ale nakonec proč ne.

SYREČKY NA ŠPEKU. Ačkoliv je to specialita ze střední Moravy, v Plzni chutnaly výborně.

Za chvíli už jsem měl před sebou hromadu kostiček chleba se zapečenými syrečky, vejcem a s kostičkami slaniny. I když samotné syrečky kvůli zápachu pozřít prostě nedokážu, tohle bylo dobré. A navíc toho byl takový kopec, že jsem to nedojedl

Tip redakce

Víte, kde vyzkoušet regionální speciality a jak si je uvařit? Podívejte se na náš Seznam doporučených restaurací a recepty místních specialit.

Smaženky v Hradci Králové

Podruhé už jsem se nechtěl nechat nachytat, a proto jsem do hradecké restaurace v hotelu Černigov zavolal předem, abych zjistil, jestli smaženky opravdu mají. "Máme je pořád. Přijet můžete kdykoliv," uklidnila mě servírka.

Tak jsme vyrazili. Hotel Černigov jsme našli snadno. Je to obrovský, depresivně působící panelák ze 70. let, který zvenku vypadá, že další pětiletku sotva přežije. A stejně depresivní byl i zážitek z toho, co mi místní restaurace nabídla.

SMAŽENKY. Kdyby je neohřívali v mikrovlnce, mohl by to být lákavý dezert.

Podle plánu jsem si objednal východočeské smaženky za 35 korun - smažený sladký dezert z bramborového těsta plněný nastrouhanými jablky. Recept vypadá lákavě. A umím si představit, že moje babička by z něj vykouzlila sladkou pohádku.

Jenže v Černigovu je to katastrofa. Když jsem zakrojil, popral jsem se s tuhým těstem a vařící náplní. Mé podezření, jak tenhle dezert vznikl, vzápětí potvrdila číšnice, které jsem se zeptal. "Máme je jako zmrzlý polotovar, takže se ohřejí v mikrovlnce a posypou skořicovým cukrem," vysvětluje, zatímco je nedojedené odnáší. Tohle se fakt nedalo.

Pražská husí játra s mandlemi

Poslední ochutnávka je v pražské restauraci Port 62, kde v rámci projektu České speciality nabízejí husí játra s mandlemi. Znovu jsem se dopředu ujistil, zda je mají. Měli.

HUSÍ JÁTRA. Dáte-li si v pražské restauraci Port 62 husí játra s mandlemi, chybu neuděláte. Podávají se studená se zeleninou a chlebem.

Podle receptu se játra protýkají mandlemi nakrájenými na nudličky, poté se dusí na sádle s hřebíčkem a celým pepřem. Podávají se studená se zeleninou a chlebem. A přesně tak se objevila na stole přede mnou. A byla vynikající. Odpovídající mi přišla i cena 65 korun. Konečně jsem mohl být naprosto spokojený - jídlo bylo nejen regionální, ale i dobré.

Internetu nevěřte bezhlavě

Díky třem gastronomickým výletům jsem objevil dvě výborná jídla. Jasným vítězem jsou moravské syrečky na špeku. A to přesto, že jsem je dostal v Plzni.

Jestli se chcete stránkami www.czechspecials.cz řídit, nedělejte to bezhlavě. Než na nějaké jídlo vyrazíte do vybrané restaurace, ověřte si, zda ho skutečně mají.

A další výtka, která směřuje spíš k majitelům restaurací: vařte víc regionálních specialit. U většiny jídel, která mě zaujala, jsem marně hledal restauraci, která je vaří. Pak nezbývá než se do kuchtění pustit sám. Ale když si vzpomenu na východočeské smaženky, někdy je to možná lepší.

Vyzkoušejte naše recepty regionálních specialit

Nádraží Praha Vršovice

  • Nejčtenější

Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis

1. října 2021,  aktualizováno  4.5 11:52

Aktualizujeme Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po...

Už toho máme dost! Jak se populární destinace perou s přemírou turistů

1. května 2024

Velké pokuty za prkotiny, deklasování turistů na chodící peněženky, vytváření organizovaného...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rekordní jeskyně světa. V unikátním žebříčku je zastoupené i Česko

2. května 2024

Po celém světě bychom napočítali více než 1 200 veřejnosti přístupných jeskyní, které ročně...

Dálková trasa pro odvážné. Češi jako první prošli Greater Patagonian Trail

4. května 2024

Jako první na světě úspěšně dokončili dálkovou pěší trasu Greater Patagonian Trail. V obtížných...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Český výletník: Kde Československo nezaniklo. Hranice roztrhala dvě obce

27. dubna 2024

Vždycky mě lákalo vidět, jak vypadá osada Sidonie na Zlínsku, jejíž část se „stěhovala“ na...

Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis

1. října 2021,  aktualizováno  4.5 11:52

Aktualizujeme Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po...

Dálková trasa pro odvážné. Češi jako první prošli Greater Patagonian Trail

4. května 2024

Jako první na světě úspěšně dokončili dálkovou pěší trasu Greater Patagonian Trail. V obtížných...

Očima šotouše: vyberte nejkrásnější fotografii Karkulky nebo Rosničky

3. května 2024  14:33

Dubnové kolo naší fotografické soutěže Očima šotouše pro všechny milovníky železnice jsme tentokrát...

Český výletník: Když sochy hrají golf. Zkuste si netradiční stezku v Praze

3. května 2024

Golfové hřiště v Praze-Hostivaři je zároveň originální sochařskou galerií a jednou měsíčně nabízí...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...