Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Couračka, paroháč, dumlíkačka. Gastro výlet za specialitami Krkonoš

aktualizováno 
V dnešním výletě jsme se rozhodli spojit zdravý pohyb v horské přírodě se skvělými gurmánskými zážitky. Okruh po hřebenových partiích Krkonoš disponuje přírodními krásami a zároveň propojuje místa, kde vám nabídnou typická krkonošská jídla a piva z místních minipivovarů.

Vydejte se s námi na běžky v Krkonoších. Cestou ochutnáme místní kulinářské speciality. | foto: Jan Hocek, pro iDNES.cz

Zapomeňte na tatranky, housky s paštikou nebo na univerzální europivo a udělejte si hlad a žízeň na běžkách a prozkoumejte taje krkonošských jídelních a nápojových lístků. Sice ne na všech horských boudách ctí lokální kuchyni, ale jsme přesvědčení, že na naší trase si určitě pochutnáte.

Z Anduly na Klínovky

Naše trasa tvoří okruh, na který se můžete napojit na více místech. My jsme vyrazili od Penzionu Andula na Friesových boudách, který leží ve výšce 1 130 m. Tady vyrábějí a čepuji skvělé pivo Fries, dáme si ho ale až večer po výletě. Před námi je teď asi 23 kilometrů na běžkách s převýšením 800 metrů.

Těsně kolem penzionu prochází Krkonošská magistrála, jež od Harrachova po Žacléř měří téměř 90 kilometrů. Vyrážíme tedy po široké cestě stoupající úbočím Světlého vrchu. Naše první zastávka, Bouda Klínovka, je necelé dva kilometry daleko.

Bouda Klínovka. V pozadí je vlevo vidět Ještěd, vpravo Kotel.

Bouda Klínovka. V pozadí je vlevo vidět Ještěd, vpravo Kotel.

Na Klínovce čepují krkonošské pivo Hendrych.

Na Klínovce čepují krkonošské pivo Hendrych.

Tato bouda je nově otevřená od podzimu 2016 a jak zjišťujeme během naší první zastávky, o hosty tu nemají nouzi. Však je to také první logická občerstvovací zastávka na cestě z Plání na hřeben.

Restauraci tvoří útulný interiér ve stylu typické krkonošské dřevěnice a z nabídky nás zaujala krkonošská kulajda nebo lívance s borůvkami a zakysanou smetanou. Kdo má žízeň, může tady ochutnat jedno z místních krkonošských piv, pocházející z rodinného pivovaru Hendrych.

Nejvýše položený pivovar v České republice

Od Klínovky nás čeká ještě asi kilometr do kopce k Chalupě Na Rozcestí. Tohle místo slouží spíše jako rychlá občerstvovna pro vyčerpané běžkaře. Nečekejte tedy vysokou úroveň stolování, i když u rozpáleného krbu se nesedí špatně. Mají tu ale chutné polévky (například krkonošskou couračku) a točí tu málo známé Rychnovské pivo.

Míříme nyní po pohodové rovince k Luční boudě, míjíme chatu Výrovka a stoupáme do nejvyššího místa naší trasy, kterým je 1510 m vysoké sedlo mezi Luční a Studniční horou. Odtud můžeme za příznivého počasí obdivovat nádherné výhledy na Sněžku, Studniční horu, Bílou louku a celý hraniční hřbet.

Borůvkové knedlíky jsou specialitou Luční boudy.

Borůvkové knedlíky jsou specialitou Luční boudy.

Pivo Paroháč z Luční boudy

Pivo Paroháč z Luční boudy

Po necelých dvou hodinách jsme na Luční boudě. Tato bouda leží v nadmořské výšce 1400 metrů a chlubí se přívlastkem nejvýše položeného pivovaru nejenom Krkonoš, ale také střední Evropy.

Jejich restaurace v původním krkonošském stylu je rozlehlá a z okna se můžete kochat pohledem na Sněžku. Ze specialit doporučujeme guláš „Paroháč“ na místním pivu nebo borůvkové knedlíky s jogurtovou polevou a tvarohem.

Fotogalerie

Pivo Paroháč tu vaří od roku 2012, nejen klasický světlý či polotmavý ležák, ale i tmavý či pšeničný speciál a svrchně kvašené pivo britského typu Indian Pale Ale.

Přes Liščí horu na Lesní boudu

Vracíme se zpět na Rozcestí, kde uhýbáme doleva a stoupáme na vrchol Liščí hory. Kousek za 1 363 m vysokým zalesněným vrcholkem můžeme vlevo zastavit na hezké vyhlídce na Sněžku. Pak už pokračujeme dlouhým, ale mírným sešupem kolem Lyžařské boudy k Lesní boudě.

Lesní bouda s fungující biofarmou leží ve výšce 1 100 metrů, jen dva a půl kilometru od Pece pod Sněžkou. Na náš okruh se tedy můžete napojit i zde a využít k tomu lanovku na Hnědý vrch.

V Lesní boudě vám nabídnou spoustu krkonošských specialit vařených z domácích surovin a podle tradičních receptů. Můžete například okusit polévku „dumlíkačka“ z tuřínu, jedlíky určitě nezklame obrovská porce jehněčího a nabídnou vám i speciality z kůzlečího nebo skopového masa. Jejich sýry jsou také vyhlášené, my jsme ochutnali vynikající grilovaný kozí sýr s rajčatovou marmeládou.

Lesní bouda

Lesní bouda

Brambory na loupačku s kefírem a tvarohem z podkrkonošské farmy dostanete na Friesových boudách.

Brambory na loupačku s kefírem a tvarohem z podkrkonošské farmy dostanete na Friesových boudách.

Friesovy boudy: to nejlepší nakonec

Pod Lesní boudou se napojujeme na Krkonošskou magistrálu a po asi kilometrové rovince začínáme stoupat úbočím Liščí hory k Friesovým boudám. Široká cesta vede povětšinou lesem, přesto ale nabízí hezké výhledy ke Strážnému a do krkonošského podhůří.

Může se hodit

Délka trasy: 23 km
Stoupání: 833 m
Charakter trasy: značené turistické cesty, částečně po strojově upravovaných trasách.

Webové stránky navštívených míst:
Friesovy boudy - http://friesovyboudy.cz/
Penzion Andula - http://penzionandula.cz/
Bouda Klínovka - http://klinovka.cz/
Luční bouda - http://www.lucnibouda.cz
Lesní bouda - http://www.lesnibouda.cz

Stránka krkonošských minipivovarů: http://krkonosskapivnistezka.cz/

Trasa nás nejprve přivede k penzionu Andula. Zdejší pivovar patří k nejmenším na trase, jejich pivo Fries byste ale rozhodně měli ochutnat. Restaurace a venkovní posezení na terase s výhledem až kamsi k Ještědu nemá chybu, tohle pivo hodnotíme jednoznačně jako pivo s nejhezčím výhledem.

Kousek nad penzionem se vypíná jeho větší bratr, hotel Friesovy boudy. Vyšlápnout si sem rozhodně stojí za to, restaurace v moderním stylu s panoramatickým výhledem nabízí profesionální servis a špičkovou gastronomii z lokálních surovin.

Vyzkoušeli jsme například krkonošské kyselo, brambory na loupačku s kefírem a tvarohem z farmy Mejsnar nebo obrovskou porci telecích líček. Kdo má rád sladké, určitě ocení málo známý krkonošský bramborový dezert „sejkory“ s tvarohem a povidly. Zapít to můžete opět pivem Fries.

Kolik za krkonošské speciality?

Piva
Fries Ale 14o 0,4l - 45 Kč
Fries 13o polotmavý 0,5l - 48 Kč
Paroháč světlý ležák 0,4l - 50 Kč

Jídla Friesovy boudy
Brambory na loupačku s kefírem a tvarohem z farmy Mejsnar - 145 Kč
Telecí líčka s kořenovou zeleninou a šťouchanými brambory - 260 Kč
Krkonošské sejkory s tvarohem a povidly - 75 Kč

Jídla Klínovka
Kulajda - 75 Kč
Lívance s borůvkami a zakysanou smetanou - 129 Kč

Jídla Luční bouda
Guláš „Paroháč“ na místním pivu - 170 Kč
Borůvkové knedlíky s jogurtovou polevou a tvarohem - 160 Kč
Obří domácí rohlík - 50 Kč

Jídla Lesní bouda
Grilovaný kozí sýr s rajčatovou marmeládou - 130 Kč
Jehněčí stejk na rozmarýnu s houbovou omáčkou - 230 Kč

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Neslyšící Ir procestoval 82 států světa.
Neslyšící učitel procestoval 82 zemí, znakovou řečí se domluvil všude

Seán Herlihy od narození neslyší. Díky znakové řeči se ale domluví na celém světě a pořádný kus ho už procestoval. Poznávat cizí země ho nepřestalo bavit ani...  celý článek

Jantar Mantar v Džajpuru byl jeden z pěti astrologických areálů, které nechal...
Přinuťte hvězdy mluvit. Astrologický klenot indického mahárádži

Rádžasthánský vládce Džaj Singh II. byl jako náš Rudolf II. Bohatý mahárádža chtěl číst svůj osud ve hvězdách a nechal si vedle svého paláce v Džajpuru...  celý článek

Ani u východu ze „strašidelného zámku“ nechybí obchod se suvenýry. Je libo...
Mozek na talíři a čirý strach. Do strašidelného zámku v Dubaji děti nesmí

Pocta akčním hrdinům z amerických velkofilmů, nejstrašidelnější zámek hrůzy široko daleko či brutální horská dráha. Před několika měsíci byl v Dubaji otevřen...  celý článek

Letiště Václava Havla v Praze
Začíná letní letový řád, Praha bude mít přímé spojení se 154 letišti

V neděli 26. března vstoupí na Letišti Václava Havla Praha v platnost nový letní letový řád, který potrvá až do 28. října 2017. Během letní sezony bude možné...  celý článek

keňa, horka, zvířata
OBRAZEM: Keňu trápí krutá sucha. Farmáři musí pálit mrtvá zvířata

Keňa se potýká s nejhoršími suchy za posledních sedm let. Farmářům umírají tisíce hospodářských zvířat. Ve strachu z nemocí pálí jejich těla. Vláda se snaží...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.