Jediné muzeum, kde budete slintat. Jak se dělá nejlepší šunka světa

Gurmeti mají jasno. Nejlepší šunka pochází z prasátek vykrmených žaludy a dělá se na jihu Španělska. A pozor, není to žádná levná záležitost. Ty nejlepší šunky vyjdou klidně na dvacet až třicet tisíc za kus, ale výtečnou žaludovou šunku běžně koupíte v cenách pět tisíc korun za jednu kýtu.
Klasický doprovod španělského baru - nad hlavou vám budou viset vyzrálé šunky

Klasický doprovod španělského baru - nad hlavou vám budou viset vyzrálé šunky | foto: Libor Budinský, pro iDNES.cz

Připravit pravou žaludovou šunku je pěkná věda. A tak není divu, že její přípravě zasvětili v andaluském městě Aracena speciální muzeum, kde se dozvíte spoustu zajímavých informací o této kulinářské delikatese. Ovšem není to žádná suchá výstava s obrázky a texty. Ve všech koutech visí či stojí reálné kýty, ponechané s tradičně černým kopýtkem, z nichž stále pomaličku ukapává tuk.

Ale než se dostaneme k jejich ochutnání, musíme projít deseti sály muzea v duchu hesla: nejdřív teorie a teprve pak praxe. Tedy, iberský vepřík je úplně jiný než ten náš, žije celý život venku a miluje žaludy. Jeho historie je poměrně dlouhá, neboť se zde choval už za Římanů a za vlády císaře Augusta byla dokonce ražena římská mince ve tvaru šunky. Neboť právě ta je v Andalusii nejvíce ceněnou částí prasete.

V hlavní roli žaludy

Černá prasátka sice nejsou divoká, ale žijí ve volné přírodě, kde rostou cesmínové a korkové duby, jejichž žaludy obsahují velké množství proteinů. Této speciální krajině se říká dehesa.

Iberská prasátka jdou na porážku ve věku jednoho a půl roku, a protože žijí v přírodě, nabírají váhu mnohem pomaleji než náš pašík. I proto je jejich maso mnohem chutnější.

"Až tři poslední měsíce mají rozhodující vliv na kvalitu masa. Zatímco první rok je strava prasátek pestrá a žerou víceméně vše, poslední tři měsíce rozhodují o tom, do jaké kategorie bude šunka patřit. Ta nejlepší pochází z prasátek, která jsou před porážkou živená především žaludy, díky čemuž je má jejich maso nejlepší chuť a také velmi vysoký podíl zdraví příznivých nenasycených mastných kyselin. A díky čemuž může nést kýta označení de bellota," vysvětluje průvodce, který má stejné jméno jako španělský fotbalový útočník Fernando Torres a jehož pomoc je v dvoupatrovém muzeu nezbytná. Všechny popisky jsou totiž ve španělštině.

Oblíbený španělský předkrm - za deset deka této pochoutky zaplatíte v restauraci kolem 300 korun.

Muzeum šunky má 1 600 čtverečních metrů a dozvíte se zde vše o slavném španělském gurmánském fenoménu.

Černá, bílá, pravá, levá

Chuť pravé iberské sušené šunky je mnohem intenzivnější než chuť běžné sušené šunky, v případě šunky de bellota můžete dokonce rozeznat i jemnou příchuť samotných žaludů, tedy pokud máte dostatečně mlsný a zkušený jazýček.

Se jmény je to ovšem poněkud zamotané. Sušená vepřová šunka se ve Španělsku jmenuje jamón (čti chamón) či celým jménem jamón serrano, což ovšem znamená pouze to, že zraje na horském vzduchu. Takže to, co se běžně prodává jako jamón serrano, je šunka z bílého prasete, tedy něco podobného, jako je třeba parmská šunka. O stupeň výš je jamón ibérico (iberská šunka), která je připravená ze speciální, černé rasy iberského prasete a ještě o další stupeň pak šunka žaludová. Rozdíl je zcela zásadní. Zatímco bílá prasata se vykrmují běžným krmením ve velkochovech, skoro jako u nás, iberská prasata žijí ve volném prostranství na loukách.

Šunka zraje tři roky

Kromě krmení je důležitý i závěrečný způsob zpracování. Po porážce jsou kýty naložené na zhruba dva týdny do soli, pak se několik měsíců suší zavěšené v jakémsi teplém průvanu a nakonec se přemístí do sklepa, kde visí další jeden až dva roky. A protože je zde vlhkost podobná jako ve vinných sklepech, na povrchu kýty se vytvoří ušlechtilá plíseň. Celý proces výroby žaludové šunky tak trvá dlouhé tři roky. Ve Španělsku se na celkové produkci jamónu podílí jamón ibérico pouze 10 procenty, zbytek patří jamónu serrano. 

Tradiční krájení iberské šunky není vůbec jednoduché - chce to grif, který získáte až po mnoha pokusech.

Francie, Belgie, Itálie, Německo a Španělsko. Evropské šunkové velmoci

Ochutnávka na konec

Může se hodit

Vstupné do muzea stojí 3.5 eura, děti platí 2.5 eura, více info na www.aracena.es. Další zajímavosti o šunce z iberských prasat a resepty a tipy najdete na www.jamon.cz.

Na konci prohlídky přichází demonstrace, jak složité je šunku krájet. Je potřeba speciální "upínák", velmi ostrý a tenký nožík, a hlavně grif, který získáte až po rozkrájení nějaké stovky kýt. A konečně se také ochutnává. Slabé proužky šunky se doslova rozpadají v ústech a mají nezaměnitelnou, výraznou chuť. A vůbec nejsou "žvejkavé" jako levný jamon, který se běžně prodává v našich supermarketech.

Ale protože nemáme upínák ani grif, raději necháme celé sedmikilové kýty viset na hácích (stojí 220 až 270 eur) a vybereme si už nakrájené a vakuované plátky žaludové šunky, za 80 gramů platíme 7 eur. No, není to levná sranda. Ale můžete tu koupit i levnější produkty z iberských prasátek, třeba nakládanou a sušenou panenku.

Aracena

Aracena

Autor: , pro iDNES.cz

Nádraží Praha Vršovice

  • Nejčtenější

Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis

1. října 2021,  aktualizováno  22.4 22:17

Aktualizujeme Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po...

Unikátní přírodní úkaz na Litovelsku: povodně protrhly meandr řeky Moravy

19. dubna 2024  13:10

Odborníci z Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK) a vědci z katedry geoinformatiky Univerzity...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jako v pohádce. Japonský park pokryly koberce modrých květů hajniček

23. dubna 2024  14:43

Turisté z celého světa míří v těchto dnech do veřejného parku Hitači na ostrově Honšú. Na 350...

Žádný porod a na toaletu vezměte pravítko! Podivná pravidla národních parků

18. dubna 2024

Americké národní parky trhají rekordy, patří k nejvyhledávanějším destinacím světa. Ročně do nich...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Chmury otce Fouras. Pevnosti Boyard hrozí zkáza, ničí ji nápory vln

21. dubna 2024  12:36

Pevnost Boyard, která se stala dějištěm populární televizní soutěže, ohrožují rozmary počasí. Kvůli...

VIDEO: Nahlédněte do Indie očima české poutnice hnutí Hare Krišna

25. dubna 2024

Indická republika je sedmá největší a s více než miliardou obyvatel jednou z nejlidnatějších zemí...

OBRAZEM: Blýskalo se na horší časy. Procházka po Praze v roce 1941

24. dubna 2024

Protektorátní správa začala už v březnu roku 1939, o dva roky později však Prahu čekaly výrazné...

Jako v pohádce. Japonský park pokryly koberce modrých květů hajniček

23. dubna 2024  14:43

Turisté z celého světa míří v těchto dnech do veřejného parku Hitači na ostrově Honšú. Na 350...

Čůral jsem krev a stopoval. Cestovatel popisuje, jak poznával Venezuelu

23. dubna 2024

Premium Dal si 48 dní, aby sám prošel 1 500 kilometrů dlouhý trek od hranic k hranicím a poznal exotickou...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...