Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Morče na talíři? V Andách největší pocta

aktualizováno 
Jakým pokrmem přivítáte vzácnou návštěvu? Méně šikovní kuchaři nejspíš raději pozvou hosty do restaurace na steak, typicky českým domácím svátečním obědem může být pečená kachna nebo husa, na vesnici třeba z domácího chovu. Původní obyvatelé peruánských velehor vás ale poctí zcela netradiční pečínkou. Je to totiž zvířátko, které u nás považujeme vyloženě za domácího mazlíčka.

Jiný kraj, jiný mrav. V peruánských Andách je slavnostním pokrmem morče David Koubek,

Údolí poblíž inckého královského města Cusca zalévá polední slunce. Rozlehlou rovinu ve výšce přes 3000 metrů nad mořem obestupují ještě o několik stovek metrů vyšší mohutné štíty připomínající slávu někdejších říší, které neznaly peníze. Vesničku Haparquilla obklopují pečlivě obdělávaná políčka a pastviny.

Fotogalerie

Na malém dvorku stojí dvě stavby z nepálených cihel zvaných adobe. Všude pobíhají menší či větší psíci a pár koček. Ze dveří obytného stavení jen nepatrně uniká pára. Zevnitř se ale také dere ven typické kvíkání.

Nic jiného než právě typický zvuk, který vydávají, nemohlo dát morčatům jejich jméno. Španělsky je to cuy a v kečuánštině se stejné slovo píše quwi.

Pod stolem v místnosti pobíhá několik vypasených morčat a další desítky – malá i velká – se krčí v šesti kójích z pletiva. Paní domu v klobouku, svetru a typické sukni jim právě přináší čerstvé zelené krmení, různé slupky a zbytky.

"Mezi patnáctým a osmnáctým dnem po narození oddělíme samečky a samičky. Tohle třeba je březí samice," vypráví mi mladá žena s tmavou tváří a tmavými vlasy spletenými do dvou copů. Když jsou morčeti tři měsíce, je akorát tak velké, aby se uvařilo, upeklo nebo usmažilo – a nebo prodalo na trhu.

Morče se nejí jako obyčejné jídlo – je to jídlo slavnostní. Připravuje se třeba při svátcích, při uzavírání obchodů nebo když přijedou hosté zdaleka.

Už předem jsem tušil, že se přede mnou na talíři objeví morče. Nevěděl jsem ale, jak bude vypadat, a jak bude připravené. Na talíř jsem dostal celého hlodavce. Byl vykuchaný, ale měl tlapičky i s drápky a hlavičku – prý mu chybí ještě paprička v tlamě.

Morče vypadalo celkem lákavě, kůrčička se zdála být křupavá jako na dobře upečeném kuřeti.

K tomu všemu byly na stole brambory, vařené fazole a kukuřici a vzápětí jsme dostali plněnou papriku smaženou v těstíčku. Nejdřív jsem nevěděl, jak na to, ale není to těžké, člověku se spíš nechce.

"Chce to trošku zabrat, trochu sílu, a hlavně si věřit," pokřikuje na mě starší vesničanka, když nevím, kde začít. Nejen kůrčička, ale i maso chutná jako kuřecí. Jen s těmi kostičkami je víc práce.

ZÁPISNÍK ZAHRANIČNÍCH ZPRAVODAJŮ Tuto sobotu a neděli od 10:05 (repríza ve 22:10) na Radiožurnálu: Sobota Staročeské pivo v Mongolsku Po stopách českých umělců a řemeslníků v Sarajevu Tom Jones vystoupil v Londýně jako pouliční zpěvák Neděle Nejlepší slivovice je prý z vesnice Bošáca Muzeum hraček v Belgii: místo, kde se děti nenudí Maďarský soud: světlem se člověk nenají Audiozáznamy a přepisy všech reportáží naleznete na www.radiozurnal.cz/zzz

Morče se připravuje všude trošku jinak. V Haparquille morče pečou. Paní domu mi za asistence štěňat vysvětluje: "Nejdřív se zabije, ponoří se do vařící vody a odstraní se z něj srst a vnitřnosti. Pak ho omyjeme, a ochutíme. K tomu musíme utřít třeba pomocí kamenů česnek s kmínem, solí a huacatay (wacatay)."

Bylině zvané v kečuánštině huacatay se někdy říká také peruánská máta. Ze všeho koření se tady v haparquille dělá jakási nádivka, která pak morče při pečení zevnitř ochutí.

Jak jsem jen mohl sníst morče, říkáte si. Ale všem těm, které to pobuřuje, je možná určená reakce místních. Když jim řeknete, že máme morčata jako domácí mazlíčky, začnou se smát, a hned máte na stole kromě malého hlodavce s nožičkami také argument: Víš, kolik má bílkovin a vitamínů?

Maso morčete má podle chemických rozborů skutečně víc bílkovin než třeba kuřecí nebo hovězí. A dalším důvodem, proč ho v peruánských Andách chovají, je jeho nenáročnost. Deseti samicím stačí jeden sameček, mohou rodit až šestkrát za život a už pět dní po porodu mohou být znovu oplodněné.

Andské kultury navíc morče považovaly za posvátné, používaly ho k léčení různých nemocí i k diagnóze, a samozřejmě je obětovaly bohům. K těmto účelům sloužila morčátka už před 7000 lety - do Evropy se ovšem dostala až v 16. století a až u nás se z nich stali domácí mazlíčci.

A pro ty, které nepřesvědčí ani můj argument, že se u nás podobně chovají a jedí králíci, nezbývá než dodat známé české úsloví: Jiný kraj, jiný mrav.

Autor: ČRo1-Radiožurnál




Nejčtenější

Specialized Turbo Vado 4.0
Jak se přilepit hobíkovi na záda. Test elektrokola do města i na výlet

I největší skeptici už vidí, že expanzi elektrokol nic nezastaví. Po velkém průlomu v Německu, Rakousku a Švýcarsku v uplynulých letech definitivně zasahují i...  celý článek

Provensalské Grasse je hlavní město francouzských parfémů
Kde nos potřebujete víc než oči. Výlet do města, kde voní každá ulice

Letní návštěva jihofrancouzské Provence se nemusí omezit jen na notoricky známá místa a přímořská letoviska. Vyrazte pár kilometrů do vnitrozemí, kde se mezi...  celý článek

Typický obrázek z německé Rujany: plážové „domečky“ jako ochrana před stálým...
Hrachovka z pytlíku, vlny studené. Jak se za Československa jezdilo k moři

Praotec Čech nás zavedl do středoevropské kotliny, rok 1918 nás v ní hranicemi uzavřel. Výsledek: nemáme moře. A přece jsme po jeho vlnách vždycky toužili....  celý článek

V červnu 2016 byly otevřeny nové turistické stezky v Adršpachu.
Jak vyzrát na Adršpach. Fronty a přeplněná místa přenechte nezkušeným

Adršpašské skalní město praská ve švech pod náporem turistů a fronty se stojí na vstup do skal i na parkoviště. Jak z toho ven a současně si bizarní pískovcové...  celý článek

Další z rubriky

Typický obrázek z německé Rujany: plážové „domečky“ jako ochrana před stálým...
Hrachovka z pytlíku, vlny studené. Jak se za Československa jezdilo k moři

Praotec Čech nás zavedl do středoevropské kotliny, rok 1918 nás v ní hranicemi uzavřel. Výsledek: nemáme moře. A přece jsme po jeho vlnách vždycky toužili....  celý článek

Provensalské Grasse je hlavní město francouzských parfémů
Kde nos potřebujete víc než oči. Výlet do města, kde voní každá ulice

Letní návštěva jihofrancouzské Provence se nemusí omezit jen na notoricky známá místa a přímořská letoviska. Vyrazte pár kilometrů do vnitrozemí, kde se mezi...  celý článek

Katar, Dauhá, Katařan, Katařanka
Katar láká turisty, zrušil vízovou povinnost pro 80 zemí, včetně ČR

Katar s okamžitou platností ruší vízovou povinnost pro občany 80 zemí, včetně České republiky. Oznámili to dnes zástupci katarského ministerstva vnitra,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.