Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Mexický nopál - zázračný kaktus

  10:01aktualizováno  10:01
Nopál, kaktus ve tvaru rakety, který je součástí mexické vlajky a vědce neustále překvapuje svými léčivými vlastnostmi, pomalu vymizel z pravidelného jídelníčku Mexičanů kvůli vysoké ceně. Tento "zázračný" kaktus, jedna z hlavních součástí diety předkolumbovských indiánských národů a po dlouhá staletí doplněk stravy Mexičanů, postupně mizí se stolů chudých, tedy asi 40 miliónů lidí. Upozornila na to Mexická asociace studií na obranu spotřebitele (AMEDEC).

Dodala, že se tento produkt stal nedosažitelným pro rodiny s nízkými příjmy kvůli své ceně, která dosahuje až pěti dolarů za kilogram, tedy o dolar více, než je v
Mexiku minimální denní mzda. Podle odborníků má nopál výjimečné výživové hodnoty a je používán v široké škále typických jídel země.

Zkušené mexické kuchařinky používají tento kaktus při přípravě marinád, polévek, pečiva, zákusků a marmelád, aby svým rodinám dodaly dostatečné množství bílkovin, vápníku, fosforu, železa, vitamínu C, sodíku a vlákniny. Kromě toho má nopál léčivé vlastnosti, jichž lze využít v boji s cukrovkou, při snižování cholesterolu, snižování nadváhy a stejně tak je doporučován při potížích se zažíváním, slinivkou a játry.

AMEDEC ujišťuje, že léčivé síly kaktusu využívají farmaceutické společnosti jiných zemí jako Japonsko, Německo, Francie, Belgie, Španělsko, Švýcarsko a Spojené státy ve výrobě léčiv na cukrovku, gastritidu a ke zlepšení krevního oběhu.
Kosmetický průmysl zase využívá vlastností nopálu při výrobě šampónů, mýdel, kondicionérů a čistících a zvláčňujících krémů. Aby toho nebylo ještě dost, indiánské komunity nadále používají vláken z kaktusu, aby dodaly pevnosti svým obydlím z
vepřovic; a šťáva z nopálu má nepropustné vlastnosti a používá se jí i k výrobě barev.

Nejlepší na tom je, že z nopálu lze zužitkovat skutečně všechno, neboť dužnaté kmeny mohou posloužit jako ohrada pro dobytek, a již staří indiáni a posléze zemědělci se naučili využívat i červce nopálového - hmyzu, jenž na kaktusu žije a
jehož samičky produkují velmi kvalitní červené barvivo. Fermentovaná šťáva z kaktusu je základem nápoje známého pod názvem "colonche", který se konzumuje v několika oblastech na severu Mexika.

Podle AMEDECu problém mexických pěstitelů spočívá v tom, že se nepřipravili na rostoucí poptávku ze zahraničí po organické produkci (bez chemikálií) ani se nezorganizovali, aby zlepšili mechanismy komercializace. Rovněž nezavedli technologii odpovídající potřebám firem, jež využívají nopálu k lékařským či průmyslovým účelům. Odborníci doporučují producentům, aby nopál lépe zpracovávali a hledali nové způsoby prezentace i ochrany pro prodej v konzervách.
 V Mexiku roste 60 druhů nopálu, z nichž je ale jedlých pouhých 13.

Průmyslové pěstování této rostliny má v Mexiku již 60letou tradici, avšak vývoz jejích produktů je data teprve nedávného. Hlavním producentem nopálu v zemi je Milpa Alta, komunita, kterou založili Aztékové po pádu Tenochtitlánu (1. polovina 16. století) a v níž přežívá předkolumbovská občinová organizace a hospodářství.
V této oblasti ve středním Mexiku na 7000 pěstitelů ročně oseje 4052 hektarů a sklízí 250.000 až 400.000 tun nopálu. V celostátním měřítku to představuje asi 80 procent produkce.

Autor:




Nejčtenější

Provensalské Grasse je hlavní město francouzských parfémů
Kde nos potřebujete víc než oči. Výlet do města, kde voní každá ulice

Letní návštěva jihofrancouzské Provence se nemusí omezit jen na notoricky známá místa a přímořská letoviska. Vyrazte pár kilometrů do vnitrozemí, kde se mezi...  celý článek

Specialized Turbo Vado 4.0
Jak se přilepit hobíkovi na záda. Test elektrokola do města i na výlet

I největší skeptici už vidí, že expanzi elektrokol nic nezastaví. Po velkém průlomu v Německu, Rakousku a Švýcarsku v uplynulých letech definitivně zasahují i...  celý článek

Typický obrázek z německé Rujany: plážové „domečky“ jako ochrana před stálým...
Hrachovka z pytlíku, vlny studené. Jak se za Československa jezdilo k moři

Praotec Čech nás zavedl do středoevropské kotliny, rok 1918 nás v ní hranicemi uzavřel. Výsledek: nemáme moře. A přece jsme po jeho vlnách vždycky toužili....  celý článek

V noci z pátka na sobotu 19. srpna 2017 se nad jižními Čechami prohnala prudká...
Šumavský park chce zakázat vstup do lesů. Na stezky padají stromy

Nevyrážejte do lesů kolem Nové Pece a Stožce, mnoho turistických tras je stejně neprůchodných. Takové varování vydal ráno Národní park Šumava. Silný vítr o...  celý článek

V červnu 2016 byly otevřeny nové turistické stezky v Adršpachu.
Jak vyzrát na Adršpach. Fronty a přeplněná místa přenechte nezkušeným

Adršpašské skalní město praská ve švech pod náporem turistů a fronty se stojí na vstup do skal i na parkoviště. Jak z toho ven a současně si bizarní pískovcové...  celý článek

Další z rubriky

Typický obrázek z německé Rujany: plážové „domečky“ jako ochrana před stálým...
Hrachovka z pytlíku, vlny studené. Jak se za Československa jezdilo k moři

Praotec Čech nás zavedl do středoevropské kotliny, rok 1918 nás v ní hranicemi uzavřel. Výsledek: nemáme moře. A přece jsme po jeho vlnách vždycky toužili....  celý článek

Šílený přístav v Bangladéši
VIDEO: Nás nedostanou. Kurz přežití v šíleném přístavu v Bangladéši

Bangladéšský přístav v Dháce je stejný jako celá země. Přelidněný, přeplněný, plný odpadků a boje o přežití. Míchají se zde staré bárky s moderními loděmi,...  celý článek

Cestou necestou
Puchýře jako dvacka a klopýtání v dešti, to je slavný dánský pochod

Tři dny intenzivní chůze napříč dánským ostrovem Fyn spolu s dalšími 850 nadšenci pěší turistiky, tak vypadá akce nazvaná Fjällräven Classic Denmark. Treku...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.