Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Maroko: na syrový salát zapomeňte

aktualizováno 
-
Znavení arabští jezdci sesedli z koní a celí utrmácení těžce dopadli na svá místa kolem ohně. Co je mohlo osvěžit, po té kruté celodenní výhni? Jedině šálek silného mátového čaje a zeleninový salát.

Slůvko salát Evropanovi sugeruje představu křupavé hlávky, okrouhaných mrkví a zálivce z vychlazené ledničky. O tom si nechte v Maroku jen zdát. Tady znají jiné recepty. Obrovské dýně, vařenou mrkev, lilek a koriandr, smažené papričky v záplavě fazolové omáčky. A všechno společně podušené ve velkém keramickém hrnci. Salát hraje všemi barvami, jen do něj kousnout. Takže to učiníte a překvapení je na světě. Ono je to všechno uvařené! říkají převapené výrazy kolem dokola. Chvíli má každý pocit, že se jen tak ze slušnosti přemáhá. Teprve po chvilce se dostavuje to zjištění: Vždyť je to vlastně dobré! Cestovateli postižnému nezvladatelnou hypochondrií k tomu přistupuje pocit, že všechny zákeřné bacily jsou převařené a tím pádem zničené. Před vámi se okolo kulatého stolu míhají malé talíře, servírované tak, aby na ně každý pohodlně dosáhnul. Podávají se ve stejnou dobu jako hlavní jídlo. Kulatý stůl má jednu výhodu: přisednout si může vlastně každý, stačí přidat jeden talíř navíc. Místa je pořád dost. Pokrm u také. Saharské vedro diktuje vsadit na ostré a kořeněné pokrm y. To platí i pro saláty. Nejoblíbenější jsou osmažené pálivé papričky v rajčatové omáčce. Po krajích mírní ostrou pálivou chuť podušený jehněčí mozeček. Ale vždyť to je vlastně umělecké dílko! chce zavolat při pohledu na talíř. Jásavě žluté citronky nakrájené na jemné plátky se nádherně vyjímají na rudém pozadí, tedy na omáčce. Zelenou reprezentuje jemně pokrájená petržel a do ztracena rozprášený zelený pepř. A také kmín, zázvor a třezalka. Z kónického hrnce uprostřed stolu si každý z hostů libovolně nabírá dle chuti. Opravdový nomád nikdy nezůstává u jedné jediné. Není problém se přeorientovat od pálivých chilli papriček ke slaným olivám, či od octové zálivky ke sladkým pudinkovým polevám. Pokud se k takové podušené zelenině přidají ještě vařená vejce, salát se již vlastžně podobá hlavnímu jídlu, alespoň evropskému. Pro Maročana se nic nezmění, stále je to jen příloha. Když tedy arbský gurmán rozpálí jazyk doběla nejpálivější paprikou, natáhne se k dalším u hrnci a nabere si po salátu ze sladkých brambor, posypaných zázvorem. Výraznou žlutou barvu dodá salátu velké množství šafránu. Salátové mísy se liší podle místa původu. Například v okolí Casablancy mají nejraději sladko-kyselý nálev s nakrájenými okurkami. Když se obrovké vodnaté okurky nastrouhají, nasáknou zálivkou a vytvoří jakousi houbovitou směs. Proto se ještě přidají divoké okurky zvané feggus. Jsou vyprahlé a křupavé, poskytnou salátu tu správnou vyváženost. Výsledek je vynikající. Říkají to nejen v Casablance,ale po celém Maroku.


Autor:


Témata: Maroko, Čaj, Zázvor


Nejčtenější

Tanečník ze Sepiku je připravený na kulturní show v Madangu.
My máme hodinky, oni mají čas. Co udělají mobily s Papuánci?

Martin Soukup letos dostal cenu Neuron, udělovanou nejlepším vědcům. Mimo jiné za to, že sleduje, jak žije asi patnáct set lidí v odlehlém údolí ostrova...  celý článek

Bunkr Atlantického valu, který Němci postavili za druhé světové války, aby...
Nizozemsko odkrývá nacistické bunkry. A s nimi i bolestnou historii

U pláží nedaleko Haagu pokryl písek bunkry, které tu byly postaveny na Hitlerův rozkaz. Jakoby tento písek schoval i bolestivé vzpomínky, které bunkry...  celý článek

V Sieře Leone přišlo po masivním sesuvu půdy o život až tisíc lidí. (14. srpna...
Jak bahno utopí tisíc lidí. V přelidněném Freetownu katastrofě sami pomohli

Při masivních sesuvech půdy v metropoli západoafrické Sierry Leone Freetownu zemřelo více než 400 lidí, z toho zhruba sto dětí. Dalších 600 se stále pohřešuje,...  celý článek

V červnu 2016 byly otevřeny nové turistické stezky v Adršpachu.
Jak vyzrát na Adršpach. Fronty a přeplněná místa přenechte nezkušeným

Adršpašské skalní město praská ve švech pod náporem turistů a fronty se stojí na vstup do skal i na parkoviště. Jak z toho ven a současně si bizarní pískovcové...  celý článek

Šílený přístav v Bangladéši
VIDEO: Nás nedostanou. Kurz přežití v šíleném přístavu v Bangladéši

Bangladéšský přístav v Dháce je stejný jako celá země. Přelidněný, přeplněný, plný odpadků a boje o přežití. Míchají se zde staré bárky s moderními loděmi,...  celý článek

Další z rubriky

(Ilustrační snímek)
Jak létají Češi. Letenka za 300 tisíc a cesty kolem světa

Kolik jste ochotni zaplatit za letenku na vysněnou dovolenou či pracovní cestu? Český rekord za poslední půlrok drží letenka za bezmála tři sta tisíc korun....  celý článek

Podvečerní „poušť“ ve slovenském Záhorie
Jen tak si prožít poušť ve střední Evropě. Záhorie miluje i armáda

Nejrozsáhlejší písečné duny ve střední Evropě jsou tak dokonalou replikou pouště, že si je oblíbili i vojáci a ti, kteří jejich techniku vyrábějí. Vždyť...  celý článek

Lidé procházejí kolem protituristického graffiti v historickém centru...
V Evropě se zvedá odpor proti turistům. Je jich moc, zlobí se místní

Protesty v Benátkách a Barceloně, zvláštní opatření v Římě a Dubrovníku. V nejpopulárnějších turistických destinacích Evropy se šíří protituristické nálady....  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.