Vinné sklepy na Madeiře

Vinné sklepy na Madeiře | foto: www.madeira-island.com

Madeirské víno chutnalo i Churchillovi

Když se řekne Madeira, většina lidí velmi pravděpodobně okamžitě dodá - víno. Tento nápoj, v němž je podle klasiků ukryta pravda, je skutečně asi nejproslulejším produktem portugalského ostrůvku, ležícího asi 600 kilometrů od pobřeží Afriky.

MOTOR ZÁMOŘSKÝCH OBJEVŮ
Historie madeirského vína sahá přinejmenším do poloviny 16. století.

Starousedlíci rádi s trochou nadsázky říkávají, že právě jejich víno bylo motorem slavných portugalských zámořských objevů. Nebýt toho, dodávají, že si námořníci na dlouhé plavby do neznáma plnili sudy vínem právě na Madeiře, většina z nich by na širém moři zemřela na kurděje. Něco na tom nejspíš bude.

Madeirské opravdu obsahuje řadu vitaminů a minerálů, které mohly zabránit tomu, aby "mořští vlci" hromadně podléhali této chorobě.

ČÍM STARŠÍ, TÍM LEPŠÍ
Tomu, aby se dnešní madeirské víno mohlo pyšnit svou charakteristickou chutí, vlastně dopomohli zase námořníci. Během plavby totiž mnozí z nich tvrdili, že čím déle jsou na cestě, tím lépe víno chutná.

Když jednou dovezl kapitán zbytek nápoje na ochutnání výrobcům, bylo rázem zřejmé, že víno si opravdu cestou polepšilo a získalo nové jemné aroma. Sklepmistři nelenili a začali víno v sudech nakládat na lodi, aby dozrálo na plavbách. Později přišli na levnější způsob ukládání sudů, takže už víno na moře nemuselo.

Sudy se začaly skladovat v podkroví budov, kde se vlivem slunce udržovala stálá a poměrně vysoká teplota. Během roku se pak převalovaly, čímž se simulovaly pohyby lodi. Po této proceduře se jednotlivá vína mezi sebou míchají a doplňují brandy. Pak nastává znovu proces zrání v sudech, jenž u nejlepších značek může trvat desetiletí. Dokonce i po rozlití do lahví víno obvykle leží ještě dva roky.

MADEIRSKÉ CHUTNALO I CHURCHILLOVI
I dnes si lze koupit madeirské víno ze všech desetiletí od poloviny 19. století. Nejstarší dochovaná lahev madeiry pochází z roku 1772. Madeira není nijak lacinou záležitostí. Taková lahvinka patnáctiletého moku přijde bratru na 1500 korun. Ale rozhodně nezklame, vždyť si na něm už dlouho pochutnávají američtí prezidenti a jeho velkým obdivovatelem byl i Winston Churchill.

JAK SE V TOM VYZNAT
Madeirské víno má typickou zlatavou až zlatohnědou barvu a rozlišují tu čtyři základní druhy:

Sercial je suché víno, které se doporučuje jako aperitiv, k polévce nebo k rybě. Podávat by se mělo mírně vychlazené. Polosuché Verdelho je sladší než Sercial a pije se zejména k masu. Boal je tmavé polosladké víno ořechové chuti. Může se servírovat jako náhrada za portské. Jeho chuť vynikne při konzumaci sýrů. Malmsey je nejslavnější. Toto tmavé tělnaté víno se podává jako digestiv.

Tedy na zdraví! A až si budete dopřávat skleničku skvělého madeirského, vzpomeňte dobře míněných rady místních degustátorů: I madeirským se můžete snadno opít, ale víno byste tím degradovali. Z úcty k němu lze vypít jen pár sklenic pro vychutnání chvíle.

 

,
Témata: Loď, Madeira, Portugalsko