Maďarská vína znovu ožívají

- Třicet milionů let - tak dlouhá je vinná tradice Maďarska. Důkazem je prý zkameňelá snítka vinné révy "Vitis Hungarica", kterou v karpatské kotlině nalezli archeologové.
"Otevřete ústa, pořádně, a nebojte se," říká lámanou němčinou číšník v egerském sklípku u Bílého jelínka mladé dámě a míří plným koštýřem do jejích úst. Pramínek vytryskne a proudí z téměř z půlmetru přímo do hrdla "oběti".
V takovém okamžiku se nedoporučuje ucukávat, či snad zkoumat kvalitu vína, i když to je pro jistotu bílé.
Tato turistická atrakce je jedním z mnoha prvků dnes znovu ožívající vinné tradice, která i v povodí Dunaje sahá až do antických dob.
"Vítejte. Škoda, že na vás nemám moc času," usmívá se vinař Vilmos Thummemerer z Noszvaje. Víno se podle něj samozřejmě musí pít po celý rok, ale nejlépe stvořený je proto podzim. Na vinohradech dozrávají hrozny pro příští rok a ve sklenkách se odráží tlumené paprsky zářijového slunce, které se s vínem rozlévá do žil.
Z prvních hroznů se již pár týdnů lisuje mošt, který se pro nedočkavce mění na burčák, teprve po něm přichází čas vína. Začínají se plnit první sudy, v nichž mok dozrává, aby se mohl příští rok pít. Jen na tokajské se čeká déle - třeba i osm let.
Vilmos Thummemerer má napilno. Začalo vinobraní a navíc ještě proběhl (letos již po sedmé) Budapešťský mezinárodní vinný festival. Všichni se chtěli pochlubit.
A nejen v metropoli mělo víno oficiálně svátek. I v menších městečkách a vesnicích poblíž vinohradů zní více než jindy melodie cimbálových kapel a v čardášovém rytmu tu tančí dívky s lahvemi červeného v rukou. Nebo se předvádějí mládenci, kteří krouží při tanci nad hlavou malou obručí, v níž se jakoby zázrakem drží sklenka naplněná červeným, které nakonec vypijí na důkaz, že ani neukápli.
"Nebyl jsem překvapen, protože jsem věděl, že se Maďarsko v posledních letech postupně vracelo k vysokému standardu gastronomie a vinařství, jímž se vyznačovalo již od roku 1850 do konce druhé světové války," ocenil kvalitu značek Michel Génin, prezident Mezinárodní akademie gastronomie. Komunistická diktatura tady zlikvidovala soukromé vinaře a státní závody produkovaly ve velkém jen pár několik značek nevalné kvality. Za posledních osm let však postupně rodinné sklípky ožily a už není jedno, odkud a od koho víno je.
"Dnes je to naše tekuté zlato," prohlašuje starosta Egeru György Ringelhann a zdvihá k ústům Tokaj Szamorodni, který zlatou barvu opravdu má. Zvláště poté, co byl Balaton zastíněn evropskými moři, se snaží přilákat turisty záplavou plynoucí z 110 000 hektarů vinic.
Nejde přitom jen o sprosté pití alkoholu. Vždy se přidává i dobré jídlo, kouzlo prostředí, hudba, vůně, světlo a barvy - celá atmosféra - to vše k vínu patří.
V Maďarsku se tak podává ke studenému předkrmu (většinou nějaká masová rolka nebo vyhlášená maďarská uzenina, sýr s nakrájenou zeleninou nebo jablkem) lehké, svěží a spíše suché víno - především bílé nebo rosé, či nanejvýš lehké červené. Mezi vhodné druhy patří Eger Riesling, Kékfrankos rosé, Chardonnay, Verplét Riesling.
Takové víno můžete podle zdejších kulinářů upíjet i k polévce, byť se to nezdá normální.
Další chody v rámci oběda bývají těžší a vyžadují již vína s mnohem výraznější kořeněnou chutí a aromatickou vůní - stále však suchá nebo polosuchá. A tak k jehněčímu se podává bílé Eger Leányka. Vhodné je i Eger Zweigelt rosé.
Kvalitní těžké červené se sametově aromatickou chutí se hodí k hovězímu. Nejznámější je Býčí krev. "Podle jedné verze dostalo toto víno svůj vinařsky neobvyklý název proto, že pomohlo ubránit v 16. století Eger před prvním tureckým náporem. Obránci z něj prý čerpali sílu. Možné je však i to, že ho tak pojmenovali po obsazení Uher Turci, kteří jako pravověrní muslimové pít víno nesměli. O býčí krvi však není v koránu ani zmínka," upozorňuje starosta Ringelhann.
Ale zpátky k obědu. Milovníci sladších vín by si měli zvolit jako hlavní chod těstoviny a pak mají na výběr z řady muškátových vín nebo dezertní červené Debrö Hárslevelü. Tyto značky pak mohou zůstat ve sklenicích i pro závěrečné sladké zákusky nebo koláče. Poměrně často je na menu obdoba jablečného štrúdlu nebo podobného závinu, ale s náplní z hroznů.
Pokud však má někdo chuť na něco slaného, bývá na výběr široká škála sýrů - k těm pikantním se hodí především červené víno, jako typicky maďarská Kadarka.
Tokajské suché se používá jako aperitiv, ale sladké Aszú se doporučuje i k modrému (plísňovému) sýru. "Musíte si ukousnout, požvýkat a na to se napít," doporučuje vinař Tibor Gál. "Pak smísíte v puse víno s rozmělněným sýrem a necháte ho sklouznout do krku. Uvidíte, je to úžasné."

Vinné sklepy v Egeru.

Ochutnávka vína přímo do úst

Autor:

Nádraží Praha Vršovice

  • Nejčtenější

Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis

1. října 2021,  aktualizováno  27.3 14:07

Aktualizujeme Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po...

Vstup zakázán! Ostrovu Morgan vládnou tisícovky pokusných makaků

25. března 2024

Mohutné duby porostlé chomáči lišejníků, husté křoviny a šest úzkých písečných pláží. Morgan Island...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Poznáte země světa podle jediné fotografie?

22. března 2024

Existují místa, která jsou tak výjimečná, že se dají zařadit pouze do jedné konkrétní země. Poznáte...

Nejpomalejší rychlík světa. Ledovcový Express nabízí úchvatnou jízdu

25. března 2024

Tentokrát jsme se za švýcarskými panoramaty vydali s vlaky Rhétských drah, tedy typicky červenými...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na palubě české La Grace: Vlny tu kradou jídlo a medúzy ucpávají kohoutky

26. března 2024

Dnes brzy ráno odstartoval ve Francii největší námořní festival ve Středozemním moři. Letos má i...

OBRAZEM: Nejdivnější armáda světa. Tisíce mužů chrání posmrtný klid císaře

29. března 2024

Až osm tisíc bojovníků bylo zrozeno z hlíny, podobně jako golem, aby chránili posmrtný klid jednoho...

Český výletník: Říkali mi, že v Kolíně nic není. Tak jsem tam vyrazil

29. března 2024

Všichni si myslí, že ho znají, protože přes něj jezdí každý někam vlakem. Ale doopravdy ho zná...

Děravé království v údolí Loiry. Nejen zámky, ohromí skalními domy i koktejly

28. března 2024

Premium V některých se pěstují houby, v jiných zpracovávají jablka, v dalších farmáři chovají bource...

Sedadlo v třinácté řadě v letadlech nehledejte. Chybí tu i další čísla

28. března 2024

Třináctka má v Evropě pověst smolného čísla. Pokud se vám ale podařilo zasednout v letadle na...

Pozemek 1.185 m2, Tanvald, Šumburk n. D.
Pozemek 1.185 m2, Tanvald, Šumburk n. D.

Popelnická, Tanvald - Šumburk nad Desnou, okres Jablonec nad Nisou
2 450 000 Kč

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...