Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Továrna na lososy. Jak se vyrábí mořská delikatesa pro střední Evropu

aktualizováno 
Třicet šest hodin. Právě za tuhle dobu dorazí chlazený filet lososa kamionem z Norska do Prahy, která je centrem distribuce do zemí střední Evropy. Nám to opačným směrem trvalo letadlem jen pár hodin. Na místa, kde se nejoblíbenější mořská ryba chová, než po čtyřech letech doroste do „jateční“ velikosti.

Když nasedneme na loď v malebném norském přístavním městečku Alesund, svítí sluníčko a teploměr ukazuje deset stupňů nad nulou. Po hodině a půl dlouhé plavbě směrem do ústí fjordu se citelně ochladí a teplota klesne na nulu.

Ale uvnitř velké a moderní haly, která je s cenou 24 milionů eur nejmodernější porodnicí a mateřskou školkou lososů současnosti, je mnohem tepleji. A také zde vládnou striktní pravidla. Abychom mohli vstoupit dovnitř, musíme si obléknout rovnou dvě sady hygienických oblečků.

Porodnice lososů

Přísná opatření tady nejsou jenom pro ozdobu, v jedné jediné místnosti žije více než tři miliony kusů rybího potěru. Několik milimetrů velké rybky jsou umístěné v platech nad sebou a v každém boxu je nějakých 350 tisíc ryb.

V jedné místnosti je umístěno na tři miliony rybích miminek.

V jedné místnosti je umístěno na tři miliony rybích miminek.

Šuplíky na rybí potěr v norské porodnici lososů

Šuplíky na rybí potěr v norské porodnici lososů

Jen co trochu vyrostou, poputují do vedlejší haly, kde ve sladké vodě stráví první rok svého života. A z váhy několika gramů dorostou do hmotnosti zhruba čtvrt kilogramu, která je vstupenkou do světa slané vody. Respektive do plovoucích farem umístěných v klidném prostředí norských fjordů.

Tam stráví další dva až tři roky, než budou s váhou v rozmezí od čtyř až šesti kilogramů vyloveni k finálnímu zpracování a k distribuci do evropských supermarketů.

Farma na volném moři

Podobných farem funguje v norských fjordech několik stovek, jen Marine Harvest, jedna z hlavních producentských společností, jich provozuje více než sto. Na jedné takové farmě rybáři chovají zhruba jeden a půl milionů ryb, tedy nějakých 200 tisíc ryb v každé z osmi velkých kruhových klecích.

Byť se ryby musejí pohybovat v uzavřeném prostředí, mají relativně dost prostoru na plavání. Poněkud smutnějším dojmem působí továrna na zpracování lososů, byť pro Čecha, který je zvyklý na každoroční předvánoční zabíjení kaprů palicí do hlavy, to není žádný šok.

Omráčené ryby jsou rychle vykrveny a během pár desítek metrů na páse už „padají“ do beden buď celé ryby nebo dokonce čisté filety bez kůže.

Podobných farem najdete v norských fjordech několik stovek.

Podobných farem najdete v norských fjordech několik stovek.

Proč cena stoupá?

Většina milovníků lososů si v posledních měsících stěžuje na výrazný nárůst cen (zhruba 30 – 40 %), což způsobuje nejen nárůst poptávky po mase lososů, ale také několikaprocentní snížení evropské produkce, způsobené mořskou vší, kvůli které byla řada farem nucena zpracovat lososy předčasně a tudíž před dosažením ideální hmotnosti.

Fotogalerie

Dalším důvodem je pomalejší růst ryb. Podle Roberta Grigy, regionálního ředitele společnosti Marine Harvest, je možné lehký pokles cen lososů očekávat až někdy na podzim roku 2017. Nikdo však zatím nedokáže odhadnout, o kolik se ceny sníží.

Nejlepší je pikantní

Losos patří již řadu let mezi nejoblíbenější mořské ryby. Z tučného chutného masa je možné vykouzlit celou řadu delikates, skvělá je kupříkladu kombinace pečeného lososa s pomerančovou či citrusovou omáčkou - například restaurace golfového klubu Loreta na Benešovsku servíruje pečeného lososa s bramborovou kaší ochucenou wasabi křenem a citrusovou omáčkou.

A ještě jeden tip na úpravu lososa podle michelinského kuchaře: smíchejte sladkou sójovou omáčku s chilli a čerstvým koriandrem, v ní zhruba půl hodiny marinujte lososa a pak ho osmažte na pánvi tak, aby střed lososového steaku zůstal růžový. Budete překvapeni jeho lahodnou, lehce pikantní a rafinovanou chutí.

Čerstvé ryby z Čakovic

Maso lososa má velkou výhodu v tom, že vydrží chlazené v teplotě nula až dva stupně díky své tučnosti mnohem déle než jiné mořské ryby – a to až dva týdny.

Přestože továrna na zpracování lososů je z velké části automatizovaná, bez...

Přestože továrna na zpracování lososů je z velké části automatizovaná, bez lidské síly se stále neobejde.

Několik verzí, jak může vypadat filet z lososa.

Několik verzí, jak může vypadat filet z lososa.

Ale tak dlouho v Česku čekat nemusíme. Díky centrálnímu skladu v Čakovicích máme k dispozici jedny z nejčerstvějších ryb ve střední a východní Evropě, neboť jdou od producentů a dodavatelů do Prahy, odkud jsou pak distribuovány do dalších zemí.

Všem čtenářům, které vyděsily negativní články o jedovatých lososech sdílené čas od času na sociálních sítích, doporučujeme stránky Národního institutu pro výživu a plody moře NIFES, který je nezávislou organizací fungující při univerzitě v Bergenu, jež je Norskou vládou pověřený dohledem nad bezpečností konzumace mořských plodů a ryb. Vedle norštiny fungují také v angličtině.

Autor: pro iDNES.cz


Témata: Norsko, Evropa


Nejčtenější

Jeden z nejkrásnějších pohledů na Rovinj
Naháči a šusťákovky jsou pryč. Z Istrie se za 10 let stala perla Jadranu

Chorvatsko v roce 2016 ohlásilo rekordní turistickou sezonu. Co se týče počtu návštěvníků, vyhrála právě Istrie s 3 763 200 turistů. A Češi se sem po...  celý článek

Bratislavský hrad je po právu hlavní dominantou.
Cyklovýlet okolím Bratislavy: 40 kilometrů naplněných pohodou a vínem

Poloha na Dunaji, poblíž Podunajské nížiny z jihovýchodní strany a Malých Karpat ze severní strany, právem dělá z Bratislavy skvělou turistickou destinaci. A...  celý článek

MOJE ROZMARNÉ LÉTO - relax před chaloupkou, Velké Losiny
Moje rozmarné léto: Hlasujte, posílejte a soutěžte o ceny za tisíce

Moje rozmarné léto je téma fotosoutěže, kam můžete celé prázdniny posílat své aktuální fotografie. Soutěžit můžete v některém z osmi kol, z nichž vítězové...  celý článek

Mezi pláží Copacabanou a arénou Sambodrome se během karnevalu spotřebuje...
Jiný kraj, jiný mrav. Jak funguje erotika a seznamování na cestách

Seznamování, dohodnuté vztahy, randění ve skupinách, první sex, manželství i náruživé orgie. Pojďme se podívat, jak to se vztahy, erotikou a sexem funguje na...  celý článek

Ryanair létá výhradně s Boeingy 737-800
Na trhu levných letenek vypukne válka. Ryanair chce snížit ceny o desetinu

Irská nízkonákladová letecká společnost Ryanair uvedla, že v reakci na silnou konkurenci na krátkých trasách v Evropě by ve zbytku léta mohla snížit ceny...  celý článek

Další z rubriky

Mezi pláží Copacabanou a arénou Sambodrome se během karnevalu spotřebuje...
Jiný kraj, jiný mrav. Jak funguje erotika a seznamování na cestách

Seznamování, dohodnuté vztahy, randění ve skupinách, první sex, manželství i náruživé orgie. Pojďme se podívat, jak to se vztahy, erotikou a sexem funguje na...  celý článek

Pláž Maho na ostrově Svatý Martin nabízí dechberoucí podívanou
Stačilo málo. Oblíbený adrenalin na Svatém Martinu tentokrát zabíjel

Asi těžko byste hledali někoho, kdo tráví dovolenou na karibském ostrově Svatý Martin a nešel by se podívat na pláž Maho, kde těsně nad hlavami turistů...  celý článek

Až výstava skončí, zůstane Berlíňanům nádherný park.
Nádherné zahrady světa na jednom místě. Objevte nový ráj v Berlíně

Největším letošním lákadlem Berlína není pestrá asijská gastronomie, skvělé nákupy, ani nejrůznější cyklistická alotria. Tento rok totiž patří německá...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.