Pirátské patoky
Také máte rum pevně spojený s piráty, kteří se plavili mezi romantickými ostrovy Karibiku? Pak je to správná představa. Tento slavný nápoj se zrodil někdy na počátku 16. století, kdy byl z cukrové třtiny, respektive z její šťávy, vypálen destilát. Jenže původní pirátský rum se od toho dnešního značně lišil, protože měl vysoký obsah alkoholu i poněkud hořkou chuť.
Poprvé prý spatřil světlo světa na Barbadosu, ale běžně se připravoval na všech karibských ostrovech. A také se mu kvůli jeho síle říkalo drak nebo dráček. Piráti ho pili jak samotný, tak v kombinaci s cukrem a mátou, která měla zmírnit jeho hořkou pachuť. A právě tento způsob pití rumu se považuje za předchůdce slavného mojita.
Pod značkou netopýrů
Ale zpátky ke slavnému destilátu. Moderní čistý rum v dnešní podobě je starý 150 let. Průmyslově se začal vyrábět v roce 1862 ve druhém největším kubánském městě Santiago de Cuba. Právě tady totiž našel svůj druhý domov don Facundo Bacardi, přistěhovalec z Katalánska, který připlul na Kubu v pouhých šestnácti letech v roce 1830.
Tento obchodník s vínem začal později experimentovat s novými formami destilace zápar melasy (melasa je vlastně odpad při výrobě třtinového cukru), i s kvasinkami používanými při fermentaci. Ale především se zaměřil na konečnou filtraci destilátu přes dřevěné uhlí, završenou několikaletým zráním rumu v dřevěných sudech, které dalo jeho rumu neopakovatelnou a lahodnou chuť. A tak vytvořil nápoj, jehož sláva i prestiž rychle rostly. Ostatně kdo by dnes neznal slavného netopýra v logu firmy.
Drahá pomoc rebelům
Ještě větší slávy dosáhl jeho syn Emilio, který se kromě rumového byznysu zapojil do osvobozeneckého boje Kubánců proti Španělům a po získání samostatnosti se dokonce stal prvním starostou Santiaga. V centru města stojí dokonce Bacardiho muzeum. Slavná palírna však už rodině dávno nepatří.
I když v padesátých letech stála rodina Bacardi za Fidelem Castrem a podporovala kubánskou revoluci (dokonce v době dlouhých partyzánských bojů rebelům věnovali tisíce, možná až desetitisíce dolarů), nový vládce se svým mecenášům královsky odvděčil a bez jakékoliv kompenzace jim znárodnil veškerý majetek. Rodina však s předstihem uprchla do USA a výrobu legendárního rumu přesunula na další karibské ostrovy.
Čistá chuť rumu
A tak zatímco Bacardi vyrábí svůj "kubánský" rum na Bahamách či v Portoriku, v původních palírnách vznikají "revoluční" značky rumu Santiago či Varadero (i když si přisvojují 150 let dlouhou tradici).
V Havaně se pak vyrábí slavný Havana Club, o jehož značku vede rodina Bacardi s komunistickou Kubou vleklé spory a která patří na Kubě k nejdražším rumům.
Ceny rumu jsou však na Kubě neuvěřitelně nízké: láhev sedm let starého rumu, zrajícího v sudech, stojí v případě Havana Clubu jen kolem 250 korun. Pokud sáhnete po stejně starém Varaderu, můžete ho koupit ještě o padesát korun levněji. "Obyčejný" bílý tříletý rum pak vyjde na 60 korun za sedmičku. A výčepní rum, který nezraje v sudech, je ještě mnohem levnější.
A jak Kubánci svůj milovaný rum pijí? Zatímco turisté si objednávají především slavné drinky jako Cuba libre, mojito či daiquiri, Kubánci pijí rum čistý. Objednají si láhev, skleničky a popíjejí ho v pokojové teplotě, dokud není láhev prázdná.
Pozor na podvodníky
Na Kubě můžete navštívit také dvě rumová muzea. První a skromnější stojí v centru Santiaga. Vstup stojí v přepočtu 40 korun a dostanete i jeden panák rumu na ochutnání. Daleko větší a bohatší muzeum můžete navštívit v Havaně. Vstupné je ovšem 140 korun (opět panák v ceně) a navíc je většinou plné turistů.
A jaké rumy ochutnat? Zatímco Havana Club či Varadero jsou poměrně známé a rozšířené po celém světě, kubánští znalci dávají na první místo luxusní a vyzrálý rum ze Santiaga, který má název Metusalém a má velmi bohatou a lahodnou chuť. A současně přidávají ještě jednu cennou radu. V žádném případě nekupujte rum od prodejců na ulici. V láhvi s etiketou slibující patnáctiletý rum za cenu rumu tříletého je obyčejný rum za pár korun.
Tuzemák jen do cukroví
A na závěr se ještě letmo podívejme k nám domů. V Česku vládlo dlouhá léta rumové temno, neboť se zde jako plnohodnotný rum prodávala "břečka" z brambor, doslazená cukrem, dobarvená karamelem a dochucená rumovou esencí. Ve střední Evropě se tento výrobek kdysi nazýval čajovým rumem či rumem na vaření, neboť se k ničemu jinému nehodil. Dnes už tento nápoj nesmí nést název rum a označuje se většinou jako tuzemák. A skutečně patří maximálně tak do vánočního cukroví či do grogu.
Pokud chcete ochutnat kvalitní rum, můžete vyzkoušet poměrně rozšířený Bacardi či značnou reklamní kampaní podpořený jamajský Captain Morgan, vyráběný ovšem v Portoriku. Nejprodávanějším kubánským rumem na světě je Havana Club anejo blanco.