Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Velká světová knedlíková válka. Který národ dělá ty nejlepší?

aktualizováno 
Knedlo vepřo zelo i svíčková. Obě česká národní jídla doprovázejí na talíři knedlíky. Ale nejsme v tom rozhodně sami. Knedlíky milují nejen naši sousedi ve střední Evropě, ale také v daleké Číně, kde je tamní mistři kuchaři vařili už dlouhá staletí před příchodem praotce Čecha do naší milé kotliny.

Česká klasika. Kachna se zelím, houskovým a bramborovým knedlíkem | foto: Libor Budinský, pro iDNES.cz

Bramborový, houskový, karlovarský, špekový, chlupatý. Česko je tradiční baštou knedlíků a když přijdete do běžné hospody, polovina jídel se podává s knedlíky. Výborné knedlíky připravují také Bavoři, Rakušané či Tyroláci. A všichni se přou o to, kdo vlastně knedlíky vymyslel.

Knedlík jako buchta

Na patentový úřad knedlíky nikdo nepřihlásil, ale už podle slova je zřejmé, že v boji o prvenství budeme mít těžké soupeře. Byť slovo knedlík zní tak hezky česky, je bohužel převzaté z německého Knödel.

Fotogalerie

Koule, válce či šišky vařené v osolené vodě a často naplněné dalšími dobrotami, se původně pekly podobně jako buchty. Na úplném začátku je kuchaři připravovali především z masa, jež se spojovalo luštěninami či namočeným pečivem.

Až někdy před 300 lety se začaly knedlíky připravovat z mouky a zhruba před 200 lety také z brambor, které po importu z Ameriky sloužily hlavně jako krmivo pro dobytek.

Experiment s mikrovlnkou

Každý kraj, každá rodina i každá kuchařka má svůj vlastní recept, trochu jiný grif a jiný poměr surovin. Zřejmě nejoriginálnější recept představil českým divákům před časem televizní kuchařský všeuměl Láďa Hruška, který dokáže knedlíky vykouzlit za pouhých osm minut v mikrovlnce, navíc v překvapivém tvaru tradiční české bábovky. Pokud nemáte co dělat, určitě si to vyzkoušejte. My se ale raději vydáme do regionů střední Evropy a představíme si nejzajímavější knedlíkové exempláře.

Jeden a dost

Jestliže Češi mají rádi svíčkovou se šesti, případně s osmi, ve Vídni se často servíruje jen jeden velký kulatý knedlík, jehož základem je houska. Navíc se nevaří ve vodě, ale v páře zabalený do ubrousku, díky čemuž není na povrchu slizký, nýbrž suchý. Mnoho kuchařek knedlík dochucuje petrželkou, případně muškátovým oříškem. Vídeňský knedlík se servíruje k mnoha pokrmům, velmi oblíbený je jako doprovod u nás již téměř vymizelého pajšlu na smetaně.

Bratříčkem vídeňského knedlíku je knedlík karlovarský, kde také převažuje houska a pro lepší chuť se přidávají nasekané bylinky. Ale ani ten se nedělá kulatý, nýbrž jako klasická šiška.

Nasládlý perníkový knedlík z restaurace Kaskáda ve středočeském Liběchově

Nasládlý perníkový knedlík z restaurace Kaskáda ve středočeském Liběchově

Kulatý rakouský knedlík v výborným gulášem ze zvěřiny v malé vesnické hospůdce v Burgenlandu

Kulatý rakouský knedlík v výborným gulášem ze zvěřiny v malé vesnické hospůdce v Burgenlandu

Knedlík s klobásou

V Tyrolsku jsou oblíbené nejen kulaté špekové knedlíky, ale také knedlíky sýrové či špenátové, které se často podávají samotné jako hlavní jídlo. Jednou z oblíbených pochoutek na obou stranách Tyrolska (tedy jak v Rakousku, tak v Itálii), je kulatý knedlík servírovaný s jemnou klobásou a notnou porcí kyselého zelí. Vydatná svačinka.

U nás mu konkuruje špekový knedlík ze Slezska, připravený z brambor, hrubé mouky, krupice, vajec, housky a slaniny, který se jí s klobásou, kyselým zelím a smaženou cibulkou.

Pozdrav z Jižního Tyrolska. Kombinace špenátových a sýrových knedlíků

Pozdrav z Jižního Tyrolska. Kombinace špenátových a sýrových knedlíků

Střední Evropa se může hádat o vynález knedlíků, ale v Číně je vařili dávno před příchodem praotce Čecha na Říp.

Střední Evropa se může hádat o vynález knedlíků, ale v Číně je vařili dávno před příchodem praotce Čecha na Říp.

Lišky a perník

„Tři největší knedlíkové úlovky? Pokud bych měl zůstat ve střední Evropě, tak to bude asi pečené vepřové koleno s hutnou omáčkou a bramborovým knedlíkem v malé vesničce nedaleko Mnichova, potom moje oblíbená klasika v podobě opečených knedlíků s liškovým ragú v Burgenlandu a nakonec králičí svíčková s famózním perníkovým knedlíkem, kterou vykouzlil šéfkuchař restaurace Kaskáda v Liběchově,“ vypočítává cestovatel Jan Stach své největší knedlíkové zážitky. A dodává, že největší knedlíkové překvapení stejně zažil v Asii, hlavně v Číně.

Jak se zrodil knedlík

Kulinářské cesty po světě

Právě Čína je pokládána za místo zrození knedlíků, neboť podle historiků se právě v Říši středu objevily knedlíky úplně poprvé, někdy ve třetím století našeho letopočtu. A jsou zde populární dodnes. Říká se jim dim sum, mají spoustu tvarů a desítky různých náplní. V některých bývá vajíčko, v jiných najdete párek, kuřecí maso, pálivou vepřovou směs nebo jen zeleninu.

Podávají se v malých krabičkách, většinou po dvou či po čtyřech a rodina si vždy objedná více, klidně i deset krabiček, aby každý ochutnal co nejvíce různých knedlíků.

Knedlík na curry

Další zemí, kde by Čech knedlíky asi nehledal, je Indie. Nicméně i tady jsou knedlíky, kterým se říká kofta, mimořádně populární. Existuje mnoho různých variant, většinou se připravují z bramborového těsta ochuceného sýrem či zeleninou. Nejoblíbenějším knedlíkovým jídlem je malai kofta, tedy sýrové knedlíčky podávané s výtečnou a samozřejmě pikantní curry omáčkou.

Vzkaz děvčatům

A na závěr ještě skok domů. Přestože Wikipedie u hesla knödel uvádí, že česká dívka není připravená na manželství, dokud neumí vařit knedlíky, dávno už to neplatí. Alespoň v Praze ne, kde dívky sice zvládnou připravit kuskus či bulgur, ale poctivý knedlík, ať už houskový či třeba chlupatý, je nad jejich síly. A to je škoda, neboť například chebské pečené knedlíky připravované ze směsi mouky, pečených a syrových brambor, které hospodyně pekly se škvarky na sádle, patří k zapomenutým delikatesám.

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Ohromující Čína v okolí města Jang-šuo (Yangshuo) v provincii Kuang-si
Originální rybolov a kouřový čaj. Ohromující Čína v provincii Kuang-si

Přála bych si Čínu procestovat křížem krážem, ale je tak obrovská, že mých plánovaných pět týdnů by na to nestačilo ani náhodou. I tak jsem ale navštívila plno...  celý článek

Ani u východu ze „strašidelného zámku“ nechybí obchod se suvenýry. Je libo...
Mozek na talíři a čirý strach. Do strašidelného zámku v Dubaji děti nesmí

Pocta akčním hrdinům z amerických velkofilmů, nejstrašidelnější zámek hrůzy široko daleko či brutální horská dráha. Před několika měsíci byl v Dubaji otevřen...  celý článek

Hrad Bouzov
Dražší vstupné, nové atrakce. Státní hrady a zámky zahájí v dubnu sezonu

Turistická sezona se na státních hradech a zámcích naplno rozjede 1. dubna. Kasteláni desítek objektů letošní sezonu pojmou jako Rok renesanční šlechty. První...  celý článek

Neslyšící Ir procestoval 82 států světa.
Neslyšící učitel procestoval 82 zemí, znakovou řečí se domluvil všude

Seán Herlihy od narození neslyší. Díky znakové řeči se ale domluví na celém světě a pořádný kus ho už procestoval. Poznávat cizí země ho nepřestalo bavit ani...  celý článek

keňa, horka, zvířata
OBRAZEM: Keňu trápí krutá sucha. Farmáři musí pálit mrtvá zvířata

Keňa se potýká s nejhoršími suchy za posledních sedm let. Farmářům umírají tisíce hospodářských zvířat. Ve strachu z nemocí pálí jejich těla. Vláda se snaží...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.