Nejlepší klobásy má Norimberk. Ty české jsou i z kachny či přeštíka

Jsou sice malé a navoněné po majoránce, přesto se norimberské klobásky staly ve světě gastronomie stejným pojmem, jako třeba telecí vídeňský řízek či legendární francouzská polévka bujabéza. Jsou výjimečné svou lahodnou chutí i tím, že se už od středověku připravují výhradně z kvalitního masa.
Norimberské klobásy jsou již 13 let chráněné Evropskou unií jako regionální...

Norimberské klobásy jsou již 13 let chráněné Evropskou unií jako regionální specialita. | foto: Libor Budinský, pro iDNES.cz

Za mimořádným úspěchem malých klobásek nestojí náhoda, ale významné postavení Norimberku, který byl po staletí nejen císařským městem Svaté říše římské, ale také sídlem bohatých obchodníků. Ti do města vozili exotické koření, které se začalo přidávat do místních „párečků“ a dalo tak vzniknout kulinární legendě, chráněné od roku 2003 Evropskou unií. Z více než tisíce párků a klobás vyráběných v Německu získal toto privilegium pouze a jedině Norimberk.

Téměř každá hospoda v Norimberku má svůj vlastní recept: někdo dochucuje vepřové římským kmínem, další zase kardamomem, obvykle nechybí bílý pepř, muškátový květ, zázvor a majoránka. Téměř vždy se servírují v sudém počtu, nejběžnější je porce se šesti, ale můžete si dát i osm, deset nebo dvanáct klobásek. A co k tomu? Nejčastější přílohou je lehký bramborový salát, místní hořčice, křen, zelí či preclíky.

Ve vyhlášené restauraci Bratwursthäusle je otevřený oheň s roštem uprostřed...
Osm klobásek s bramborovým salátem na historickém servírovacím talíři

Norimberské klobásy jsou slavné už hodně dlouho – a třeba významný německý básník Goethe si je nechával pravidelně vozit z Norimberku poštovním vozem do Výmaru.

Sedm století tradice

„Klobásky musejí být velké od 7 do 9 centimetrů, váží do 25 gramů a připravují se na otevřeném ohni, přičemž každý hospodský si vedle kombinace koření zakládá také na dřevě, na kterém klobásky peče,“ vysvětluje průvodkyně Michaela Puchingerová. Tradice klobásek je v Norimberku opravdu dlouhá. Městská rada už v roce 1313 přijala obecní vyhlášku, že se klobásy smějí připravovat pouze z kvalitního vepřového masa, byť i tak jsou poměrně tučné, neboť mají zhruba 30 procent tuku. Maso se plní výhradně do ovčích střívek.

Nejobvyklejší objednávka v restauraci zní šest se zelím, ale v Norimberku fungují také stánky, které prodávají tři klobásy s hořčicí v housce, to když člověk spěchá a chce se najíst rychle. Vedle pečených klobásek se připravují také klobásy dušené na červeném víně s cibulí a kořením.

A kde klobásky ochutnat? Michaela Puchingerová má několik tipů na oblíbené, nikoliv však turistické podniky: jedním z nich je starobylá hospoda Zum Golden Stern, fungující již od roku 1419, dalším Hexenhäusle s příjemnou zahrádkou. A velmi působivý je také Bratwursthäusle, kde je otevřený oheň s roštem uprostřed místnosti a hosté tak mohou sledovat grilování klobásek.

Přestože u nás jsou klobásy považované výhradně za hospodské či fastfoodové jídlo, v Norimberku je běžně využívají také šéfkuchaři v lepších restauracích a často je servírují s dalšími lokálními a sezónními produkty. Velmi oblíbená je jarní kombinace klobásek s chřestem, naopak na podzim se pečené klobásky podávají se smaženými lesními houbami či s nasládlou kaší připravenou z pečených dýní. A co teprve asijské fusion v podobě klobásky obalené v tempuře a podávané s pečenými jablky, wasabi a omáčkou z lesních plodů. Ale to už je úplně jiná kategorie.

České kousky z přeštíka, jehněte či ryby

Přeštík

Přeštické černostrakaté prase je původní české plemeno, které se od roku 1992 chová jen kvůli záchraně genů. Kulináři nedají dopustit na jeho prorostlé maso.

Za výbornými klobáskami však nemusíte cestovat zrovna do Německa. Jedny takové můžete ochutnat v některé z poboček Lokálu – vedle pěti pražských provozoven funguje také v Plzni a v Brně, kde podávají klobásu z přeštíka, kterou připravuje jejich vlastní řeznictví Amaso (to má prodejnu v Dlouhé ulici).

Poněkud netradiční klobása připravená z kachního masa se čas od času objevuje v nabídce podolské restaurace Rest.

Velmi chutné jsou jehněčí klobásy, za kterými se jezdí na farmu Košík v obci Tuchom na Nymbursku. Potěší domácí kapustnica z kysaného zelí s jehněčí klobásou či samotná jehněčí klobása, kterou si hosté mohou zakoupit také domů (v Praze jsou produkty farmy Košík ke koupi v malém obchůdku v pasáži Lucerny).

V posledních letech se stále častěji objevují také lahodné rybí klobásy, především ve městech s rybníkářskou tradicí: třeba v Třeboni můžete rybí klobásu ochutnat v restauraci Bílý jednorožec.

Pochoutka pro otrlé

A na závěr jedna výzva pro otrlé. Zřejmě nejrozporuplnější klobása v Evropě pochází z francouzského kraje Champagne a jmenuje se Andouillette.

Připravují se z vepřového masa a střev, kvůli čemuž mají velmi výraznou chuť a ještě výraznější vůni, kterou Francouzi žertem přirovnávají k vůni nemytého zadku. Nicméně pravdou je, že zdaleka ani všichni Francouzi těmto klobáskám neholdují a mimo Francii je pozře zhruba jen jeden člověk z deseti.

Pokud chcete vyzkoušet, v Praze je najdete na menu oblíbené francouzské brasserie La Gare.

Autor: , pro iDNES.cz

Nádraží Praha Vršovice

  • Nejčtenější

Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis

1. října 2021,  aktualizováno  2.5 15:05

Aktualizujeme Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po...

Už toho máme dost! Jak se populární destinace perou s přemírou turistů

1. května 2024

Velké pokuty za prkotiny, deklasování turistů na chodící peněženky, vytváření organizovaného...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rekordní jeskyně světa. V unikátním žebříčku je zastoupené i Česko

2. května 2024

Po celém světě bychom napočítali více než 1 200 veřejnosti přístupných jeskyní, které ročně...

Český výletník: Kde Československo nezaniklo. Hranice roztrhala dvě obce

27. dubna 2024

Vždycky mě lákalo vidět, jak vypadá osada Sidonie na Zlínsku, jejíž část se „stěhovala“ na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Poutní místa v Česku zažívají renesanci, říká autor populární knihy

26. dubna 2024

Lidé stále častěji hledají lokality, kde mohou uniknout před dnešním komplikovaným světem. Návod na...

Český výletník: Když sochy hrají golf. Zkuste si netradiční stezku v Praze

3. května 2024

Golfové hřiště v Praze-Hostivaři je zároveň originální sochařskou galerií a jednou měsíčně nabízí...

Luxusní pláže i panenská příroda. Co a kdy objevovat na italské Sardinii

2. května 2024

Premium Evropský Karibik. To označení si italský ostrov plně zaslouží. Najdete tu identicky průzračné moře...

Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis

1. října 2021,  aktualizováno  2.5 15:05

Aktualizujeme Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po...

Rekordní jeskyně světa. V unikátním žebříčku je zastoupené i Česko

2. května 2024

Po celém světě bychom napočítali více než 1 200 veřejnosti přístupných jeskyní, které ročně...

Panelový byt 3+1
Panelový byt 3+1

Mánesova, Mariánské Lázně - Úšovice, okres Cheb
2 250 000 Kč

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...