Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Kečupová odysea

  15:47aktualizováno  15:47
Přijdete do pizzerie v Itálii a chcete svůj oblíbený pokrm dochutit kečupem, jak to znáte z domova. Ouha! Číšník na váš dotaz po kečupu nasadí nasupený výraz a přestane se s vámi bavit.Takže odkud se vlastně vzal kečup, když Italové se k němu nehlásí?

Kde se vůbec vzalo toto oblíbené dochucovadlo? Jeho kořeny jsou zahaleny tajemstvím připomínajícím minulost egyptských pyramid či mayských měst zarostlých v džungli. Zajímavé jsou už teorie původu slova kečup. Nejrozšířenější teorie praví, že slovo má původ na čínském ostrově Amoy, kde slovo místního dialektu "ke-tsiap" znamenalo kořenicí směs z nakládaných ryb. Druhou nejpopulárnější teorií je majský původ, slovo "kechap." Někteří odvážlivci ovšem tvrdí, že ke starým Mayům se slovo dostalo právě přes Tichý oceán z Číny. Každopádně, v druhé polovině sedmnáctého století se slovo v podobě "catchup" (zaznamenáno 1690) či "ketchup" (1711) vyskytuje v britské angličtině a označuje nakládané ančovičky či ústřice. Zatím si cestu do evropských kuchyní razilo i rajče, hlavní surovina pro výrobu toho dnešního kečupu. Původní rostlina se vyskytovala jenom v jihoamerických Andách, odkud ji místní obyvatelé rozšířili do Mexika, a během šestnáctého století ji španělští dobyvatelé přivezli do Evropy, podobně jako brambory. Zatímco v jižních krajích, Španělsku, Portugalsku a Itálii se rajče stalo běžnou součástí místních kuchyní, obyvatelé severnějších částí Evropy si stále nebyli jisti, zda není náhodou jedovaté. O tom, kdo první začal vyrábět kečup v podobě, v jaké ho známe dnes, nejsou přesně dochované zprávy. Určitě je pokračováním vývojové řady omáček a přísad vyráběných z ryb, k nimž se právě v Británii osmnáctého století začala přidávat různá zelenina (i rajčata) a tak pak během století devatenáctého převážila nad vším ostatním. Nárok na "vynález" kečupu si dělají Indonésané, Nizozemci i Britové, ale faktem asi je, že na vzniku tohoto fenoménu se podíleli příslušníci všech těchto národů. Jeho standardizovaná podoba se nyní skládá z uvařených a propasírovaných rajčat, octa, cukru, soli a doplňuje se různými ingrediencemi, jako je česnek, cibule, skořice, zázvor, různá pálivá koření atd. Existují tisíce, možná statisíce variant, a nedávno se dokonce objevila zpráva, že kečup bude mít na severoamerickém trhu i jinou než tradiční hutně červenou barvu, aby se stal atraktivnějším pro děti. Největšími konzumenty kečupu jsou obyvatelé Spojených států. Devadesát sedm procent amerických domácností má kečup v zásobě a každý Američan ročně spotřebuje tři lahve kečupu. V e Spojených státech se také objevilo používání kečupu k produktům italské kuchyně, k pizze a těstovinám i k uzenářským výrobkům a mnoha dalším jídlům, snad s výjimkou sladkých koláčů. Kečup je všudypřítomný, najdete ho na každém stole v americké restauraci a rozšiřuje se po světě. Ale v Itálii o tom nechtějí ani slyšet a dál se na slovo "kečup" dívají s odporem a považují ho za nadávku.

Odkud se vlastně vzal kečup? Protože odpověď není jednoznačná, i na původ kečupu existuje řada teorií.

Autor:




Nejčtenější

V Sieře Leone přišlo po masivním sesuvu půdy o život až tisíc lidí. (14. srpna...
Jak bahno utopí tisíc lidí. V přelidněném Freetownu katastrofě sami pomohli

Při masivních sesuvech půdy v metropoli západoafrické Sierry Leone Freetownu zemřelo více než 400 lidí, z toho zhruba sto dětí. Dalších 600 se stále pohřešuje,...  celý článek

Bunkr Atlantického valu, který Němci postavili za druhé světové války, aby...
Nizozemsko odkrývá nacistické bunkry. A s nimi i bolestnou historii

U pláží nedaleko Haagu pokryl písek bunkry, které tu byly postaveny na Hitlerův rozkaz. Jakoby tento písek schoval i bolestivé vzpomínky, které bunkry...  celý článek

V červnu 2016 byly otevřeny nové turistické stezky v Adršpachu.
Jak vyzrát na Adršpach. Fronty a přeplněná místa přenechte nezkušeným

Adršpašské skalní město praská ve švech pod náporem turistů a fronty se stojí na vstup do skal i na parkoviště. Jak z toho ven a současně si bizarní pískovcové...  celý článek

Tanečník ze Sepiku je připravený na kulturní show v Madangu.
My máme hodinky, oni mají čas. Co udělají mobily s Papuánci?

Martin Soukup letos dostal cenu Neuron, udělovanou nejlepším vědcům. Mimo jiné za to, že sleduje, jak žije asi patnáct set lidí v odlehlém údolí ostrova...  celý článek

Šílený přístav v Bangladéši
VIDEO: Nás nedostanou. Kurz přežití v šíleném přístavu v Bangladéši

Bangladéšský přístav v Dháce je stejný jako celá země. Přelidněný, přeplněný, plný odpadků a boje o přežití. Míchají se zde staré bárky s moderními loděmi,...  celý článek

Další z rubriky

Romantická skaliska na jižním okraji vrcholové plošiny Brostschbergu
Stezkami čarodějnic v Alsasku. Magický svět ve francouzských Vogézách

Do Alsaska se jezdí hlavně kvůli znamenitým vínům. Dalším tamním oblíbeným lákadlem jsou samozřejmě divukrásné Vogézy s holými hřebeny i vodopády. Kromě nich...  celý článek

Zbytky čumu (stanu) Evenků
Sibiří na koloběžce. Tělo fňuká, ale přizpůsobí se, říká dobrodruh

Přešel pěšky Bajkal, jako první na světě přejel Pamír na tříkolce a teď podniká na koloběžce cestu přes Sibiř dlouhou přes 2500 kilometrů. Třiašedesátiletý...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Jak létají Češi. Letenka za 300 tisíc a cesty kolem světa

Kolik jste ochotni zaplatit za letenku na vysněnou dovolenou či pracovní cestu? Český rekord za poslední půlrok drží letenka za bezmála tři sta tisíc korun....  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.