Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Berlínské kavárny dobývají Prahu. Kam se vydat za opravdovou kávou?

aktualizováno 
Zatímco tradiční české kavárny se inspirovaly spíše ve Vídni a Paříži, současné trendy podniky hledají vzory v kosmopolitním Berlíně, který ovládla generace hipsterů. Kdo chce být in, musí prostě pít prémiovou kávu praženou v malé pražírně a připravenou některým z alternativních způsobů.

Espresso bar Ema jen pár kroků od pražského Masarykova nádraží získal v loňském roce titul nejlepší kavárny. | foto: Libor Budinský, pro iDNES.cz

Už dávno neletí klasické starosvětské kavárny, ve kterých se scházeli pařížští intelektuálové, třeba Café de Flore či Les Deux Magots u náměstí St-Germain des Prés. Už dávno nejsou v kurzu vídeňské kavárny, ať už luxusní Café Schwarzenberg, či legendární Café Sacher za operou. Tam chodí z devadesáti procent pouze turisté. Moderní kavárny dnes frčí v chudém, ale sexy Berlíně, odkud je kopíruje celý kavárenský svět včetně Prahy a dalších českých měst. Jako vzor slouží legendární The Barn, Bonanza, Five Elephant, No Fire No Glory a další.

Jak přišla Ema z Berlína

Kam tedy vyrazit? Které kavárny jsou u nás považovány za nejlepší? Jednou z nejoblíbenějších kaváren současnosti v Praze je espresso bar Ema, který byl otevřen u Masarykova nádraží a v loňském roce získal titul nejlepší kavárny v republice. A to přesto, že má jen jednu místnost, téměř všichni sedí spolu u jednoho stolu, není tam internet a interiér připomíná spíše továrnu než kavárnu.

Fotogalerie

Čím tedy tento podnik bodoval? Přátelským přístupem personálu, unikátní industriální atmosférou, domácími koláči a hlavně fantastickou kávou. Nedělají tu totiž pouze espresso či caffé latte, ale především alternativní kávy, jako je třeba aeropress či drip. Ale k tomu se ještě dostaneme. Jen připomeňme, že předobrazem Emy se stala právě slavná berlínská kavárna The Barn.

Legendární „Šálek“

Nyní se vraťme k našemu žebříčku. Třetí místo v loňském roce získala kavárna, která je už několik let naprostým fenoménem a kde si bez rezervace nesednete, a to ani ráno, ani odpoledne, ani o víkendu. A to přesto, že kavárna nestojí nikde v centru, ale v zapadlé uličce v Karlíně. Řeč je o kavárně Můj šálek kávy, kterou provozuje jeden z otců české kávové moderny, spolumajitel pražírny prémiové kávy doubleshot a jeden z velkých propagátorů kávových alternativ Jaroslav Tuček.

„V současnosti až 60 % kávy v Šálku připravujeme alternativními metodami, tedy různými způsoby filtrace. Když jsme Šálek přebírali, bylo to o desítky procent méně, navíc počet lidí, kteří dávají přednost filtrované kávě neustále stoupá,” vysvětluje Jaroslav Tuček a dodává, že oproti espressu mohou zákazníci ve filtrované kávě rozlišit různé chuťové nuance, včetně mnoha ovocných či čokoládových tónů.

Můj šálek kávy v Karlíně je mezi kavárnami již legendou a bez předchozí...

Můj šálek kávy v Karlíně je mezi kavárnami již legendou a bez předchozí rezervace si zde většinou nesednete.

Kávové alternativy

Filtrovaná káva je obvykle spíše doplňkem kavárenské nabídky, ale třeba v Šálku se z ní stal mainstream. Jaké tedy jsou kávové alternativy? Nejznámější je zřejmě french press, který nejvíce připomíná přípravu turecké kávy, neboť čerstvě umletá káva se zalévá téměř vroucí vodou, ale po krátkém louhování se stlačí píst, káva se přelije do hrnku a není už dále v kontaktu s lógrem.

French press je ideální hlavně na doma, v kavárnách se podávají především filtrované kávy, ať už je to drip, aeropress či chemex. Takto připravené kávy jsou silnější, neboť na rozdíl od espressa se na jejich přípravu většinou používá 15 až 18 gramů kávy, navíc jsou chuťově velmi odlišné a jednotlivé tóny se liší podle druhu kávy, která byla na jejich přípravu použita. Například v Šálku je v nabídce hned několik druhů prémiových káv, ať už je to káva z Kostariky, Rwandy, Brazílie, či Kolumbie.

Součástí moderních kaváren jsou černé školní tabule, na které se píše aktuální...

Součástí moderních kaváren jsou černé školní tabule, na které se píše aktuální nabídka jídel i připravovaných káv.

V pražské kavárně Můj šálek kávy si hosté mohou zakoupit celou řadu přístrojů...

V pražské kavárně Můj šálek kávy si hosté mohou zakoupit celou řadu přístrojů na výrobu alternativních káv.

Již bez cigaret

A jaké další podniky jsou v kurzu? Velmi oblíbený je již dlouhá léta Café Lounge na Újezdě. Mají zde nejen skvělou kávu, ale také zde velmi dobře vaří a od jara do podzimu slouží hostům klidná terasa ve vnitrobloku.

Příjemný je dejvický Kafemat, jehož majitel se inspiroval u berlínských kaváren Bonanza či No Fire No Glory.

Berlínskou energii vyzařuje také komorní kavárna I need coffee stojící kousek od Palackého náměstí či La Bohéme Café na Vinohradech.

Ještě připomeňme jeden důležitý detail, že ve všech moderních kavárnách se již automaticky nekouří, jak je to běžné v celé civilizované Evropě. Ve většině kaváren také servírují vodu zdarma a mají i velmi působivou gastronomickou nabídku.

Nabídka kávových alternativ: Drip či aeropress. Naopak affogato je espresso s...

Nabídka kávových alternativ: Drip či aeropress. Naopak affogato je espresso s vanilkovou zmrzlinou.

Moderní kavárny nabízejí vedle skvělé kávy také zajímavá jídla i čerstvé domácí...

Moderní kavárny vedle skvělé kávy nabízejí také zajímavá jídla i čerstvé domácí koláče.

Brněnské žně

Moderní „berlínské“ kavárny naštěstí nevznikají jen v Praze, ale i v dalších českých městech. Tak třeba v Ostravě funguje výborná kavárna Ostravanka!!!, která má podle místních nejlepší kávu ve městě a také se zaměřuje na alternativní způsoby přípravy kávy, jako jsou aeropress či french press. Také klasické kávy jsou zde značně originální a hosté mohou ochutnat třeba medové esspreso či perníkovou kávu.

Několik nádherných kaváren najdete v Brně, jednou z nich je designové Bistro Franz. Minimalistický interiér je vyšperkovaný mnoha nápady, které umocňují pozitivní atmosféru podniku. Navíc zde výborně vaří a káva je také skvělá – připravuje se z kávy další prestižní pražírny Mama Coffee.

Jednou z nejmladších, ale velmi působivých kaváren je Industra Coffee a výbornou alternativní kávu nabízí také Kafec.

Moje kavárna

A jaká je vaše nejoblíbenější kavárna a proč? Podělte se o svoje zkušenosti s ostatními čtenáři v diskusi.

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Dlouhé stráně
Jak si prožít Tour de France v Česku. Vyzkoušejte si parádní české kopce

Přirovnání ke Staré dámě cyklistiky je samozřejmě nutné brát s nadsázkou, nicméně i v Česku se najdou pořádně dlouhé a prudké kopce, na kterých můžete alespoň...  celý článek

Řecký ostrov Kos zasáhlo zemětřesení, v hlavním městě způsobilo značné škody na...
Řecký ostrov Kos zasáhlo zemětřesení, vyžádalo si nejméně dva mrtvé

Nejméně dvě oběti a 120 zraněných si na řeckém ostrově Kos v Egejském moři vyžádalo zemětřesení o síle 6,7. Uvedl to podle řecké agentury ANA starosta ostrova....  celý článek

Lahodná kremšnita. Kdo jednou ochutná, nikdy nezapomene.
Sedm parádních pokladů chorvatské domácí kuchyně, které musíte ochutnat

Už žádné zásoby s sebou! Přestože jsme měli dlouhá léta pověst paštikářů, kteří si na Jadran vozí hory vlastního jídla, v poslední době se karta obrací a Češi...  celý článek

Festival světla Signal 2014
Lákadlo pro turisty. Pražský festival světla sbírá ocenění po celém světě

Signal festival patří po několika letech k největším kulturním událostem v České republice. Do seznamu prestižních akcí ze všech koutů světa jej teď zařadil i...  celý článek

Focení pomocí selfie tyče (ilustrační snímek)
Italský Milán brojí proti nevhodnému chování turistů, zakázal selfie tyče

Jaký byl život před propuknutím epidemie „selfíček" zveřejňovaných na sociálních sítích, začínají zjišťovat turisté přijíždějící do italského Milána. Toto...  celý článek

Další z rubriky

Prášily-Zelená hora
Velký přehled letních turistických novinek v Česku pro rok 2017

Nové turistické okruhy, opravená koupaliště i městské slavnosti. Vydejte se s námi za novými turistickými atrakcemi, které české a moravské kraje připravily...  celý článek

V přírodě a přitom jako doma. Jde to, jen to něco stojí. Ale hlavně, je to...
Žádný dekáč a stan po našich. Za kempovací vybavení si rádi připlatíme

Tramping, kempování a výletování obecně má v naší zemi dlouholetou tradici. Dřív ale stačily pohorky, dekový spacák a bágl po dědovi. Dneska jsme o dost...  celý článek

Rýchorský prales v Krkonoších
Zakázaný ráj. V národních parcích se zpřístupní uzavřená místa

Nový zákon o národních parcích zpřístupní turistům některá atraktivní místa. Jedním z nich je i Rýchorský prales v Krkonošském parku, v českém Švýcarsku mohou...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.