„Nikdy nezapomenu na kaštanový zážitek z Paříže. V neděli odpoledne jsme s kamarády vyjeli kousek za město, kde jsme v háji sbírali spadané jedlé kaštany. Každý z nás měl košík a za hodinu nasbíral aspoň pět kilogramů. A pak jsme z nich několik dní vařili,“ vzpomíná cestovatel Jan Stah a dodává, že nejvíce kaštanových jídel připravují tradičně Francouzi a Italové, kteří používají kaštany jako nádivku do drůbeže, ale také z nich připravují omáčky, polévky či pyré. A také různé dorty a koláče.
Nádivka z kaštanů
Přestože jedlé kaštany dozrávají již v první polovině října a spousta stromů kaštanovníku setého roste i u nás, na menu našich restaurací se kaštany dostávají většinou až na začátku zimy, a to jako součást vánočního nebo zvěřinového menu.
Za příklad může posloužit například noblesní restaurace Sarah Bernhardt v hotelu Paříž, která bude v rámci pětichodového vánočního menu nabízet roládu z krůty plněnou lahodnou kaštanovou nádivkou. Naopak italská restaurace Rugantino obvykle o Vánocích připravuje perličku s kaštanovou nádivkou.
Kaštanové rizoto
Nejběžnějším způsobem přípravy kaštanů u nás je pečení na trzích, což je velká škoda, neboť vaření s kaštany je poměrně jednoduché a efektní, zvlášť pokud máte k dispozici již uvařené a vakuované kaštany (obvykle z Francie). Stačí je osmažit na přepuštěném másle a přidat do jídla – třeba do rizota, které díky tomu dostane úplně novou, jemnou a příjemnou chuť.
Výtečné kaštanové rizoto se špenátem a lanýžovým olejem připravuje Marcel Onder, zkušený šéfkuchař restaurace hotelu Kašperk v Kašperských horách, který vařil dlouhá léta v Irsku. Podle jeho jednoduchého receptu ho zvládne i začínající kuchař.
Na tři až čtyři porce potřebujete 150 gramů arborio rýže, půl litru drůbežího nebo zeleninového vývaru, malou cibuli, bobkový list, sůl, pepř, bílé víno, parmezán, 120 gramů vařených kaštanů, lanýžový olej, případně pravé lanýže.
V hrnci se rozpustí máslo, přidá se cibule, po chvíli se přidá rýže a bílé víno. Když alkohol vyprchá, přidá se bobkový list, vývar a dusí se na mírném ohni zhruba dvacet minut. Nakonec se přidá nastrouhaný parmezán a kaštany nakrájené na malé kousky a osmažené na másle. Jídlo se dochutí lanýžovým olejem, případně strouhaným čerstvým lanýžem.
Mouka chudých
Kaštany se velmi často používají také na přípravu dezertů. Jednou z nejslavnějších kaštanových specialit je italský koláč castagnaccio, připravovaný z kaštanové mouky, doplněné celou řadou ingrediencí, jako jsou rozinky, pomerančová kůra, sušené ovoce, piniové oříšky či semínka fenyklu.
Z této směsi se pekl hlavně na podzim tenký koláč, rozšířený hlavně v oblastech Toskánska a Piemontu, kde kaštany využívaly především rodiny chudých dělníků a rolníků, které neměly peníze na „normální“ mouku.
V českých restauracích se castagnaccio objevuje jen výjimečně, ale zpopularizoval ho Ital v kuchyni Emanuele Ridi, na jehož stránkách také najdete podrobný recept. Někdo castagnaccio miluje, pro jiné je to příliš suché a mdlé. Vyzkoušejte a posuďte sami.
Oblíbenější je zřejmě kaštanový cheesecake – připravený z kaštanové mouky a mascarpone, a doplněný omáčkou z lesního ovoce (ochutnejte v restauraci Čestlická Vejmrda na okraji Prahy).
A nebo si zajděte do pražského Kampa Parku na Kaštanové tiramisu podávané s exotickou s maracujovou omáčkou, které připravil známý šéfkuchař Marek Raditsch.
Ke steaku i k jelenům
Zajímavých způsobů, jak kaštany využít v kuchyni, je samozřejmě mnohem více. Oblíbená je kaštanová polévka z uvařených a rozmixovaných kaštanů, která se dochucuje smetanou a houbami.
Ochutnat můžete například v pražské vegetariánské restauraci Etnosvět, kde jí podávají dochucenou kardamomem a kapkou portského vína.
Dalším kaštanovým jídlem jsou v této restauraci kaštanové knedlíčky s kaštanovou omáčkou, jejíž chuť je zvýrazněna karamelizovanou cibulí. Naopak brněnská restaurace La Bouchée nabízí kaštanové pyré jako přílohu k jelení kýtě na grilu a houbovému ragú. A třeba Potrefená husa v Ostravě podává kaštanovou omáčku ke steakům.
Kaštanové alejeNež vám prozradíme zajímavé lokality, připomeňme si, že kaštany se vlastně trhat nedají, neboť jejich slupka celkem obstojně píchá – proto se čeká, až pukne a kaštany z ní vypadnou. |