Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Pečené kaštany jsou nuda. Ochutnejte kaštanový dort nebo rizoto

aktualizováno 
Asi nejčastější případ, kdy se s jedlými kaštany setkáváme, jsou vánoční trhy. A to je škoda, neboť z chutné kaštanové hmoty lze vykouzlit celou řadu delikates, včetně výborných dezertů. Prozkoumali jsme české restaurace a zjistili, jaké kaštanové speciality nabízejí.

Kaštanové knedlíčky s kaštanovou omáčkou | foto: Archiv restaurace Etnosvět

„Nikdy nezapomenu na kaštanový zážitek z Paříže. V neděli odpoledne jsme s kamarády vyjeli kousek za město, kde jsme v háji sbírali spadané jedlé kaštany. Každý z nás měl košík a za hodinu nasbíral aspoň pět kilogramů. A pak jsme z nich několik dní vařili,“ vzpomíná cestovatel Jan Stah a dodává, že nejvíce kaštanových jídel připravují tradičně Francouzi a Italové, kteří používají kaštany jako nádivku do drůbeže, ale také z nich připravují omáčky, polévky či pyré. A také různé dorty a koláče.

Nádivka z kaštanů

Přestože jedlé kaštany dozrávají již v první polovině října a spousta stromů kaštanovníku setého roste i u nás, na menu našich restaurací se kaštany dostávají většinou až na začátku zimy, a to jako součást vánočního nebo zvěřinového menu.

Přestože většina lidí jí pečené kaštany, doma z nich vaří jen málokdo.

Přestože většina lidí jí pečené kaštany, doma z nich vaří jen málokdo.

Vařené a vakuované kaštany je možné koupit v obchodě, dovážejí se hlavně z Francie.

Vařené a vakuované kaštany je možné koupit v obchodě, dovážejí se hlavně z Francie.

Za příklad může posloužit například noblesní restaurace Sarah Bernhardt v hotelu Paříž, která bude v rámci pětichodového vánočního menu nabízet roládu z krůty plněnou lahodnou kaštanovou nádivkou. Naopak italská restaurace Rugantino obvykle o Vánocích připravuje perličku s kaštanovou nádivkou.

Kaštanové rizoto

Nejběžnějším způsobem přípravy kaštanů u nás je pečení na trzích, což je velká škoda, neboť vaření s kaštany je poměrně jednoduché a efektní, zvlášť pokud máte k dispozici již uvařené a vakuované kaštany (obvykle z Francie). Stačí je osmažit na přepuštěném másle a přidat do jídla – třeba do rizota, které díky tomu dostane úplně novou, jemnou a příjemnou chuť.

Výtečné kaštanové rizoto se špenátem a lanýžovým olejem připravuje Marcel Onder, zkušený šéfkuchař restaurace hotelu Kašperk v Kašperských horách, který vařil dlouhá léta v Irsku. Podle jeho jednoduchého receptu ho zvládne i začínající kuchař.

Kaštanové rizoto podle Marcela Ondera z restaurace hotelu Kašperk v Kašperských horách

Kaštanové rizoto podle Marcela Ondera z restaurace hotelu Kašperk v Kašperských horách

Na tři až čtyři porce potřebujete 150 gramů arborio rýže, půl litru drůbežího nebo zeleninového vývaru, malou cibuli, bobkový list, sůl, pepř, bílé víno, parmezán, 120 gramů vařených kaštanů, lanýžový olej, případně pravé lanýže.

V hrnci se rozpustí máslo, přidá se cibule, po chvíli se přidá rýže a bílé víno. Když alkohol vyprchá, přidá se bobkový list, vývar a dusí se na mírném ohni zhruba dvacet minut. Nakonec se přidá nastrouhaný parmezán a kaštany nakrájené na malé kousky a osmažené na másle. Jídlo se dochutí lanýžovým olejem, případně strouhaným čerstvým lanýžem.

Mouka chudých

Kaštany se velmi často používají také na přípravu dezertů. Jednou z nejslavnějších kaštanových specialit je italský koláč castagnaccio, připravovaný z kaštanové mouky, doplněné celou řadou ingrediencí, jako jsou rozinky, pomerančová kůra, sušené ovoce, piniové oříšky či semínka fenyklu.

Z této směsi se pekl hlavně na podzim tenký koláč, rozšířený hlavně v oblastech Toskánska a Piemontu, kde kaštany využívaly především rodiny chudých dělníků a rolníků, které neměly peníze na „normální“ mouku.

V českých restauracích se castagnaccio objevuje jen výjimečně, ale zpopularizoval ho Ital v kuchyni Emanuele Ridi, na jehož stránkách také najdete podrobný recept. Někdo castagnaccio miluje, pro jiné je to příliš suché a mdlé. Vyzkoušejte a posuďte sami.

Kaštanové tiramisu podávané s exotickou s maracujovou omáčkou

Kaštanové tiramisu podávané s exotickou s maracujovou omáčkou

Oblíbenější je zřejmě kaštanový cheesecake – připravený z kaštanové mouky a mascarpone, a doplněný omáčkou z lesního ovoce (ochutnejte v restauraci Čestlická Vejmrda na okraji Prahy).

A nebo si zajděte do pražského Kampa Parku na Kaštanové tiramisu podávané s exotickou s maracujovou omáčkou, které připravil známý šéfkuchař Marek Raditsch.

Ke steaku i k jelenům

Zajímavých způsobů, jak kaštany využít v kuchyni, je samozřejmě mnohem více. Oblíbená je kaštanová polévka z uvařených a rozmixovaných kaštanů, která se dochucuje smetanou a houbami.

Fotogalerie

Ochutnat můžete například v pražské vegetariánské restauraci Etnosvět, kde jí podávají dochucenou kardamomem a kapkou portského vína.

Dalším kaštanovým jídlem jsou v této restauraci kaštanové knedlíčky s kaštanovou omáčkou, jejíž chuť je zvýrazněna karamelizovanou cibulí. Naopak brněnská restaurace La Bouchée nabízí kaštanové pyré jako přílohu k jelení kýtě na grilu a houbovému ragú. A třeba Potrefená husa v Ostravě podává kaštanovou omáčku ke steakům.

Kaštanové aleje

Než vám prozradíme zajímavé lokality, připomeňme si, že kaštany se vlastně trhat nedají, neboť jejich slupka celkem obstojně píchá – proto se čeká, až pukne a kaštany z ní vypadnou.
A nyní k místům, kde kaštany rostou. Jednou z nejznámějších lokalit je Kaštanka, sad umístěný nedaleko náměstí v Nasavrkách na Chrudimsku. První kaštany zde byly vysazené již na konci 18. století, v současné době má sad rozlohu dvou hektarů a najdete v něm kolem stovky stromů, z nichž řada stále plodí. Další zajímavou lokalitu najdete v Českém středohoří na Lovoši nedaleko Velkých Žernosek. Naopak jednou z nejmladších výsadeb je alej v Soběsukách na Plzeňsku, kterou vysázela místní farma zaměřená na chov masného plemene Anguse. A kaštanovník setý najdete také na pražském Petříně.

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Ohromující Čína v okolí města Jang-šuo (Yangshuo) v provincii Kuang-si
Originální rybolov a kouřový čaj. Ohromující Čína v provincii Kuang-si

Přála bych si Čínu procestovat křížem krážem, ale je tak obrovská, že mých plánovaných pět týdnů by na to nestačilo ani náhodou. I tak jsem ale navštívila plno...  celý článek

Rybníček v Písečné
Za kvetoucími bledulemi do Údolí Sejfů. Tenhle výlet dlouho neodkládejte

Údolí plná bledulí jsou v druhé půlce března nejvíce typická pro východočeskou oblast v podhůří Orlických hor. Jedno z nich začíná hned za městem Ústí nad...  celý článek

Hrad Bouzov
Dražší vstupné, nové atrakce. Státní hrady a zámky zahájí v dubnu sezonu

Turistická sezona se na státních hradech a zámcích naplno rozjede 1. dubna. Kasteláni desítek objektů letošní sezonu pojmou jako Rok renesanční šlechty. První...  celý článek

V Jeruzalémě dokončili opravy Božího hrobu, v němž byl podle křesťanské legendy...
Oprava Božího hrobu v Jeruzalémě je u konce, znovu hýří barvami

V Jeruzalémě dokončili opravy Božího hrobu, v němž byl podle křesťanské legendy pohřben Ježíš Kristus. Takzvaná edikula, malá svatyně, v chrámu Božího hrobu...  celý článek

Nekonečná přistávací dráha podle představ projektu The Endless Runway.
Nekonečná přistávací dráha by byla dopravní revolucí. Ale není bezpečná

„Nekonečná“ kruhová přistávací dráha by měla letištím přinést především zásadní zvýšení kapacity. V jednom okamžiku by mohlo přistávat několik letadel naráz....  celý článek

Další z rubriky

Jedna z mnoha nádherných vyhlídek na naší trase.
Jarní království Vltavy a červených tisů. Výlet na Albertovy skály

Přinášíme tip na výlet kousek od Prahy, který vás zavede do kraje skal, vyhlídek a stovek vzrostlých tisů. Přírodní rezervace Drbákov – Albertovy skály...  celý článek

Kostel sv. Máří Magdalény ve Velharticích s dívčí tváří na štítu.
Umrlcova nevěsta i ohlasy ze záhrobí. Opravdu ve Velharticích straší?

Obec Velhartice nedaleko Klatov bývá v sezoně vyhledávaným cílem turistů, kteří zhusta směřují ke zdejší zřícenině gotického hradu. Ten ovšem milovníci...  celý článek

Značkaři dostávají od Libereckého kraje málo peněz. Na snímku Jindřiška Brabcová z Liberce.
Klub českých turistů slaví výročí, stovka pochodů projde Českem

Klub českých turistů zahájí 25. března speciální seriál pochodů ke 100. výročí vzniku Československé republiky a ke 130. výročí svého vzniku. Akci nazvanou 100...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.