Karlovský gastrofestival se koná v sobotu a v neděli 1. a 2. října ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku již poosmé. Už dávno se zařadil mezi největší gastronomické akce v Česku a s návštěvností kolem 40 tisíc lidí patří i mezi ty nejoblíbenější.
Večeře v záři michelinských hvězd
Je to obrovské číslo, zvlášť když si uvědomíte, že gastrofestival neprobíhá někde v centru velkého města, ale v karlovickém údolí Léskové uprostřed Beskyd. Pro někoho konec světa, pro milovníky Valašska pravý ráj. Při ochutnávkách obejdete místní horské hotely, penziony a restaurace rozeseté v údolí do vzdálenosti 3,5 kilometru, mezi jednotlivými zastávkami se projdete či projedete na kole po cyklostezce Bečva nebo se svezete vláčkem, koňským povozem či historickým autobusem.
V centru festivalového dění stojí Spa hotel Lanterna, kde se každý rok pořádají populární galavečeře pro náročné gurmány. Letošním hvězdným hostem, který se ujme sobotní michelinské galavečeře a nedělního michelinského oběda, bude Ákos Sárközi, šéfkuchař budapešťské restaurace Borkonyha.
Ta je jednou z pouhých pěti v Maďarsku, která se pyšní michelinskou hvězdou. Propojuje prvky francouzského ležérního stylu s moderní rodinnou restaurací a velmi si zakládá na snoubení pokrmů se špičkovými maďarskými víny; ve Velkých Karlovicích se tak dá očekávat opravdu skvělý zážitek.
Další lahůdkové novinky
Žel, obědy připravované držiteli michelinských hvězd bývají pravidelně vyprodané dlouho dopředu. Letos ale máte štěstí: do Velkých Karlovic totiž nemíří jeden, ale rovnou dva michelinští šéfkuchaři. Maďarského kolegu doplní držitel nového českého michelina, šéfkuchař pražské restaurace Field Radek Kašpárek. Ten se představí v neděli při své kuchařské show a jeho pokrmy tak budou moci ochutnat i ti, na které nezbyde místo u stolu s galavečeří či galaobědem.
Jako pomyslný „předkrm“ gastrofestivalu jsou letos nově do programu zařazeny ještě další dvě galavečeře speciálního hosta. Degustační večery s Pavlem Sapíkem, šéfkuchařem restaurace Terasa U Zlaté studně, se uskuteční ve středu 28. a v pátek 30. září ve Spa hotelu Lanterna – a pokud nevíte či váháte, tak vám připomeneme, že Terasa U Zlaté Studně v Praze se dle ankety Travellers’ Choice portálu TripAdvisor stala nejlepší restaurací v Česku roku 2015.
Frgály, rozhledny a skanzen
Protože jste na Valašsku, samozřejmě nesmí chybět jedna z místních specialit, tradiční obří koláče zvané frgály. Ve frgálové manufaktuře si můžete jejich výrobu vyzkoušet pod dohledem profesionálních pekařek Resortu Valachy a odvézt si je domů jako stylové suvenýry. Kromě toho se každý rok pořádá také soutěž o nejlepší frgál, a to jak od profesionálů, tak od domácích pekařek.
Kolik vás to všechno bude stát? S výjimkou galavečeří je vstup na program gastrofestivalu zdarma, za degustační pokrmy v hospodách a restauracích a za zboží na farmářském trhu se během víkendu platí Valašskými gastroši. Jednotné festivalové platidlo se dá koupit za 20 Kč a organizátoři doporučují kupovat je raději častěji a po menších sadách, protože z organizačních důvodů je není možné zpětně proměnit za hotovost.
A pokud vás cestou na festival nebo naopak při návratu domů popadne toulavá nálada, není nic jednoduššího než se zastavit třeba na Soláni anebo v Rožnově pod Radhoštěm. Na Karlově kopci stojí malebná Jurkovičova rozhledna, z níž uvidíte město jako na dlani, k výletu láká slavný valašský skanzen. Ostatně i tady můžete ochutnat čerstvé frgály, a tak se nabízí zajímavé srovnání: kde mají lepší? V Karlovicích nebo v Rožnově?
Nejlepší začátek výletu? Kudyznudy.cz!Vybírejte z tisíců turistických tipu a objevujte Česko Na stránkách kudyznudy.cz na vás čeká přinejmenším 40 000 různých možností, kde v Česku strávit víkend i delší dovolenou. Najdete tu spoustu bohaté inspirace, a tak si tu svůj výlet můžete naplánovat přesně podle svých představ. Šťastnou cestu! |