Karlovský gastrofestival provází také tradiční soutěž o nejlepší valašskou...

Karlovský gastrofestival provází také tradiční soutěž o nejlepší valašskou klobásu. | foto: Kudy z nudy

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Karlovský gastrofestival je gurmánskou akcí roku

Ochutnávky nejen valašských specialit, farmářský trh anebo soutěže o nejlepší frgál a nejlepší klobásu, to všechno nabídne o víkendu 1. a 2. října Karlovský gastrofestival ve Velkých Karlovicích. Na akci, kde se dokonce objeví kuchařské osobnosti s michelinskou hvězdou, vás zve portál Kudy z nudy.

Karlovský gastrofestival se koná v sobotu a v neděli 1. a 2. října ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku již poosmé. Už dávno se zařadil mezi největší gastronomické akce v Česku a s návštěvností kolem 40 tisíc lidí patří i mezi ty nejoblíbenější.

Večeře v záři michelinských hvězd

Sobotní michelinské galavečeře a nedělního michelinského oběda se ujme Ákos Sárközi, šéfkuchař budapešťské restaurace Borkonyha.

Je to obrovské číslo, zvlášť když si uvědomíte, že gastrofestival neprobíhá někde v centru velkého města, ale v karlovickém údolí Léskové uprostřed Beskyd. Pro někoho konec světa, pro milovníky Valašska pravý ráj. Při ochutnávkách obejdete místní horské hotely, penziony a restaurace rozeseté v údolí do vzdálenosti 3,5 kilometru, mezi jednotlivými zastávkami se projdete či projedete na kole po cyklostezce Bečva nebo se svezete vláčkem, koňským povozem či historickým autobusem.

V centru festivalového dění stojí Spa hotel Lanterna, kde se každý rok pořádají populární galavečeře pro náročné gurmány. Letošním hvězdným hostem, který se ujme sobotní michelinské galavečeře a nedělního michelinského oběda, bude Ákos Sárközi, šéfkuchař budapešťské restaurace Borkonyha.

Ta je jednou z pouhých pěti v Maďarsku, která se pyšní michelinskou hvězdou. Propojuje prvky francouzského ležérního stylu s moderní rodinnou restaurací a velmi si zakládá na snoubení pokrmů se špičkovými maďarskými víny; ve Velkých Karlovicích se tak dá očekávat opravdu skvělý zážitek.

Další lahůdkové novinky

Ve Velkých Karlovicích vás čekají ochutnávky krajových specialit, farmářský trh i kuchařské show.

Žel, obědy připravované držiteli michelinských hvězd bývají pravidelně vyprodané dlouho dopředu. Letos ale máte štěstí: do Velkých Karlovic totiž nemíří jeden, ale rovnou dva michelinští šéfkuchaři. Maďarského kolegu doplní držitel nového českého michelina, šéfkuchař pražské restaurace Field Radek Kašpárek. Ten se představí v neděli při své kuchařské show a jeho pokrmy tak budou moci ochutnat i ti, na které nezbyde místo u stolu s galavečeří či galaobědem.

Jako pomyslný „předkrm“ gastrofestivalu jsou letos nově do programu zařazeny ještě další dvě galavečeře speciálního hosta. Degustační večery s Pavlem Sapíkem, šéfkuchařem restaurace Terasa U Zlaté studně, se uskuteční ve středu 28. a v pátek 30. září ve Spa hotelu Lanterna – a pokud nevíte či váháte, tak vám připomeneme, že Terasa U Zlaté Studně v Praze se dle ankety Travellers’ Choice portálu TripAdvisor stala nejlepší restaurací v Česku roku 2015.

Frgály, rozhledny a skanzen

Na Karlovském gastrofestivalu nesmí chybět valašské obří koláče zvané frgály.

Protože jste na Valašsku, samozřejmě nesmí chybět jedna z místních specialit, tradiční obří koláče zvané frgály. Ve frgálové manufaktuře si můžete jejich výrobu vyzkoušet pod dohledem profesionálních pekařek Resortu Valachy a odvézt si je domů jako stylové suvenýry. Kromě toho se každý rok pořádá také soutěž o nejlepší frgál, a to jak od profesionálů, tak od domácích pekařek.

Kolik vás to všechno bude stát? S výjimkou galavečeří je vstup na program gastrofestivalu zdarma, za degustační pokrmy v hospodách a restauracích a za zboží na farmářském trhu se během víkendu platí Valašskými gastroši. Jednotné festivalové platidlo se dá koupit za 20 Kč a organizátoři doporučují kupovat je raději častěji a po menších sadách, protože z organizačních důvodů je není možné zpětně proměnit za hotovost.

Ve frgálové manufaktuře si pod vedením profesionálních pekařek Resortu Valachy vyzkoušíte výrobu valašských koláčů, výsledek si můžete odvézt domů jako suvenýr.

A pokud vás cestou na festival nebo naopak při návratu domů popadne toulavá nálada, není nic jednoduššího než se zastavit třeba na Soláni anebo v Rožnově pod Radhoštěm. Na Karlově kopci stojí malebná Jurkovičova rozhledna, z níž uvidíte město jako na dlani, k výletu láká slavný valašský skanzen. Ostatně i tady můžete ochutnat čerstvé frgály, a tak se nabízí zajímavé srovnání: kde mají lepší? V Karlovicích nebo v Rožnově?

Nejlepší začátek výletu? Kudyznudy.cz!

Vybírejte z tisíců turistických tipu a objevujte Česko

Na stránkách kudyznudy.cz na vás čeká přinejmenším 40 000 různých možností, kde v Česku strávit víkend i delší dovolenou. Najdete tu spoustu bohaté inspirace, a tak si tu svůj výlet můžete naplánovat přesně podle svých představ. Šťastnou cestu!

Inspirujte se jinde na Kudyznudy.cz