Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Kam se vypravit za vínem: do Valtic nebo do Tábora?

Komerční sdělení   0:01aktualizováno  0:01
Na obcházení vinných sklepů a výlety do vinic si na přelomu února a března budete muset ještě pár týdnů počkat. Na portálu Kudy z nudy přesto víme o několika místech, kam se stojí za to vypravit - zvlášť pokud máte rádi víno a nejrůznější dobroty k němu.

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Sabráž či sabrage je elegantní a zároveň poněkud nebezpečná technika otvírání láhve šampaňského či jiného šumivého vína odseknutím hrdla láhve šavlí | foto: kudyznudy.cz

Jedinou nevýhodou je, že si budete muset vybrat místo slavnostního startu své letošní vinařské sezony, protože obě akce - jak Táborský festival vína, tak slavnostní otevření degustační expozice Salonu vín České republiky 2015 ve Valticích - začínají ve stejném dni, tedy v sobotu 28. února.

Králem Salonu vín v roce 2015 je Rulandské bílé z Bzence

Salon vín České republiky v podzemí valtického zámku je místo, které by měl alespoň jednou v životě navštívit každý milovník vína. Nádherně zrekonstruované a na míru uzpůsobené sklepení má jedinečnou atmosféru, a navíc tu můžete ochutnat sto nejlepších vín z Čech a Moravy. Ta se samozřejmě každý rok mění; otevřeno je celoročně kromě února, kdy se připravuje otevření nové expozice.

Na přelomu února a března se každoročně otvírá nová degustační expozice stovky nejlepších moravských a českých vín – Salon vín ve Valticích

Na přelomu února a března se každoročně otvírá nová degustační expozice stovky nejlepších moravských a českých vín – Salon vín ve Valticích

Právě od soboty 28. února 2015 bude k vidění a ochutnání nová kolekce Salonu vín ČR 2015, a to až do konce ledna 2016. Otevřeno je od úterý do čtvrtka od 9.30 do 17.00 hod., v pátek a v sobotu od 10.30 do 18.00 hod., od června do září je otevřeno také v neděli, a to od 10.30 do 17.00 hod.; v pondělí je zavřeno. Základní vstupné s volnou degustací na 90 minut stojí 355 Kč, na 150 minut pak 499 Kč.

Do soutěže, z níž každý rok vzejde vítězná stovka vín s titulem Salon vín České republiky, tentokrát vinaři přihlásili 1 646 vzorků. Absolutním vítězem – tedy Šampionem, nejlepším vínem České republiky pro rok 2015, a zároveň vítězem kategorie bílých suchých a polosuchých vín - se stalo Rulandské bílé Ego75, výběr z hroznů 2013 Zámeckého vinařství Bzenec. 

Zmíněné vinařství slaví už třetí titul Šampiona v řadě, a letošní Šampion dokonce pochází ze stejné viniční tratě jako vítězné Chardonnay v roce 2013. Ta výjimečná trať, jejíž potenciál dokáže Zámecké vinařství Bzenec bezezbytku využít, se jmenuje Klínky a našli byste ji na Slovácku u obce Vracov.

Táborský festival vín každý rok nabízí řízené degustace vín známých vinařství

Táborský festival vín každý rok nabízí řízené degustace vín známých vinařství

V Táboře chystají velkou přehlídku českých vín

Sedmý ročník Táborského festivalu vína začíná programovou novinkou: velkou prodejní přehlídkou českých vín v táborském hotelu Palcát. Proč? Podle ředitele festivalu Jiřího Blafky všichni znají moravské vinné produkty, málokdo však ví, že i Čechy mají špičková vína, jen jsou na pultech obchodů hůře k dostání. V předprodeji online na internetových stránkách festivalu (www.festival-vina.cz) koupíte vstupenky na tuto akci za 170 Kč pro jednoho a za 250 Kč pro dva.

Přímo na místě bude vstupné dražší, za jednu osobu zaplatíte 200 Kč. Ještě výhodnější je speciální permanentka, s níž si v předprodeji můžete koupit za 400 Kč jak vstupenku pro dvě osoby na zahajovací přehlídku vín z Čech, tak finální přehlídku vín z Moravy. Ta se koná v sobotu 28. března.

Kromě vín ochutnáte piva, čaje, chléb i maso

Během března nabídne Táborský festival vína pak téměř pět desítek gastronomických a vinařských akcí na nejrůznějších místech Tábora. Vedle řízených degustací vín řady vinařství vás čekají také degustace piv z minipivovarů (4. března v 19.00, restaurace Dobromila), zelených a černých puerh čajů (1. března v 18.00, Dobrá čajovna Tábor) či pravého kváskového chleba se spontánně kvašenými víny (9. března v 19.00, Vinný bar na Provaznické), ochutnávky raritních oranžových vín (2. března v 19.00, Vinný bar) anebo ukázky snoubení vín se sýry (například 16. března v 18.00, salonek Goldie hotelu Nautilus).

Lákavé jsou i gastronomické události, například degustační menu tradičních českých pokrmů v moderním pojetí volené dle vzorků piv (20. března v 19.00, restaurace Dobromila) anebo luxusní menu, sestavené z receptů od nejlepších michelinských kuchařů (6. března v 19.00, restaurace Goldie hotelu Nautilus).

Program Táborského festivalu vín nabízí galavečeři s Ladislavem Špačkem, spojenou s praktickou přednáškou o etiketě

Program Táborského festivalu vín nabízí galavečeři s Ladislavem Špačkem, spojenou s praktickou přednáškou o etiketě

Zajímavě se představí vína z několika známých vinařství, například vína z Vinařství Sonberk doplní nabídku netradičních dezertů (11. března v 19.00, restaurace Goldie hotelu Nautilus) a vína z Vinařství Mikrosvín doprovodí různě upravené tatarské bifteky (13. března v 19.00, restaurace Dobromila). Program slibuje i několik velkých společenských událostí, například galavečeři, kterou povede legendární vinař a specialista na gastronomii Miloš Michlovský (14. března v 18.00, restaurace Illusion hotelu Palcát), anebo galavečeři spojenou s praktickou přednáškou o etiketě v podání Ladislava Špačka (21. března v 18.00, restaurace Illusion hotelu Palcát).

Nejlepší začátek výletu? Kudyznudy.cz!

Vybírejte z tisíců turistických tipů a objevujte Česko

Na stránkách kudyznudy.cz na vás čeká přinejmenším 40 000 různých možností, kde v Česku strávit víkend i delší dovolenou. Najdete tu spoustu bohaté inspirace, a tak si tu svůj výlet můžete naplánovat přesně podle svých představ.

Šťastnou cestu!

Autor:


mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.