náhledy
V Hortobágyi chovají tři tisíce kusů šedého skotu, z toho 800 je telat.
Autor: Maďarská turistika
Býci šedého skotu mohou vážit až tunu. Krávy jsou o polovinu lehčí.
Autor: Maďarská turistika
Jezdec, maďarsky zvaný csikós, předvádí své umění. Na sobě má tradiční modrý oděv se širokými nohavicemi i rukávy. Chrání dobře před horkem.
Autor: Maďarská turistika
Průvodce Lexa Gábor mi popsal tradiční oděv místních pastýřů. Vyšívají ho výhradně muži.
Autor: Hana Válková, iDNES.cz
Tradiční biče pastevců ze syrové telecí kůže se musely ošetřovat tukem, jinak by ztvrdly.
Autor: Hana Válková, iDNES.cz
Kudrnaté prase mangalica. Maďaři si jej chovají hlavně kvůli sádlu. Dospělý vepř může vážit až 200 kilogramů.
Autor: Hana Válková, iDNES.cz
V létě to tolik nevynikne, ale v zimě je prase zvané mangalica samý prstýnek. Kudrny moho mít barvu blonďatou, rusou nebo černou.
Autor: Hana Válková, iDNES.cz
Selata mangalice připomínají svými pruhy malé divočáky.
Autor: Maďarská turistika
Hortobágská čarda přečkala už tři staletí. Můžete do ní zavítat na tradiční jídla, ale i americké bramborové krokety.
Autor: Hana Válková, iDNES.cz
Devět oblouků má historický kamenný most v městě Hortobágy. Měří 170 metrů a je vůbec nejdelším kamenným mostem v této zemi.
Autor: Maďarská turistika
Výhled na jezero Tisa. Umělou nádrž o rozloze 127 kilometrů čtverečních.
Autor: Hana Válková, iDNES.cz
Takto kvete jezero Tisa.
Autor: Maďarská turistika
Jezero Tisa je domovem pro 200 druhů ptáků, 50 druhů ryb a 200 druhů vážek.
Autor: Maďarská turistika
Jezero Tisa je oblíbeným místem rybářů a výletníků na lodičkách.
Autor: Maďarská turistika
Kola si k jezeru Tisa můžete přivézt, nebo si je půjčit. Místní půjčovny jich mají 600. Najezdit se dají kilometry, kopce ale nečekejte.
Autor: Maďarská turistika
Penziony i luxusní hotely. Na březích jezera Tisa si vybere každý.
Autor: Hana Válková, iDNES.cz
Namožené svaly můžete léčit v teplé vodě všudypřítomných termálních pramenů. Tento hotel vám umožní koupat se v něm celou noc.
Autor: Hana Válková, iDNES.cz
Stolování po maďarsku. Místní keramika čerpá z venkovských motivů.
Autor: Hana Válková, iDNES.cz
Jaký by to byl výlet do maďarské čardy bez ochutnávky gulášové polévky? Tato je ze světlého masa ze šedivého skotu. Maďaři ji servírují v hlubokých miskách a polévka je tak hustá, že mnohým stačí jako hlavní chod.
Autor: Hana Válková, iDNES.cz
Pro milovníky sladkého doporučuji tento moučník maďarsky zvaný somloi galuska neboli šomlotské noky. Snoubí se v něm nadýchaný piškot, čokoláda a rumové rozinky. Recept vznikl ve vyhlášené Gundelově restauraci.
Autor: Hana Válková, iDNES.cz
Kdo by neznal maďarská vína? Lepší lahve tokajského vyjdou v přepočtu na tisíce korun.
Autor: Hana Válková, iDNES.cz
Nové ekocentrum v Poroszló s největším sladkovodním akváriem v Evropě ještě voní novotou. Otevřelo na konci dubna.
Autor: Hana Válková, iDNES.cz
V ekoncetru v maďarském městě Poroszló je vůbec největší sladkovodní akvárium v Evropě s kapacitou až jeden milion litrů vody.
Autor: Hana Válková, iDNES.cz
Věž ekocentra připomíná kostel, což není náhoda. Architekt chtěl, aby stavba byla dominantou malého města. Napodobil proto to, co tvoří staletí ústřední téma venkovské architektury.
Autor: Hana Válková, iDNES.cz
V nově otevřeném ekocentru mají takový malý vodní "autodrom", perfektní zábava pro puberťáky.
Autor: Hana Válková, iDNES.cz
Ekoncetrum je cílem řady škol a školek. Děti se tam totiž mohou zábavnou formou učit o místní přírodě. V akvateráriích uvidí například želvy nebo několik druhů užovek.
Autor: Hana Válková, iDNES.cz
Plemeno skotu typické pro maďarkou pustu. Mléko nedává, jeho maso je ale v biokvalitě.
Autor: Hana Válková, iDNES.cz