Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Javorový sirup z Ameriky

aktualizováno 
-
Javorový sirup, ten lahodný,zvláštně sladký suvenýr z Kanady a symbol její kuchyně,v našich končinách zatím nezdomácněl.

Objevuje se ale stále častěji a dá se využít jako netradiční přírodní ochucení různých, převážně sladkých pokrmů. Pozor však na ono zrádné slůvko sirup. Nejeden český turista, či obdarovaný, se už nechal pěkně splést, když marně zkoušel z javorového sirupu udělat kanadskou limonádu. Zklamaně pak vyléval drahý avšak příšerně nechutný nápoj do umyvadla. Limonáda, to je to právě úplně poslední, co lze z javorového sirupu udělat. Javor prostě není zázvor - kanadskou zázvorovou limonádu z něj neudělá ani kouzelník. Hutný, zlatavě temný javorový sirup se hodí jako přírodní sladidlo nejlépe na zmrzlinu, hlavně vanilkovou. Ale i na dorty, koláče, záviny a třeba i na knedlíky. Kanaďané kromě toho připravují i další sirupové speciality - šunku vařenou v sirupu, brambory polité sirupem a polévku ze sirupu. Protože javorový sirup není až tak sladký, dodává jídlu zvláštní, velmi specifickou chuť. Jeho kouzlo učarovalo už kdysi dávno Indiánům z východního pobřeží Severní Ameriky. Ti také umění jeho výroby předali prvním pionýrům z Evropy, kteří ho daleko více než jako pochutinu využívali vedle medu coby běžné přírodní sladidlo. Výroba javorového sirupu se od té doby příliš nezměnila. Na jaře, když taje poslední sníh a příroda se probouzí, se javorové háje při východním pobřeží USA a Kanady začínají hemžit javorovými »prospektory«, kteří při zemi nařezávají kůru tisíců javorových stromů a k místu zářezu přikládají plechové kyblíky. Míza z probouzejících se stromů pomalu stéká do nádobek a z nich se přelévá do větších džberů, které se pak snášejí k nejbližším lesním cukrovým srubům - »shugar shack«. Tam se míza vaří v kotlích a zbavuje vody. Když začíná tekutina houstnout, dostává temnější barvu a obsah cukru v sirupu stoupá až k 90 procentům. Až »mistr kuchař« uzná, že se vařilo dost dlouho, sirup se ochladí a plní do plechovek, či do skleněných lahví. Javorový sirup se ale může i dále rafinovat až dostává tuhou podobu a stane se z něj prostě javorový cukr. Javorový sirup a jeho výroba je i příjemnou atrakcí pro návštěvníky Kanady a severovýchodní části USA. Turisté si mohou sjednat exkurzi do jednoho ze stovek severoamerických »cukrových srubů« a nasát tam atmosféru dávných časů. Ať vám tedy javorový sirup chutná, ale pozor, nezapomeňte. Limonáda z něj nebude.
Autor:




Nejčtenější

Typický obrázek z německé Rujany: plážové „domečky“ jako ochrana před stálým...
Hrachovka z pytlíku, vlny studené. Jak se za Československa jezdilo k moři

Praotec Čech nás zavedl do středoevropské kotliny, rok 1918 nás v ní hranicemi uzavřel. Výsledek: nemáme moře. A přece jsme po jeho vlnách vždycky toužili....  celý článek

Specialized Turbo Vado 4.0
Jak se přilepit hobíkovi na záda. Test elektrokola do města i na výlet

I největší skeptici už vidí, že expanzi elektrokol nic nezastaví. Po velkém průlomu v Německu, Rakousku a Švýcarsku v uplynulých letech definitivně zasahují i...  celý článek

Provensalské Grasse je hlavní město francouzských parfémů
Kde nos potřebujete víc než oči. Výlet do města, kde voní každá ulice

Letní návštěva jihofrancouzské Provence se nemusí omezit jen na notoricky známá místa a přímořská letoviska. Vyrazte pár kilometrů do vnitrozemí, kde se mezi...  celý článek

V červnu 2016 byly otevřeny nové turistické stezky v Adršpachu.
Jak vyzrát na Adršpach. Fronty a přeplněná místa přenechte nezkušeným

Adršpašské skalní město praská ve švech pod náporem turistů a fronty se stojí na vstup do skal i na parkoviště. Jak z toho ven a současně si bizarní pískovcové...  celý článek

Další z rubriky

Cestou necestou
Puchýře jako dvacka a klopýtání v dešti, to je slavný dánský pochod

Tři dny intenzivní chůze napříč dánským ostrovem Fyn spolu s dalšími 850 nadšenci pěší turistiky, tak vypadá akce nazvaná Fjällräven Classic Denmark. Treku...  celý článek

Podvečerní „poušť“ ve slovenském Záhorie
Jen tak si prožít poušť ve střední Evropě. Záhorie miluje i armáda

Nejrozsáhlejší písečné duny ve střední Evropě jsou tak dokonalou replikou pouště, že si je oblíbili i vojáci a ti, kteří jejich techniku vyrábějí. Vždyť...  celý článek

První fotky pořízené pod mořskou hladinou dokazují, že potápění u zříceného...
Dokud je čas. Potápění u zříceného Azurového okna se stalo hitem

Ještě přes svým zřícením do moře bylo Azurové okno na Maltě jednou z největších turistických atrakcí světa. A jak to vypadá, kolaps této nádherné skalní stěny...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.