Objevuje se ale stále častěji a dá se využít jako netradiční přírodní ochucení různých, převážně sladkých pokrmů. Pozor však na ono zrádné slůvko sirup. Nejeden český turista, či obdarovaný, se už nechal pěkně splést, když marně zkoušel z javorového sirupu udělat kanadskou limonádu. Zklamaně pak vyléval drahý avšak příšerně nechutný nápoj do umyvadla. Limonáda, to je to právě úplně poslední, co lze z javorového sirupu udělat. Javor prostě není zázvor - kanadskou zázvorovou limonádu z něj neudělá ani kouzelník. Hutný, zlatavě temný javorový sirup se hodí jako přírodní sladidlo nejlépe na zmrzlinu, hlavně vanilkovou. Ale i na dorty, koláče, záviny a třeba i na knedlíky. Kanaďané kromě toho připravují i další sirupové speciality - šunku vařenou v sirupu, brambory polité sirupem a polévku ze sirupu. Protože javorový sirup není až tak sladký, dodává jídlu zvláštní, velmi specifickou chuť. Jeho kouzlo učarovalo už kdysi dávno Indiánům z východního pobřeží Severní Ameriky. Ti také umění jeho výroby předali prvním pionýrům z Evropy, kteří ho daleko více než jako pochutinu využívali vedle medu coby běžné přírodní sladidlo. Výroba javorového sirupu se od té doby příliš nezměnila. Na jaře, když taje poslední sníh a příroda se probouzí, se javorové háje při východním pobřeží USA a Kanady začínají hemžit javorovými »prospektory«, kteří při zemi nařezávají kůru tisíců javorových stromů a k místu zářezu přikládají plechové kyblíky. Míza z probouzejících se stromů pomalu stéká do nádobek a z nich se přelévá do větších džberů, které se pak snášejí k nejbližším lesním cukrovým srubům - »shugar shack«. Tam se míza vaří v kotlích a zbavuje vody. Když začíná tekutina houstnout, dostává temnější barvu a obsah cukru v sirupu stoupá až k 90 procentům. Až »mistr kuchař« uzná, že se vařilo dost dlouho, sirup se ochladí a plní do plechovek, či do skleněných lahví. Javorový sirup se ale může i dále rafinovat až dostává tuhou podobu a stane se z něj prostě javorový cukr. Javorový sirup a jeho výroba je i příjemnou atrakcí pro návštěvníky Kanady a severovýchodní části USA. Turisté si mohou sjednat exkurzi do jednoho ze stovek severoamerických »cukrových srubů« a nasát tam atmosféru dávných časů. Ať vám tedy javorový sirup chutná, ale pozor, nezapomeňte. Limonáda z něj nebude.
Javorový sirup z Ameriky
Objevuje se ale stále častěji a dá se využít jako netradiční přírodní ochucení různých, převážně sladkých pokrmů. Pozor však na ono zrádné slůvko sirup. Nejeden český turista, či obdarovaný, se už nechal pěkně splést, když marně zkoušel z javorového sirupu udělat kanadskou limonádu. Zklamaně pak vyléval drahý avšak příšerně nechutný nápoj do umyvadla. Limonáda, to je to právě úplně poslední, co lze z javorového sirupu udělat. Javor prostě není zázvor - kanadskou zázvorovou limonádu z něj neudělá ani kouzelník. Hutný, zlatavě temný javorový sirup se hodí jako přírodní sladidlo nejlépe na zmrzlinu, hlavně vanilkovou. Ale i na dorty, koláče, záviny a třeba i na knedlíky. Kanaďané kromě toho připravují i další sirupové speciality - šunku vařenou v sirupu, brambory polité sirupem a polévku ze sirupu. Protože javorový sirup není až tak sladký, dodává jídlu zvláštní, velmi specifickou chuť. Jeho kouzlo učarovalo už kdysi dávno Indiánům z východního pobřeží Severní Ameriky. Ti také umění jeho výroby předali prvním pionýrům z Evropy, kteří ho daleko více než jako pochutinu využívali vedle medu coby běžné přírodní sladidlo. Výroba javorového sirupu se od té doby příliš nezměnila. Na jaře, když taje poslední sníh a příroda se probouzí, se javorové háje při východním pobřeží USA a Kanady začínají hemžit javorovými »prospektory«, kteří při zemi nařezávají kůru tisíců javorových stromů a k místu zářezu přikládají plechové kyblíky. Míza z probouzejících se stromů pomalu stéká do nádobek a z nich se přelévá do větších džberů, které se pak snášejí k nejbližším lesním cukrovým srubům - »shugar shack«. Tam se míza vaří v kotlích a zbavuje vody. Když začíná tekutina houstnout, dostává temnější barvu a obsah cukru v sirupu stoupá až k 90 procentům. Až »mistr kuchař« uzná, že se vařilo dost dlouho, sirup se ochladí a plní do plechovek, či do skleněných lahví. Javorový sirup se ale může i dále rafinovat až dostává tuhou podobu a stane se z něj prostě javorový cukr. Javorový sirup a jeho výroba je i příjemnou atrakcí pro návštěvníky Kanady a severovýchodní části USA. Turisté si mohou sjednat exkurzi do jednoho ze stovek severoamerických »cukrových srubů« a nasát tam atmosféru dávných časů. Ať vám tedy javorový sirup chutná, ale pozor, nezapomeňte. Limonáda z něj nebude.
Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis
Aktualizujeme Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po...
Unikátní přírodní úkaz na Litovelsku: povodně protrhly meandr řeky Moravy
Odborníci z Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK) a vědci z katedry geoinformatiky Univerzity...
{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}
{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}
Žádný porod a na toaletu vezměte pravítko! Podivná pravidla národních parků
Americké národní parky trhají rekordy, patří k nejvyhledávanějším destinacím světa. Ročně do nich...
Chmury otce Fouras. Pevnosti Boyard hrozí zkáza, ničí ji nápory vln
Pevnost Boyard, která se stala dějištěm populární televizní soutěže, ohrožují rozmary počasí. Kvůli...
{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}
{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}
Biologické zbraně, hadi a plyn. Ostrovy, které jsou plné podivností
Některé byste nejspíš ani vidět nechtěli, jiné zase vidět nesmíte. Další mizejí z atlasů, objevují...
Čůral jsem krev a stopoval. Cestovatel popisuje, jak poznával Venezuelu
Premium Dal si 48 dní, aby sám prošel 1 500 kilometrů dlouhý trek od hranic k hranicím a poznal exotickou...
Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis
Aktualizujeme Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po...
Jak voní Barma a jak chutná Kolumbie. Slepá cestovatelka vypráví
Premium Na otázku: „Proč cestujete, když nevidíte?“ Zuzana Habáňová lidem odpovídá: „A proč necestujete vy,...
VIDEO: Slavné havajské schody do nebe končí kvůli neukázněným turistům
Jedna z nejkrásnějších stezek na havajském ostrově Oahu počítá své poslední dny. Místní úřady se...
Rodinný dům Hošťka, okr. Tachov
Hošťka, okres Tachov
4 490 000 Kč