Nejšílenější knedlíky se dělají v Číně, ty nejlepší u moravské babičky

Kdo by to byl řekl, že pokud někde leží království knedlíků, pak to bude v Číně, respektive v její provincii Kanton. Neboť právě tam jsou knedlíky plněné kdečím. Ale knedlíky milují i Gruzínci a Arméni. A samozřejmě Bavoři, Rakušané či Maďaři.
Pestrá nabídka kantonských knedlíčků podávaných přímo v napařovacích miskách

Pestrá nabídka kantonských knedlíčků podávaných přímo v napařovacích miskách | foto: Libor Budinský, pro iDNES.cz

Dim sum vypadají jako naše kulaté knedlíky, ale nemusí být vždy úplně kulaté, často jsou spíše hranaté. Mají nespočet tvarů a velikostí a především se liší desítkami různých náplní, které odhalíte, až když se do nich pustíte. Uvnitř může být všechno možné - vajíčko, kousky kuřete, pečené vepřové se zeleninou, párky, slanina, fantazii se meze nekladou.

Tip na výlet

Vydejte se ochutnat gastronomické speciality do zahraničí nebo do Čech. Raketa.cz vám přináší víkendové pobyty s ochutnávkou místních specialit.

Knedlíčky se podávají ve zvláštních krabičkách, v nichž se udržují teplé a kde také neokorají. Na dim sum se chodí do speciálních "knedlíkáren" a většinou se konzumují tak, že si rodina či skupina přátel objedná více krabiček najednou a pak je navzájem sdílejí, takže na každého vyjde třeba pět šest knedlíků s různou náplní.

Dim sum vznikly jako malé odpolední jídlo určené pro zahnání hladu u odpoledního čaje. Dnes se ale běžně nabízejí k obědu a dokonce i k snídani. A to nejen v Kantonu. Dim sum jsou oblíbené třeba na Hong Kongu, ke jsou často plněné mořskými plody (třeba výtečnými krevetami – ostatně tuto specialitu ve vybroušené gurmánské podobě si podle našeho receptu můžete také doma připravit) a v malých bistrech se podávají od šesti hodin ráno až do pozdního odpoledne. A zkušení gurmáni tvrdí, že zdejší knedlíčky jsou ještě lepší než ty v Kantonu.

A ještě jedna zajímavá věc – podle některých historiků gastronomie se podávání knedlíčků dim sum v Hong Kongu stalo základní inspirací pro zrození tradice slavných brunchů, kdy se spojuje pozdní snídaně s obědem. Poprvé se takové servírování objevilo zhruba před 200 lety.

Měšce plněné mletým

Knedlíky najdeme dokonce i na divokém Kavkaze – v gruzínské kuchyni můžete ochutnat jakési taštičky či spíše měšce nazývané khinkali, které jsou plněné mletým masem a jsou oblíbené hlavně v obyčejných hospůdkách v Tbilisi (a zatímco dim sum se zapíjejí čajem, khinkali se zapíjejí hlavně vodkou).

Naopak v Arménii se konzumují knedlíky plněné masem, kterým se říká manti a servíruje se k nim jogurt a hovězí vývar. Na zvláštní verzi knedlíků narazíte třeba v africké Ghaně, nazývají se fufu a jí se v polévce.

Ale pojďme se přesunout do střední Evropy, kde mají knedlíky dlouhou tradici. Ovšem i tady najdeme velké rozdíly.

Tak třeba hladový Rakušan si většinou nemůže objednat naší oblíbenou omáčku se šesti, neboť nejčastěji ho na talíři čeká jen jeden, byť obrovský kulatý knedlík.

"Existují samozřejmě výjimky, třeba slavná a hojně rozšířená rakouská specialita v podobě ragú z lišek se většinou podává s houskovým knedlíkem, který je stejně jako u nás nakrájen na plátky, ale ve většině případů dostanete na talíři jen jeden velký, kulatý knedlík," vysvětluje odlišnost rakouských a českých knedlíků milovník dobrého jídla Jan Stach. 

Pokud chce Stach podobný knedlík ochutnat v Praze, zamíří do vyhlášené malostranské restaurace Kočár z Vídně, která se soustředí na rakouskou, především vídeňskou kuchyni. "Místní šéfkuchař zde připravuje famózní, byť v Česku poněkud opomíjený pajšl na smetaně a k tomu podává právě tento velký kulatý knedlík," dodává Jan Stach.

Hodovní knedlík z Lednice

Tradici jednoho knedlíku ovšem najdete i v některých vesnicích jižní Moravy, kde je součástí slavného hodovního jídla. Tím je kachna podávaná s křenovou omáčkou a jedním kulatým a krásně nadýchaným knedlíkem. Znalci tvrdí, že právě tento knedlík v podání moravských babiček je tím nejlepším knedlíkem na světě.

Posoudit to můžete i v případě, že zrovna nemáte po ruce moravskou babičku, neboť kachnu s křenovou omáčkou a kulatým knedlíkem je možné ochutnat v restauraci Grand Moravia lednického My hotelu, která se soustředí na moderní prezentaci tradičních jihomoravských jídel.

A na závěr ještě jeden tip na zvláštní knedlík, do kterého se přidává zase perník. Unikátní "perníkový" knedlík s králíkem na smetaně má v jarní nabídce restaurace Kaskáda v Liběchově. Jaké knedlíky nejvíce chutnají vám? Napište nám v diskusi.

Recept na knedlíčky dim sum s krevetami

Před několika měsíci připravoval exotické knedlíčky dim sum šéfkuchař Hergetovy cihelny Marek Raditsch. Slavné knedlíčky plnil krevetami. Recept sice není příliš náročný, ale potřebujete spoustu ingrediencí.

Plněné knedlíky dim sum z čínského kantonu

Nejprve si musíte vyrobit těsto: na čtyři porce smíchejte 65 mililitrů vody s jednou lžící rozpuštěného vepřového sádla, směs zahřejte, přidejte 60 gramů hladké mouky, lžíci solamylu a vypracujte hladké těsto. Upravte těsto do tvaru válečku, zabalte do potravinářské fólie a nechte v chladu odpočinout nejméně 2 hodiny.

Mezitím si připravte náplň do knedlíčků, ke které potřebujete:

200 gramů očištěných ocásků z krevet
1 lžíci sladkého rýžového vína
1 lžíci limetové šťávy
1 lžíci rybí omáčky
1 lžíci nasekaného koriandru
¼ lžíce najemno nakrájených chilli papriček
¼ lžíce najemno nakrájeného zázvoru
2 stroužky najemno nakrájeného česneku

Ocásky z krevet nasekejte nadrobno a dochuťte pomocí ostatních ingrediencí. Z těsta vytvarujte tenké kolečka o velikosti zhruba 6 centimetrů v průměru. Na každé kolečko položte takové množství směsi z krevet, aby šlo těsto uzavřít do podoby malého měšce. Okraje těsta spojte prsty. Hotové knedlíčky dejte na krátkou dobu do lednice, aby ztuhly a pak je vařte v páře po dobu zhruba 10 minut. Po uvaření zlehka omastěte sezamovým olejem. Podávejte s čerstvým koriandrem a omáčkou hoi sin.

Autor: , pro iDNES.cz

Nádraží Praha Vršovice

  • Nejčtenější

Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis

1. října 2021,  aktualizováno  22.4 22:17

Aktualizujeme Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po...

Unikátní přírodní úkaz na Litovelsku: povodně protrhly meandr řeky Moravy

19. dubna 2024  13:10

Odborníci z Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK) a vědci z katedry geoinformatiky Univerzity...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žádný porod a na toaletu vezměte pravítko! Podivná pravidla národních parků

18. dubna 2024

Americké národní parky trhají rekordy, patří k nejvyhledávanějším destinacím světa. Ročně do nich...

Chmury otce Fouras. Pevnosti Boyard hrozí zkáza, ničí ji nápory vln

21. dubna 2024  12:36

Pevnost Boyard, která se stala dějištěm populární televizní soutěže, ohrožují rozmary počasí. Kvůli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Biologické zbraně, hadi a plyn. Ostrovy, které jsou plné podivností

20. dubna 2024

Některé byste nejspíš ani vidět nechtěli, jiné zase vidět nesmíte. Další mizejí z atlasů, objevují...

Jako v pohádce. Japonský park pokryly koberce modrých květů hajniček

23. dubna 2024  14:43

Turisté z celého světa míří v těchto dnech do veřejného parku Hitači na ostrově Honšú. Na 350...

Čůral jsem krev a stopoval. Cestovatel popisuje, jak poznával Venezuelu

23. dubna 2024

Premium Dal si 48 dní, aby sám prošel 1 500 kilometrů dlouhý trek od hranic k hranicím a poznal exotickou...

Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis

1. října 2021,  aktualizováno  22.4 22:17

Aktualizujeme Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po...

Jak voní Barma a jak chutná Kolumbie. Slepá cestovatelka vypráví

22. dubna 2024

Premium Na otázku: „Proč cestujete, když nevidíte?“ Zuzana Habáňová lidem odpovídá: „A proč necestujete vy,...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...