Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Jak se najíst v Řecku

  20:03aktualizováno  20:03
Být v Řecku a neochutnat místní kuchyni? To by byla zásadní chyba. A ruku na srdce - v době, kdy hrozba BSE učinila konec kufrům napěchovaným lančmítem, salámem Vysočina a paštikami Májka, turista nakonec něco místního pojíst musí. Všude v Řecku je obrovské množství míst, kde se může člověk dobře a mnohde i levně najíst. Pro tuzemce představují nejlákavější nabídku taverny - obvykle prostě zařízené hospody s typickou řeckou kuchyní. Pokud narazíte na podnik jménem Uzerí, s největší pravděpodobností budete mít na výběr hlavně saláty a tousty, protože toto je místo, kam se chodí hlavně na anýzovou kořalku uzo a pivo či víno.

Milovníci fast foodu si přijdou na své v Suvlatzidiko, kde k hlavním atrakcím patří vepřové na jehle a zelenina. Co znamená nápis gyros, asi není potřeba příliš vysvětlovat. Je vaším oblíbeným pokrmem dršťková polévka? Tu i další chutná jídla si můžete poručit v podnicích jménem Patsatsidiko, a pokud bude na vývěsním štítě napsáno Zacharoplastiko, stojíte před cukrárnou.

Řekněme, že už v nějakém podniku sedíme. Právě se nám do ruky dostal jídelní lístek nebo se díváme na seznam jídel napsaných křídou na černé tabuli. Co je to třeba avgolémono? Pod tímto jménem se skrývá nejtypičtější řecká polévka obsahující citron a vejce. Ale pozor, může to být i omáčka ze stejných ingrediencí, podávaná k rybám. Lépe je se optat. Naopak fasolada je nezaměnitelná hustá fazolovka.

Poměrně známé jsou tzatzíky - letní salát z okurek, česneku a jogurtu. Dolmádes patří také k menším pochutinám, které najdete v kategorii meze. Jde o plněné vinné listy, nejčastěji je v nich jako náplň rýže a kopr, někde i rýže s masem. Předkrmem je i melitzanosaláta - salát z pečených lilků. Rósiki saláta (rovněž meze) je majonézový salát z brambor a zeleniny. Saganáki znamená tvrdý sýr, smažený na másle. Taramosaláta zaujme nejen chutí, ale i barvou. Je to růžová pasta z jiker. A teď vzhůru k hlavním chodům.

Chórta bude zajímat vegetariány. Je to vařená listová zelenina, která se jí za studena jako salát, polita olejem (samozřejmě olivovým) a pokapaná citronem. Keftédes jsou karbanátky, i když pozor - koření používají Řekové trochu jiné. Juvétsi není ničím jiným než džuvečem, lemonáto zase znamená maso připravované na másle s citronem. Vynikající jídlo je musaká - zapečené vrstvy mletého masa a zeleniny, nejčastěji lilků, přelité bešamelem. Paputsákia jsou zase lilky plněné rýží a masem. Uvidíte-li na jídelním lístku pastício, pak vězte, že to jsou makarony s masem a bešamelem. Ragú vás možná trochu překvapí - v Řecku.to znamená dušené nakrájené maso se zeIeninou a rajčatovým protlakem. Kdo si objedná pokrm jménem spetzióta, dostane pečenou rybu s rajčaty, petrželí a česnekem. A nakonec dvě hodně masitá jídla. Suvkláky je maso na jehle, rožněné nebo grilované, a stifádo znamená hovězí či králičí maso dušené s malými cibulkami a rajským protlakem. Shrnuto - návštěva řecké restaurace či hospody se vyplatí i těm nejnáročnějším gurmánům.

Gyros

Autor:




Nejčtenější

V červnu 2016 byly otevřeny nové turistické stezky v Adršpachu.
Jak vyzrát na Adršpach. Fronty a přeplněná místa přenechte nezkušeným

Adršpašské skalní město praská ve švech pod náporem turistů a fronty se stojí na vstup do skal i na parkoviště. Jak z toho ven a současně si bizarní pískovcové...  celý článek

Provensalské Grasse je hlavní město francouzských parfémů
Kde nos potřebujete víc než oči. Výlet do města, kde voní každá ulice

Letní návštěva jihofrancouzské Provence se nemusí omezit jen na notoricky známá místa a přímořská letoviska. Vyrazte pár kilometrů do vnitrozemí, kde se mezi...  celý článek

Bunkr Atlantického valu, který Němci postavili za druhé světové války, aby...
Nizozemsko odkrývá nacistické bunkry. A s nimi i bolestnou historii

U pláží nedaleko Haagu pokryl písek bunkry, které tu byly postaveny na Hitlerův rozkaz. Jakoby tento písek schoval i bolestivé vzpomínky, které bunkry...  celý článek

Další z rubriky

Podvečerní „poušť“ ve slovenském Záhorie
Jen tak si prožít poušť ve střední Evropě. Záhorie miluje i armáda

Nejrozsáhlejší písečné duny ve střední Evropě jsou tak dokonalou replikou pouště, že si je oblíbili i vojáci a ti, kteří jejich techniku vyrábějí. Vždyť...  celý článek

Bunkr Atlantického valu, který Němci postavili za druhé světové války, aby...
Nizozemsko odkrývá nacistické bunkry. A s nimi i bolestnou historii

U pláží nedaleko Haagu pokryl písek bunkry, které tu byly postaveny na Hitlerův rozkaz. Jakoby tento písek schoval i bolestivé vzpomínky, které bunkry...  celý článek

Provensalské Grasse je hlavní město francouzských parfémů
Kde nos potřebujete víc než oči. Výlet do města, kde voní každá ulice

Letní návštěva jihofrancouzské Provence se nemusí omezit jen na notoricky známá místa a přímořská letoviska. Vyrazte pár kilometrů do vnitrozemí, kde se mezi...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.