Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Jak rozvášnit ženu? Vsaďte na osvědčený recept ze Zanzibaru

  3:00aktualizováno  16:12
Hřebíček, fenykl, kokos či zázvor... Kdyby měl jakýkoliv producent na Broadwayi z těchto témat připravit zábavný program, s největší pravděpodobností by pěkně pohořel. Ne tak na tropickém Zanzibaru. Místní farmář Abeid pojal návštěvu své farmy jako obrovskou show. A skvěle mu to funguje.

Muškátový oříšek s receptem, jak v ženách rozproudit vášeň. | foto: Libor Budinskýpro iDNES.cz

Lék na potenci

Tropický ostrov Zanzibar léta bohatnul na pěstování a vývozu exotického koření. Dnes se zaměřil na cestovní ruch a jeho luxusní pláže jsou vyhlášené po celém světě. Ale ani na koření se tu nezapomnělo a všichni návštěvníci ostrova se s ním mohou seznámit na velmi povedené prohlídce.

Usměvavý chlapík Abeid, přezdívaný Mr. Spicy, stojí před deset metrů vysokým stromem a představuje jeden z hlavních vývozních artiklů: hřebíček. Na Zanzibaru je neodmyslitelnou součástí svahilského čaje, do kterého se přidává ještě kardamon, vanilka, fenykl a zázvor. "To je naše přírodní viagra a při pravidelném pití zvyšuje u mužů potenci. Máme taky skvělou věcičku pro dámy, ale tu si nechám až na konec," slibuje Abeid a provází nás hájem plným nejrůznějších stromů, keřů a rostlin.

Zanzibar. Vstup do zeleného království Farmáře Abeida

Zanzibar. Vstup do zeleného království Farmáře Abeida

Jak se dělá Chanel No. 5

Po chvíli zastavujeme u malého stromku papáji, na kterém visí několik nedozrálých plodů. Průvodce jeden z nich nařízne a nechá na svou ruku stékat bílé mléko, které používají při vaření, především když chtějí změkčit tužší maso.

Ale rostlinka slouží ještě jinak. "Když rozkoušete mladé lístečky, zastavíte škytání. Není to sice moc chutné, ale zabírá to," směje se Mr. Spicy a vede skupinku zase o kousek dál. Tam nejdříve představuje aloe vera, jejíž mléko pomáhá při spálení kůže, a hned poté tajemný a voňavý květ ze stromu ylang ylang, který se používá při výrobě slavného parfému Chanel No. 5.

Naopak milovníci orientální kuchyně ocenili představení citronové trávy, ze které se připravuje velmi osvěžují čaj či lahodné (nejen) thajské polévky. A také přípravek odpuzující komáry.

V ochutnávce tropických plodů se objevil také málo známý rambutan.

V ochutnávce plodů se objevil i málo známý rambutan.

Květ ze stromu Ylang Ylang se využívá při výrobě parfémů.

Květ ze stromu ylang ylang se využívá při výrobě parfémů.

Mléko z mladé papáji pomáhá při vaření tuhého masa.

Mléko z mladé papáji pomáhá při vaření tuhého masa.

Káva s kardamonem

"A co je asi tohle," zkouší návštěvníky u vysokého stromu, jehož nevzhledné plody připomínají zvláštní rozpraskané obrovité melouny.

"Durian," nesměle se ozve z davu.

"Těsně vedle. To není páchnoucí durian, ale Jákobovo ovoce. Ochutnejte," říká průvodce a podává každému kus rozkrojeného plodu.

"Připomíná mi to banán a ananas smíchaný dohromady," hlásí jedna z turistek a společně s hloučkem turistů přechází k dalším exotickým exponátům. Nejprve k poněkud nevzhledným liánám, na nichž rostou kuličky pepře a pak ke zvláštnímu rákosí. To je kardamon, jehož voňavá zrníčka se na ostrově přidávají nejen do čaje, ale také do zanzibarské kávy. Ostatně i tu na své plantáži Mr. Spicy pěstuje.

Jákobovo ovoce chutná jako ananas smíchaný s banánem.

Jákobovo ovoce chutná jako ananas smíchaný s banánem.

Motýl nebo Kokosák

Pak už nás čekalo hlavní číslo programu. Mladík jménem Hamis, který sám sebe představil přezdívkou Mr. Motýl, si kolem nohou přivázal provaz a začal šplhat na vysokou palmu. Těsně než dosáhl koruny, pustil se jednou rukou kmene, začal se vlnit v bocích a zpívat, či spíše halekat o tom, jak krásná je pravá Afrika.

"Jaký motýl? Vždyť je to Kokosák," vyprskla jedna z Němek a stejně jako její kolegyně slzela smíchem. Když taneční vložka v patnácti metrové výši skončí, začne Mr. Kokosák shazovat kokosové ořechy, které dole na pevné zemi mačetou otevře a každému jeden podá. Nejsou to kokosy, jak je známe z domova. V této chvíli ještě uvnitř není vytvořena téměř žádná 'kokosová'  hmota, ale plod je plný lahodné a osvěžující šťávy, která má mimořádně příznivý vliv na žaludek a zažívání.

Mr. Kokosák předvádí taneční představení na palmě

Mr. Kokosák předvádí taneční představení na palmě

Chvilka pro ženy

Show se blíží ke svému vrcholu. Mr. Spicy právě vyloupnul krásně červenou pecičku a na své dlani ji ukázal ostatním. "Víte, co to je? Muškátový oříšek. A teď vám prozradím jeho největší tajemství. Roztlučte dva sušené muškátové oříšky, přidejte půl sklenky mléka, sklenku vody, lžíci cukru a všechno dobře povařte," vykládá Abeid a pomrkává po ženách. "Když tento nápoj vypijete, za chvíli to na vás přijde, začnete se pohupovat v bocích, prozpěvovat si a pak už se rychle díváte, kde máte svého manžela či přítele," dodává Abeid a znovu se rozesměje od ucha k uchu.

Ačkoli Mr. Spicy doporučuje návštěvníkům své farmy dva oříšky a je možné, že Afričané reagují na tyto látky přiměřeně, někteří čeští odborníci nám napsali do redakce, že toto počínání může být nebezpečné. "Uvedená dávka je nad hranicí zdraví," upozorňuje farmaceut Aleš Kuběna s tím, že smrtelná dávka udávaná v učebnici toxikologie odpovídá zhruba jednomu kusu.

Nápad za všechny peníze

Když prohlídka skončila, turisté se vrhli na nákupy speciálních čajů a dalšího koření. A vůbec jim nevadilo, že všechny nabízené pytlíčky jsou pekelně předražené a platí za ně minimálně desetinásobek běžné ceny. Návštěva farmy na koření není jen skvělá show, ale ještě lepší byznys. Za pouhý den tu Abeidova rodina vydělá pár set dolarů, což je na chudý Zanzibar opravdu skvělý job.

Zanzibar leží u východoafrického pobřeží a žije na něm milion lidí. Ostrov je autonomní stát spojený s pobřežní Tanganikou ve Spojenou republiku Tanzanii. Po staletí představovalo hlavní příjem ostrova pěstování koření, v posledních letech stoupají příjmy z turistického ruchu.

Zanzibar

Zanzibar

Autoři:




Nejčtenější

Hydroelektrárna Spálov v detailu. Po předešlé domluvě si ji můžete prohlédnout...
Putování krajinou skla. Na kole za největším podzemním jezerem Česka

Železný Brod bývá označován za ideální turistické rozcestí Českého ráje, Jizerských hor a Krkonoš. Byla by ovšem škoda vyrážet za tak dalekými cíli a...  celý článek

Ilustrační foto
Židé, prosím, sprchujte se. Cedule v švýcarském hotelu naštvaly Izrael

Malý alpský hotel ve Švýcarsku vyvolal pobouření, když ve svých prostorách umístil cedule s pokyny pro židovské hosty. Po vlně kritiky, ke které se připojila i...  celý článek

První fotky pořízené pod mořskou hladinou dokazují, že potápění u zříceného...
Dokud je čas. Potápění u zříceného Azurového okna se stalo hitem

Ještě přes svým zřícením do moře bylo Azurové okno na Maltě jednou z největších turistických atrakcí světa. A jak to vypadá, kolaps této nádherné skalní stěny...  celý článek

Estonský hrad Kuressaare (Arensburg)
100 POHLEDŮ: Důstojníci na procházce u hradu v Kuressaare - Arensburgu

Pro období let 1890 až 1914 se vžilo označení Belle Époque - „krásná doba“. Právě v tomto období vznikla většina fotografií, které jsme zařadili do seriálu 100...  celý článek

Antropolog Martin Soukup
My máme hodinky, oni mají čas. Jak vědec zkoumá Papuánce s mobilem

Martin Soukup letos dostal cenu Neuron, udělovanou nejlepším vědcům. Mimo jiné za to, že sleduje, jak žije asi patnáct set lidí v odlehlém údolí ostrova...  celý článek

Další z rubriky

(Ilustrační snímek)
Jak létají Češi. Letenka za 300 tisíc a cesty kolem světa

Kolik jste ochotni zaplatit za letenku na vysněnou dovolenou či pracovní cestu? Český rekord za poslední půlrok drží letenka za bezmála tři sta tisíc korun....  celý článek

Cestou necestou
Puchýře jako dvacka a klopýtání v dešti, to je slavný dánský pochod

Tři dny intenzivní chůze napříč dánským ostrovem Fyn spolu s dalšími 850 nadšenci pěší turistiky, tak vypadá akce nazvaná Fjällräven Classic Denmark. Treku...  celý článek

Zbytky čumu (stanu) Evenků
Sibiří na koloběžce. Tělo fňuká, ale přizpůsobí se, říká dobrodruh

Přešel pěšky Bajkal, jako první na světě přejel Pamír na tříkolce a teď podniká na koloběžce cestu přes Sibiř dlouhou přes 2500 kilometrů. Třiašedesátiletý...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.