Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Jak chutná pravý maďarský guláš

  16:48aktualizováno  16:48
- Velká stáda skotu, která se v minulosti volně popásávala na širé maďarské pustě, se maďarsky nazývají gulya (čti guja). Pastýř skotu se maďarsky jmenuje gulyás (gujáš). Pastýř vzal kotlík, naskládal do něj na kostky nakrájené hovězí maso, cibuli, papriku, brambory atd. a všechno to dohromady uvařil. Konečný výsledek byl pojmenován podle svého tvůrce a pod tímto jménem se proslavil na celém světě.
Dnes nezbytné součásti tohoto jídla, paprika a brambory, pocházejí, jak známo, z Ameriky a v Uhrách se rozšířily až ke konci osmnáctého století. Příprava opravdového guláše je v Maďarsku považována za vrcholné umění, ve kterém se často pořádají soutěže. Gulášů je mnoho druhů a ty se od sebe liší jak místně, tak i tím, co všechno se k nim použije. Nakonec je guláš nutné odlišit od jeho blízkého příbuzenstva, jako je perkelt (maďarsky pörkölt), tokáň nebo paprikáš. Spory začínají již v otázce použitého masa. Podle některých autorit se guláš vaří z hovězího masa a hotovo. Jiní doporučují použít více druhů mas - hovězí, telecí a vepřové, dohromady, případně i zvlášť. Správně by se měl guláš vařit v kotlíku. Jako kotlíkový guláš (bográcsgulyás) ho většinou vídáme i na jídelních lístcích maďarských restaurací. Prvním krokem vaření je příprava perkeltu, jednoho ze základů maďarské kuchyně vůbec. Na osmaženou cibulku, zaprášenou paprikou, nasypeme kostky masa, které za stálého míchání po několik minut pražíme na prudkém ohni (pörkölni maďarsky znamená pražit), pak k němu přidáme nakrájenou papriku a rajčata, posolíme, přidáme kmín a na již mírnějším ohni dusíme, až se maso ve vlastní šťávě uvaří doměkka. V Maďarsku se guláš většinou považuje za hlavní jídlo, které se jí bez příloh, jenom s chlebem. Na lepších místech vám guláš přinesou v opravdovém kotlíku, ze kterého si host nabírá sám podle vlastního uvážení na svůj talíř. Běžný guláš nebývá v maďarských restauracích, i s ohledem na méně odolné cizince, nijak přehnaně kořeněný. Mnohdy se k němu ale v nějaké formě, nejlépe jako drobné suché lusky na zvláštním talířku, přikládá silná pálivá paprika, kterou lze jídlo podle vlastního uvážení dochutit. Dobré je pamatovat na to, že oheň v ústech se nesmí zapíjet vodou. Nejlepší je ostré koření zajíst měkkým chlebem. Guláš má i svoje příbuzné. Perkelt se jí nejčastěji s noky nebo s bramborami a je nejvíce podobný guláši, který se v Čechách podává s knedlíky. Paprikáš se od perkeltu liší tím, že osmaženou cibuli zalijeme vodou okamžitě, přidáme k ní sůl a koření a teprve pak maso (nejlépe kuřecí nebo skopové). Tokáň se připravuje bez papriky, hlavním kořením je v tomto případě pepř, výběr koření je však vůbec širší, podle různých druhů tokáně se může uplatnit česnek, estragon atd. Nutné je zmínit se i o takzvaném segedínském guláši. Tuto českou specialitu bychom v Maďarsku i v samotném městě Szegedu (česky Segedínu) hledali zbytečně. Jakýmsi vzdáleným příbuzným tohoto jídla je maďarský »székelygulyás«, pojmenovaný podle jistého pana Székelye, který měl v minulém století vyhlášenou restauraci v Budíně. Jednou prý k němu pozdě večer vpadla skupina hladových hostů a v kuchyni už měli pouze zbytky perkeltu a dušeného zelí. Co mohl chudák hostinský dělat?

Maďarský guláš není ani tak perkelt, ani paprikáš.

Autor:




Nejčtenější

(Ilustrační snímek)
Karambol v Chorvatsku? Nehodu nechte zapsat a pokutám se nebraňte

Zkazila vám dovolenou v Chorvatsku bouračka? Zkuste nepanikařit a nezapomeňte na záznam o dopravní nehodě. A hlavně zavolejte tamní policii - stačí vyťukat...  celý článek

Typický obrázek z německé Rujany: plážové „domečky“ jako ochrana před stálým...
Hrachovka z pytlíku, vlny studené. Jak se za Československa jezdilo k moři

Praotec Čech nás zavedl do středoevropské kotliny, rok 1918 nás v ní hranicemi uzavřel. Výsledek: nemáme moře. A přece jsme po jeho vlnách vždycky toužili....  celý článek

Provensalské Grasse je hlavní město francouzských parfémů
Kde nos potřebujete víc než oči. Výlet do města, kde voní každá ulice

Letní návštěva jihofrancouzské Provence se nemusí omezit jen na notoricky známá místa a přímořská letoviska. Vyrazte pár kilometrů do vnitrozemí, kde se mezi...  celý článek

Specialized Turbo Vado 4.0
Jak se přilepit hobíkovi na záda. Test elektrokola do města i na výlet

I největší skeptici už vidí, že expanzi elektrokol nic nezastaví. Po velkém průlomu v Německu, Rakousku a Švýcarsku v uplynulých letech definitivně zasahují i...  celý článek

Některé turistické stezky a cyklotrasy v Národním parku Šumava jsou po...
Šumavský park chce zakázat vstup do lesů. Na stezky padají stromy

Nevyrážejte do lesů kolem Nové Pece a Stožce, mnoho turistických tras je stejně neprůchodných. Takové varování vydal ráno Národní park Šumava. Silný vítr o...  celý článek

Další z rubriky

Cestou necestou
Puchýře jako dvacka a klopýtání v dešti, to je slavný dánský pochod

Tři dny intenzivní chůze napříč dánským ostrovem Fyn spolu s dalšími 850 nadšenci pěší turistiky, tak vypadá akce nazvaná Fjällräven Classic Denmark. Treku...  celý článek

Podvečerní „poušť“ ve slovenském Záhorie
Jen tak si prožít poušť ve střední Evropě. Záhorie miluje i armáda

Nejrozsáhlejší písečné duny ve střední Evropě jsou tak dokonalou replikou pouště, že si je oblíbili i vojáci a ti, kteří jejich techniku vyrábějí. Vždyť...  celý článek

Lidé procházejí kolem protituristického graffiti v historickém centru...
V Evropě se zvedá odpor proti turistům. Je jich moc, zlobí se místní

Protesty v Benátkách a Barceloně, zvláštní opatření v Římě a Dubrovníku. V nejpopulárnějších turistických destinacích Evropy se šíří protituristické nálady....  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.