Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Sedm italských specialit, na které nikdy nezapomenete

aktualizováno 
Italská kuchyně nejsou jen pizza a špagety. Gastronomická nabídka Apeninského poloostrova je neskutečně pestrá a široká a liší se region od regionu. Představíme vám několik italských delikates, které u nás zatím nejsou úplně známé, ale přesto patří ke gastronomickým klenotům země.

Artyčoky jsou u nás téměř neznámé, v Itálii jedna z nejoblíbenějších surovin. | foto: Libor Budinský, pro iDNES.cz

Na začátek naší gastronomické výpravy zamíříme až na rozpálenou Sicílii, jejíž kuchyně je nejpikantnější v celé zemi. Velmi oblíbeným a osvěžujícím předkrmem jsou třeba šťavnaté sicilské pomeranče, které se den dopředu marinují s fenyklem ve směsi olivového oleje a chilli papriček. Ještě slavnější jsou ovšem smažené rýžové koule (byť mají často tvar jehlanů) zvané arancini.

Ragú, šafrán, sýr

Arancini jsou plněné různou náplní, uvnitř můžete najít lehce kořeněné telecí ragú či lahodný sýr, který krásně ladí s šafránem, jenž se používá k dochucení rýže. Ale objevují se i značně kreativní náplně, jako třeba chřest s kozím sýrem.

Fotogalerie

Slavný šéfkuchař Jamie Oliver připravuje arancini s náplní z pistáciových oříšků, mozzarelly, oregana a sušených rajčat. Zatímco v Catanii či v Palermu najdete arancini na každém rohu, do českých restaurací zatím moc nepronikly, ale v základních verzích je můžete ochutnat třeba v bistru Cafe Milano, které stojí nedaleko metra Palmovka (jeden kus stojí 99 korun).

Telecí s tuňákem

Jednou z nejslavnějších a nejznámějších italských specialit je vitello tonnato, tedy lahodné studené telecí plátky s lehce pikantní tuňákovou omáčkou, které se mohou podávat jako předkrm či hlavní chod. Přestože na talíři vypadá tohle jídlo z Piemontu velmi jednoduše a téměř prostě, jeho příprava je poměrně složitá a má spoustu variant. Třeba nejznámější český Ital v kuchyni Emanuele Ridi doporučuje péct kýtu na másle v kastrole s tuňákem, kapary, ančovičkami a mrkví, z čehož po upečení připraví legendární omáčku dochucenou citronem a kořením.

Telecí na grilu

Pokud se omáčka připravuje zvlášť, je třeba v ní maso dva až tři dny marinovat, což se však v restauracích obvykle nedodržuje. Klasické Vitello tonnato můžete ochutnat třeba v populární restauraci Lobster v Olomouci (cena 169 korun). Naopak kreativní verzi italské klasiky mají v nabídce pobočky úspěšného řetězce Pizza Coloseum, kde se podává telecí kýta grilovaná a tudíž teplá (na talíři samozřejmě nechybí tuňáková omáčka a kapary, cena 199 korun).

Dršťky s ovčím sýrem

Kulinářské cesty po světě

Dalším slavným jídlem tentokrát z římské kuchyně, která hojně pracuje s vnitřnostmi, jsou tradiční dršťky vařené s rajčaty a mátou a dochucené ovčím sýrem peccorinem. Chodí se na ně hlavně do romantických hospůdek ve čtvrti Trastevere, o které se tvrdí, že v ní přežilo původní římské obyvatelstvo po pádu antické říše.

Karlu Čapkovi čtvrť Trastevere připomínala Malou Stranu a je tak trochu náhoda, že nejlepší dršťky v české metropoli nabízí malostranská restaurace Konírna. V nabídce jsou ve dvou podobách, s bylinkami, sladkou paprikou a pikantní klobásou (135 Kč) nebo se šunkou a s houbami (155 Kč).

Artyčok po židovsku

V Římě ještě zůstaneme, jen se přesuneme na druhou stranu řeky Tibery, do židovské čtvrti, kde můžete ochutnat výtečné artyčoky na židovský způsob, další věhlasnou specialitu, na kterou lákají všechny restaurace „židovské“ části města. Artyčoky připravené tímto způsobem jsou osmažené dozlatova, lehce osolené a krásně křupavé.

V Česku se tento způsob úpravy zatím neuchytil, vynikající artyčoky je ovšem možné ochutnat v nové restauraci Emanuele Ridiho, jež stojí na samotné špičce Dětského ostrova. Jmenuje se Manú, tak říkají Ridimu jeho přátelé.

V mnoha italských městech se farmářské trhy konají každý den.

V mnoha italských městech se farmářské trhy konají každý den.

Kreativní variace na vitello tonnato v Pizza Coloseum. Telecí kýta je v tomto...

Kreativní variace na vitello tonnato, telecí kýta je v tomto případě grilovaná.

Jedním z klenotů římské kuchyně jsou dršťky. V Praze můžete zajímavě připravené...

Jedním z klenotů římské kuchyně jsou dršťky.

Plněné cuketové květy

Další legendou italské kuchyně jsou květy cuket plněné měkkým sýrem (obvykle mozzarellou a ančovičkami), které jsou obalené v těstíčku a osmažené v oleji. Smažené cukety se v tuzemských italských restauracích vyskytují jen zřídka. Na začátku dubna je ale budou nabízet podniky Pizza Coloseum, neboť tento „řetězec“ pozval do Česka slavného šéfkuchaře Sergia Ferrariniho z oblasti Emilia Romagna, který bude v rámci svého „typického“ menu servírovat právě plněné cukety. V ostravské pobočce Pizza Coloseum bude své kuchařské umění předvádět naživo 6. dubna, další dny budou jeho speciality k dostání na všech pobočkách, mimo jiné v Kladně či v Teplicích.

Plněný a smažený květ cuket v podání Sergia Ferrariniho v nabídce podniků Pizza...

Plněný a smažený květ cuket

Restaurace v římské židovské čtvrti nabízejí tak trochu jinou „Itálii“.

Restaurace v římské židovské čtvrti nabízejí tak trochu jinou „Itálii“.

Čerstvé plněné ravioli

Čerstvé plněné ravioli

Mořský ježek a sušené jikry

Na závěr ještě dvě zajímavé pasty, které ocení hlavně zkušení a protřelí gurmáni. První z nich jsou špagety podávané s masem mořských ježků, jídlo oblíbené hlavně na jihu země, třeba na Sicílii či v Apulii.

Kousek Itálie doma v kuchyni

Italské recepty, které zvládnete levou zadní, najdete na webu Vitalion.cz.

Další specialitou je pasta dochucená výraznou bottargou, tedy sušenými jikrami z parmice, tuňáka nebo cípala. Bottarga se na jídlo strouhá stejně jako třeba lanýže. Případně se může podávat jako předkrm v podobě plátků bottargy pokapaných citronem. Bottargu můžete koupit třeba ve Food Story v Dlouhé ulici v Praze.

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Českoslovenští legionáři v Itálii na historickém snímku legionářů
Země skropená krví borců. Výlet za českými legionáři u Lago di Gardy

Několik míst v blízkém okolí severního cípu jezera Lago di Garda nese zřetelné české/československé stopy, nejčastěji v souvislosti s událostmi 1. světové...  celý článek

Oblazy: horní mlýn
Neznámé perly Slovenska. Výlet do krásných soutěsek Chočských vrchů

Vápencové soutěsky Slovenska nadchnou svou divokostí a odvážně vedenými turistickými trasami po žebřících, visutých lávkách a ocelových lanech. K těm spíše...  celý článek

Takto Igor Brezovar brázdil národní parky v USA společně s manželkou.
Na dvou kolech projel celý svět. S motorkou ukecal i bandity

V 17 letech měl Igor Brezovar sen: projet svět na motorce. Dnes její počítadlo ukazuje 372 tisíc kilometrů a svoji misi si už dávno splnil. „Milionář svět...  celý článek

Další z rubriky

Čeští turisté letos opět míří na prázdniny do Egypta. Je to hit.
Češi už se nebojí. Vracejí se do Egypta i Tuniska, lákají je Emiráty

Oblíbené plážové destinace na severu Afriky, které v loňském roce prožily strmý propad zájmu, už se zase plní turisty z Česka. Přestali se obávat terorismu a...  celý článek

Takto Igor Brezovar brázdil národní parky v USA společně s manželkou.
Na dvou kolech projel celý svět. S motorkou ukecal i bandity

V 17 letech měl Igor Brezovar sen: projet svět na motorce. Dnes její počítadlo ukazuje 372 tisíc kilometrů a svoji misi si už dávno splnil. „Milionář svět...  celý článek

Ilustrační foto
Nadalovy trenýrky i lože císařovny Sissi. 20 tipů na deštivou dovolenou

K moři jezdíme proto, abychom si užili sluníčka a trochu se opálili. Ale co dělat, když vám na dovolené v Chorvatsku, Řecku, Španělsku, Bulharsku nebo Turecku...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.