Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Sedm italských specialit, na které nikdy nezapomenete

aktualizováno 
Italská kuchyně nejsou jen pizza a špagety. Gastronomická nabídka Apeninského poloostrova je neskutečně pestrá a široká a liší se region od regionu. Představíme vám několik italských delikates, které u nás zatím nejsou úplně známé, ale přesto patří ke gastronomickým klenotům země.

Artyčoky jsou u nás téměř neznámé, v Itálii jedna z nejoblíbenějších surovin. | foto: Libor Budinský, pro iDNES.cz

Na začátek naší gastronomické výpravy zamíříme až na rozpálenou Sicílii, jejíž kuchyně je nejpikantnější v celé zemi. Velmi oblíbeným a osvěžujícím předkrmem jsou třeba šťavnaté sicilské pomeranče, které se den dopředu marinují s fenyklem ve směsi olivového oleje a chilli papriček. Ještě slavnější jsou ovšem smažené rýžové koule (byť mají často tvar jehlanů) zvané arancini.

Ragú, šafrán, sýr

Arancini jsou plněné různou náplní, uvnitř můžete najít lehce kořeněné telecí ragú či lahodný sýr, který krásně ladí s šafránem, jenž se používá k dochucení rýže. Ale objevují se i značně kreativní náplně, jako třeba chřest s kozím sýrem.

Fotogalerie

Slavný šéfkuchař Jamie Oliver připravuje arancini s náplní z pistáciových oříšků, mozzarelly, oregana a sušených rajčat. Zatímco v Catanii či v Palermu najdete arancini na každém rohu, do českých restaurací zatím moc nepronikly, ale v základních verzích je můžete ochutnat třeba v bistru Cafe Milano, které stojí nedaleko metra Palmovka (jeden kus stojí 99 korun).

Telecí s tuňákem

Jednou z nejslavnějších a nejznámějších italských specialit je vitello tonnato, tedy lahodné studené telecí plátky s lehce pikantní tuňákovou omáčkou, které se mohou podávat jako předkrm či hlavní chod. Přestože na talíři vypadá tohle jídlo z Piemontu velmi jednoduše a téměř prostě, jeho příprava je poměrně složitá a má spoustu variant. Třeba nejznámější český Ital v kuchyni Emanuele Ridi doporučuje péct kýtu na másle v kastrole s tuňákem, kapary, ančovičkami a mrkví, z čehož po upečení připraví legendární omáčku dochucenou citronem a kořením.

Telecí na grilu

Pokud se omáčka připravuje zvlášť, je třeba v ní maso dva až tři dny marinovat, což se však v restauracích obvykle nedodržuje. Klasické Vitello tonnato můžete ochutnat třeba v populární restauraci Lobster v Olomouci (cena 169 korun). Naopak kreativní verzi italské klasiky mají v nabídce pobočky úspěšného řetězce Pizza Coloseum, kde se podává telecí kýta grilovaná a tudíž teplá (na talíři samozřejmě nechybí tuňáková omáčka a kapary, cena 199 korun).

Dršťky s ovčím sýrem

Kulinářské cesty po světě

Dalším slavným jídlem tentokrát z římské kuchyně, která hojně pracuje s vnitřnostmi, jsou tradiční dršťky vařené s rajčaty a mátou a dochucené ovčím sýrem peccorinem. Chodí se na ně hlavně do romantických hospůdek ve čtvrti Trastevere, o které se tvrdí, že v ní přežilo původní římské obyvatelstvo po pádu antické říše.

Karlu Čapkovi čtvrť Trastevere připomínala Malou Stranu a je tak trochu náhoda, že nejlepší dršťky v české metropoli nabízí malostranská restaurace Konírna. V nabídce jsou ve dvou podobách, s bylinkami, sladkou paprikou a pikantní klobásou (135 Kč) nebo se šunkou a s houbami (155 Kč).

Artyčok po židovsku

V Římě ještě zůstaneme, jen se přesuneme na druhou stranu řeky Tibery, do židovské čtvrti, kde můžete ochutnat výtečné artyčoky na židovský způsob, další věhlasnou specialitu, na kterou lákají všechny restaurace „židovské“ části města. Artyčoky připravené tímto způsobem jsou osmažené dozlatova, lehce osolené a krásně křupavé.

V Česku se tento způsob úpravy zatím neuchytil, vynikající artyčoky je ovšem možné ochutnat v nové restauraci Emanuele Ridiho, jež stojí na samotné špičce Dětského ostrova. Jmenuje se Manú, tak říkají Ridimu jeho přátelé.

V mnoha italských městech se farmářské trhy konají každý den.

V mnoha italských městech se farmářské trhy konají každý den.

Kreativní variace na vitello tonnato v Pizza Coloseum. Telecí kýta je v tomto...

Kreativní variace na vitello tonnato, telecí kýta je v tomto případě grilovaná.

Jedním z klenotů římské kuchyně jsou dršťky. V Praze můžete zajímavě připravené...

Jedním z klenotů římské kuchyně jsou dršťky.

Plněné cuketové květy

Další legendou italské kuchyně jsou květy cuket plněné měkkým sýrem (obvykle mozzarellou a ančovičkami), které jsou obalené v těstíčku a osmažené v oleji. Smažené cukety se v tuzemských italských restauracích vyskytují jen zřídka. Na začátku dubna je ale budou nabízet podniky Pizza Coloseum, neboť tento „řetězec“ pozval do Česka slavného šéfkuchaře Sergia Ferrariniho z oblasti Emilia Romagna, který bude v rámci svého „typického“ menu servírovat právě plněné cukety. V ostravské pobočce Pizza Coloseum bude své kuchařské umění předvádět naživo 6. dubna, další dny budou jeho speciality k dostání na všech pobočkách, mimo jiné v Kladně či v Teplicích.

Plněný a smažený květ cuket v podání Sergia Ferrariniho v nabídce podniků Pizza...

Plněný a smažený květ cuket

Restaurace v římské židovské čtvrti nabízejí tak trochu jinou „Itálii“.

Restaurace v římské židovské čtvrti nabízejí tak trochu jinou „Itálii“.

Čerstvé plněné ravioli

Čerstvé plněné ravioli

Mořský ježek a sušené jikry

Na závěr ještě dvě zajímavé pasty, které ocení hlavně zkušení a protřelí gurmáni. První z nich jsou špagety podávané s masem mořských ježků, jídlo oblíbené hlavně na jihu země, třeba na Sicílii či v Apulii.

Kousek Itálie doma v kuchyni

Italské recepty, které zvládnete levou zadní, najdete na webu Vitalion.cz.

Další specialitou je pasta dochucená výraznou bottargou, tedy sušenými jikrami z parmice, tuňáka nebo cípala. Bottarga se na jídlo strouhá stejně jako třeba lanýže. Případně se může podávat jako předkrm v podobě plátků bottargy pokapaných citronem. Bottargu můžete koupit třeba ve Food Story v Dlouhé ulici v Praze.

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

V Sieře Leone přišlo po masivním sesuvu půdy o život až tisíc lidí. (14. srpna...
Jak bahno utopí tisíc lidí. V přelidněném Freetownu katastrofě sami pomohli

Při masivních sesuvech půdy v metropoli západoafrické Sierry Leone Freetownu zemřelo více než 400 lidí, z toho zhruba sto dětí. Dalších 600 se stále pohřešuje,...  celý článek

Ilustrační foto
Židé, prosím, sprchujte se. Cedule v švýcarském hotelu naštvaly Izrael

Malý alpský hotel ve Švýcarsku vyvolal pobouření, když ve svých prostorách umístil cedule s pokyny pro židovské hosty. Po vlně kritiky, ke které se připojila i...  celý článek

Tanečník ze Sepiku je připravený na kulturní show v Madangu.
My máme hodinky, oni mají čas. Co udělají mobily s Papuánci?

Martin Soukup letos dostal cenu Neuron, udělovanou nejlepším vědcům. Mimo jiné za to, že sleduje, jak žije asi patnáct set lidí v odlehlém údolí ostrova...  celý článek

První fotky pořízené pod mořskou hladinou dokazují, že potápění u zříceného...
Dokud je čas. Potápění u zříceného Azurového okna se stalo hitem

Ještě přes svým zřícením do moře bylo Azurové okno na Maltě jednou z největších turistických atrakcí světa. A jak to vypadá, kolaps této nádherné skalní stěny...  celý článek

Bunkr Atlantického valu, který Němci postavili za druhé světové války, aby...
Nizozemsko odkrývá nacistické bunkry. A s nimi i bolestnou historii

U pláží nedaleko Haagu pokryl písek bunkry, které tu byly postaveny na Hitlerův rozkaz. Jakoby tento písek schoval i bolestivé vzpomínky, které bunkry...  celý článek

Další z rubriky

Výhled na pobřeží ostrova Gran Canaria
U Kanárských ostrovů je hnědé moře, zamořují jej sinice

Návštěvníky Kanárských ostrovů může v těchto dnech na vyhlášených plážích překvapit odpudivá barva moře. Kvůli vysokým teplotám vody se zde rozbujely sinice,...  celý článek

Katar, Dauhá, Katařan, Katařanka
Katar láká turisty, zrušil vízovou povinnost pro 80 zemí, včetně ČR

Katar s okamžitou platností ruší vízovou povinnost pro občany 80 zemí, včetně České republiky. Oznámili to dnes zástupci katarského ministerstva vnitra,...  celý článek

Podvečerní „poušť“ ve slovenském Záhorie
Jen tak si prožít poušť ve střední Evropě. Záhorie miluje i armáda

Nejrozsáhlejší písečné duny ve střední Evropě jsou tak dokonalou replikou pouště, že si je oblíbili i vojáci a ti, kteří jejich techniku vyrábějí. Vždyť...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.