Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Italská vánoční horečka s panettone

  15:30aktualizováno  15:30
Každý rok před Vánoci zachvátí Itálii panettonová horečka. Ať už vejdete do kterékoli prodejny potravin, všude narazíte na palety desítek druhů této "italské vánočky". I kdybyste si myseli, že vy ji k životu nepotřebujete, nakonec s ní prostě odejdete. Vánoce bez panettone totiž nejsou v Itálii Vánoce.

I kdybyste se totiž náhodou pokoušeli důmyslné nástrahy prodejců ignorovat, při nekonečném čekání ve frontě u pokladny budete jenom nevěřícně zírat, jak všichni před vámi, a buďte si jisti že i ti, co přijdou na řadu po vás, skládají na pokladní pás od 2 do 22 balíků panettone.

Pokud jste to nikdy neviděli, tak jediné, k čemu by se to snad vzdáleně dalo přirovnat, je naše předvánoční šílení a fronty na banány a rozinky v dobách "vzkvétajícího" socialismu. Zásadní rozdíl je v tom, že v rozvinutém kapitalismu panettone nikdy nedojde a tak si každá rodina může odnést domů prakticky tolik, kolik unese.

Abych pravdu řekla, tak to stále nejsem schopná pochopit. Na dotaz co s tolika panettone dělají, mi všichni samozřejmě odpověděli, že se jimi vzájemně obdarovávají jednotlivé rodiny. Jenomže když každá rodina dá druhé rodině třeba jen jedno balení, tak podle všech zákonitostí a podle provázanosti rodinných klanů v Itálii se musí panettone zase nakonec někde nahromadit.

Symbol Milána

Díky svému úspěchu a slávě se stal panettone, vedle La Scally a Dómu, jedním ze symbolů města odkud pochází, tedy Milána.

Legend o vzniku této pochoutky je mnoho, ale snad nejrozšířenější je ta, která odkazuje ke dvoru milánského vévody Lodovica il Moro. Jednou na Štědrý večer se dvornímu kuchaři nepodařil připravit specielní dezert, který pro tuto sváteční příležitost chystal. Aby se vyhnul nepříjemnostem a vzteku vévody, předložil na stůl co bylo náhodou k dispozici, tedy to, co si upekl pro sebe kuchařský pomocník Toni ze zbytků z kuchyně.

"Pane dolce" neboli sladký Toniho chleba z kynutého těsta, rozinek a kandovaného ovoce měl takový úspěch, že si vévoda milého Toniho hned zavolal a když zjistil, že se ještě tato pochoutka nijak nejmenuje, pojmenoval ji Toniho chléb neboli "Il pan del Toni" neboli "panettone".

Vzhledem ke svému vzniku se rozvinula tradice konzumovat tento "sladký chleba" v rodinném kruhu na štědrý den. K tomu se váže i vzájemné obdarovávání se panettone, kterých jak se zdá nikdy není dost.

Panettone - jak na ni

Co potřebujete:

500 g mouky
4 vajíčka
2 žloutky
20 g droždí
150 g cukru
100 g mandlí
150 g másla 
100 g kandované pomerančové kůry
1 sklenice mléka
50 g cukru krystal

Z poloviny množství mouky a droždí rozpuštěného v trošce teplého mléka vytvořte bochánek, který přikryjte ubrouskem a nechte vykynout.

Jakmile zvětší svůj objem dvakrát, smíchejte zbylou mouku s celými vajíčky, jedním žloutkem, cukrem, máslem, trochou soli, pomerančovou kůrou a zbylým mlékem.

Vytvarujte do požadovaného tvaru s papírem na pečení po obvodu bochánku.

Potřete povrch vrstvou másla, zbylým žloutkem a posypejte oloupanými a nasekanými mandlemi a cukrem.

Nechte kynout na teplém místě. Když zvětší svůj objem dvakrát, dejte péct nejprve ve vysoké teplotě, pak teplotu snižte. Pečte přibližně jednu hodinu.

 

Italské obchody s paletami panettone

Panettone

Autoři:




Nejčtenější

Ryanair létá výhradně s Boeingy 737-800
Na trhu levných letenek vypukne válka. Ryanair chce snížit ceny o desetinu

Irská nízkonákladová letecká společnost Ryanair uvedla, že v reakci na silnou konkurenci na krátkých trasách v Evropě by ve zbytku léta mohla snížit ceny...  celý článek

Bratislavský hrad je po právu hlavní dominantou.
Cyklovýlet okolím Bratislavy: 40 kilometrů naplněných pohodou a vínem

Poloha na Dunaji, poblíž Podunajské nížiny z jihovýchodní strany a Malých Karpat ze severní strany, právem dělá z Bratislavy skvělou turistickou destinaci. A...  celý článek

Tropická klasika: MSC Divina v kostarickém přístavu Puerto Limón
Jedni je milují, druzí nenávidí. Výletní lodě jsou fenomén moderní doby

V porovnání s týdnem stráveným v hotelu u moře v Itálii či Chorvatsku je to hodně odlišná dovolená. Vydat se na plavbu po Středozemním moři, podél norského...  celý článek

MOJE ROZMARNÉ LÉTO - relax před chaloupkou, Velké Losiny
Moje rozmarné léto: Hlasujte, posílejte a soutěžte o ceny za tisíce

Moje rozmarné léto je téma fotosoutěže, kam můžete celé prázdniny posílat své aktuální fotografie. Soutěžit můžete v některém z osmi kol, z nichž vítězové...  celý článek

Jeden z nejkrásnějších pohledů na Rovinj
Naháči a šusťákovky jsou pryč. Z Istrie se za 10 let stala perla Jadranu

Chorvatsko v roce 2016 ohlásilo rekordní turistickou sezonu. Co se týče počtu návštěvníků, vyhrála právě Istrie s 3 763 200 turistů. A Češi se sem po...  celý článek

Další z rubriky

V poledním slunci jsou prašné uličky Chinguetti liduprázdné. Jen občas jeviště...
Reportáž ze země, kam asi nikdy nepojedete na dovolenou. Ale můžete

Několikrát byla vyhodnocena jako jedna z nejméně navštěvovaných zemí světa, kde prý kromě hromad písku nic není. Snad právě tato reputace nás nakonec k...  celý článek

Zubačka na Pilatus má sklon trati až 48 %.
Vlak do říše draků. Neskutečný výlet po nejstrmější železnici světa

Od rajského jezera Vierwaldstättersee v srdci Švýcarska stoupá nejstrmější železnice světa na dračí skálu Pilatus. Díky unikátní konstrukci vyšplháte po...  celý článek

Bibione
U moře si v Bibione letos zapálíte naposled. Radnice chce zdravé pláže

Jedno z nejnavštěvovanějších italských letovisek v benátské oblasti se chce stát také nejzdravější přímořskou destinací Apeninského poloostrova. Už od roku...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.