Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Italská kuchyně není jen těstoviny a pizza

  12:50aktualizováno  12:50
V Česku, stejně jako všude po světě, je dnes spousta italských restaurací, takže psát o špagetách či pizze asi nemá smysl. Tím totiž výčet italských specialit zdaleka nekončí. Itálie je rozmanitá země a v oblasti jídla to platí dvojnásob. V Itálii se výborně najíte, i když neholdujete těstovinám, pizze či šťávě z rajských jablíček.

Italské rissoto na 100 způsobů
Jako předkrm, kterému zde říkají "primo", se místo těstovin nabízí "risotto", ze kterého se stalo české "rizoto".

V Pádské nížině mezi Milánem a Turínem se pěstuje vynikající rýže, která svou kvalitou předčí produkci asijskou či americkou. Klasické rizoto může být "alla milanese" - po milánsku, na cibulce se šafránem, anebo s hříbky "con funghi porcini".

Pokud máte rádi "mořské potvory", můžete si dát "alla marinara".

Je libo brodo nebo minestrone?
Máte-li po česku chuť na polévku, výběr je přirozeně chudší než u nás, něco dobrého se však najde. Mimo "brodo" - vývaru z hovězího, kuřecího či rybího masa - je nejlepší specialitou "minestrone", hustá zeleninová polévka, do které je možné si přidat nastrouhaný parmezán. V zimě se jí teplá, v létě studená - je to velmi občerstvující jídlo.

Nechme stranou ryby, bez kterých se drtivá většina Středoevropanů klidně obejde. V Itálii existuje obrovský výběr specialit z vepřového masa, nejtěžší je vybrat si.

Porchetta s rozmarýnem a šalvějí
V celé střední Itálii najdete v pouličních kioscích, řeznictvích či dobrých potravinových obchodech (tzv. porchetta, čte se porketta) na rožni dobře vypečené studené prasátko, kořeněné podle místního zvyku: žádný kmín, ale rozmarýn a trochu šalvěje. Na požádání vám ukrojí 100 či 200 gramů, vloží do housky či chleba, a pokud máte po ruce trochu studeného bílého vína, už skoro nic jiného k životu nepotřebujete.

Itálie: země mnoha tváří

Uzeninám vévodí salsicce či soppressata
Za ochutnání stojí i klobásy, kterým se tady říká "salsicce" - u nás se jim podobají "taliáni". Pečou se na pánvi - mohou být z mletého masa, ale ještě lepší jsou z masa krájeného, pokud možno se semínky fenyklu, které jim dávají vůni a chuť.

V jižní Itálii, v okolí Neapole a ještě více v Kalábrii (na špičce "boty") se dělá výborný salám s paprikou, který se velmi podobá čabajce. Ještě lepší je "soppressata", opět salám s paprikou, jehož forma se podobá naší tlačence.

Hovězí maso prošlo i v Itálii velkou krizí, ale jedna specialita snad stojí za zmínku. V Toskánsku prodávají "bistecca fiorentina", obrovský kus masa pečený na roštu, vážící minimálně 400 gramů. Maso pochází z jedné místní chráněné rasy, je vynikající, ale pokud nemáte rádi "krvavé", raději si je neberte.

Ani den bez zeleniny
Italská kuchyně je především bohatá na zeleninu. V létě se jí zelenina syrová, v zimě vařená. Hlávkový salát se zde neservíruje často, ale v každé italské oblasti existuje alespoň pět až šest různých druhů salátu. Některé druhy jsou pro nás trochu nezvyklé, protože mají nahořklou chuť. V Římě dostanete od podzimu do jara "puntarelle" - zvláštní salát naložený v nálevu z oleje, česneku a sardelové pasty. Všem Čechům, kterým jsem jej nabídl, obrovsky chutnal.

U zeleniny je nutné si zapamatovat jednu důležitou věc: podnebí je jiné, a tak stejný druh zeleniny nedává stejný plod jako u nás. Například syrová italská paprika je téměř nestravitelná, protože má velmi silnou slupku. Totéž často platí i o salátové okurce. Také pití je v Itálii důležitá věc, ale zasloužilo by si zvláštní pojednání.

Zeleninu a ovoce je nejvýhodnější nakuppovat na trhu nebo ve velkých supermarketech. V malých obchodech stojí o 30 procent více.

Těstoviny, dobré víno, zelenina...to je nejčastější italská kombinace

Autoři: ,




Nejčtenější

Letiště Václava Havla v Praze
Letenky do exotických destinací zlevňují, hitem je thajský Phuket

Zájem Čechů o letecké dovolené v exotických destinacích roste. Důvodem jsou podle prodejců klesající ceny letenek kvůli větší konkurenci dopravců i sílící...  celý článek

Kalinov: první osvobozená obec v Československu
Dobre tu už bolo. Bizarní svět kolem Lupkovského tunelu na Slovensku

Pokud máte dojem, že tunely souvisí s politikou, pak pro Lupkovský tunel na severovýchodním Slovensku to sedí stoprocentně. Po několikaleté pauze přes něj...  celý článek

Italský ostrov Ischia zasáhlo zemětřesení (21.8.2017)
Italský ostrov Ischia zasáhlo zemětřesení, zemřeli nejméně dva lidé

Jihoitalský ostrov Ischia v pondělí večer zasáhlo zemětřesení o síle 4. Agentura Reuters uvedla, že se zřítilo několik budov. Italský list Corriere della Sera...  celý článek

Pohled na osamělý vrchol Hohe Salve s výškou 1 829 metrů nad mořem a s výhledem...
Pozor, jen pro náročné. Dokonalost v největším zážitkovém světě v Rakousku

Krásné středisko Wilder Kaiser v Tyrolsku se může chlubit hned několika rekordy. Pokud se sem vydáte - a je úplně jedno, jestli s rodinou, nebo sami - ...  celý článek

Mont Maudit (uprostřed) a Mont Blanc na archivním snímku
V ledovci u Mont Blanku se našla tři těla, ležela tam zřejmě desetiletí

Francouzský turista nalezl při výstupu na ledovec Miage v masivu Mont Blanku tři těla. Podle serveru AostaSera není vyloučeno, že se jedná o ostatky osob,...  celý článek

Další z rubriky

První fotky pořízené pod mořskou hladinou dokazují, že potápění u zříceného...
Dokud je čas. Potápění u zříceného Azurového okna se stalo hitem

Ještě přes svým zřícením do moře bylo Azurové okno na Maltě jednou z největších turistických atrakcí světa. A jak to vypadá, kolaps této nádherné skalní stěny...  celý článek

Podvečerní „poušť“ ve slovenském Záhorie
Jen tak si prožít poušť ve střední Evropě. Záhorie miluje i armáda

Nejrozsáhlejší písečné duny ve střední Evropě jsou tak dokonalou replikou pouště, že si je oblíbili i vojáci a ti, kteří jejich techniku vyrábějí. Vždyť...  celý článek

Kalinov: první osvobozená obec v Československu
Dobre tu už bolo. Bizarní svět kolem Lupkovského tunelu na Slovensku

Pokud máte dojem, že tunely souvisí s politikou, pak pro Lupkovský tunel na severovýchodním Slovensku to sedí stoprocentně. Po několikaleté pauze přes něj...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.