Lyžařský svět nabízí nepřeberné množství vybavení, jež uspokojí lyžaře všech výkonnostních kategorií. My vám díky výběru z prestižního Super Testu SKI magazínu nabízíme v tomto "guláši" jednoduchou a přitom odbornou orientaci.

Super Test SKI magazínu přehledně a objektivně představuje nabídku toho, co výrobci lyží pro letošek vyprodukovali. My vám nabízíme vždy čtyři nejlépe hodnocené lyže "nejpopulárnějších" kategorií - allround top, short turn, allmountain a lady ski. Kompletní přehled všech devíti kategorií včetně všech testovaných lyží i s výsledky pak najdete v listopadovém SKI magazínu Speciál, případně v dalších číslech letošního SKI magazínu.



Hodnocení

Jasně a přehledně strukturované výsledky každé lyže naleznete v jejím hodnocení. To ale nabízí více než jen pořadí lyže v žebříčku příslušné kategorie.

Hexagon znázorňuje kromě souhrnného hodnocení také hodnoty dosažené v šesti dílčích kritérií (komfortu, všestrannosti,  obratnosti/vitality, stability v rychlosti a hranění),  jež byla při hodnocení lyže brána v úvahu. A protože jsou na lyže různých kategorií kladeny různé požadavky, mají tato kritéria  pro každou kategorii jinou váhu. Procenta pak vyjadřují poměr, jakým se dané kritérium podílelo na celkové známce lyže.

Červená… velká váha (klíčová proměnná, 25%)
Černá… střední váha (střední proměnná, 15%)
Šedá … nízká váha (podřízená proměnná, 5%)

Abyste vždy měli s čím srovnávat, uvádíme v šedivém poli vedle graficky znázorněného hodnocení daného modelu i průměrné hodnoty kategorie. Hodnocení daných lyží je pak dáno červenou linií.  A jako nejrychlejší informace slouží známkování ve formě hvězdiček.



Allround top

Lyže z kategorie alround top jsou opravdovými univerzály a pro širokou masu lyžařů představují přinejmenším přijatelné řešení. Přívlastek „top“ v názvu kategorie značí cenovou hladinu od 400 euro a také proto mohou být na tyto lyže kladeny poměrně vysoké požadavky. Oslovují velmi široké publikum – od pokročilých lyžařů, kteří dávají přednost harmonické lyži, až po sportovní carvingové lyžaře, kteří chtějí i ve velké rychlosti stabilní lyži, co promíjí chyby.

 



Lady ski

Jedou lehce, dobře točí, ale často jsou také nabité energií. Především však mají krásný design. Pro lyžařský průmysl je čím dál tím důležitější vyrábět dobré dámské lyže, vždyť ženy dnes tvoří více než polovinu lyžující populace. Jejich nároky stéle rostou – chtějí dynamičtější lyže, na kterých se budou cítit bezpečně, také chtějí, aby se lyže pohodlně nosily. A všem těmto aspektům věnují výrobci náležitou pozornost. Ženy, a to jak začátečnice tak zkušené lyžařky, by měly vybírat právě zde.




 

 

Short turn

Se sportovně výkonnými short turn modely si užijí hodně zábavy zejména zdatní carveři a milovníci krátkého oblouku. Lyže z kategorie short turn jsou vhodné pro velmi dobré, ale také ambiciozní pokročilé lyžaře.

Pokud je pro vás největším zážitkem frézování oblouku za obloukem do tvrdé pisty, pak jsou pro vás právě tyto lyže tím pravým náčiním. Ale budou po vás také něco chtít – jejich  kouzlo odhalíte jen v případě, že máte dostatečně vyspělou techniku a dobrou fyzičku.


 

 

 

 

 


 

Allmountain

Allmountain lyžař je sportovec, pokročilý až velmi dobrý lyžař, který hledá výbavu pro co nejširší použití. A stejně by se vlastně daly charakterizovat také lyže z kategorie allmountain. Pro čistě sjezdovkové lyžaře nejsou tyto modely nevhodné, ale nebudou pro ně ani prvotřídní.  Spokojeni s nimi budou naopak ti, kdo rádi zavítají mimo upravené tratě. To však vyžaduje odpovídající techniku. Allmountain lyže totiž netočí samy, za to ale nabízejí slušný vztlak v hlubokém sněhu a stabilitu na jakémkoliv povrchu.

 

  



                     

   

NEJVĚTŠÍ EVROPSKÝ TEST LYŽÍ

v češtině, celkem 9 kategorií – multicondition, allround, allround top, speed short turn, speed long turn, allmountain, allroun lady, allround lady top a allmountain lady – najdete ve Speciálu časopisu SKI magazín, který je v prodeji na novinových stáncích a ve sportovních prodejnách.


Testy běžeckých lyží obsahuje listopadové číslo SKI magazínu, které je také nyní v prodeji, testy freeride lyží a dětských lyží následují v dalších číslech.



DISKUTUJTE ZDE.













Nádraží Praha Vršovice