Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


I meze má své meze

aktualizováno 
-
Chystáte se na dovolenou do Řecka? A hrozí vám nebezpečí, že se stanete »obětí« pohostinnosti svých řeckých přátel? Pokud s nimi zasednete ke společné tabuli, sami brzy pochopíte obsah na první pohled nesmyslného tvrzení, že i meze by mělo mít své meze.

Co to vlastně je, takové meze? Krátce a stručně řečeno jde o sled předkrm ů, které se průběžně nosí na stůl a kdy všichni ochutnávají všechno. Začne to zcela nenápadně. Nejprve se před vámi objeví několik malých talířků. K tomu ošatka s chlebem a sklenka nezbytného ouza či tsipura (obdoba naší anýzovky či francouzského pastisu) ke zlepšení chuti. Jen člověk neznalý toho, co bude následovat, takovýto »dopink« odmítne. Mezi prvními předkrm y, které na stole nechybí, bývají obligátní tzatziki. Jídlo jogurtovité konzistence s přidaným česnekem, okurkami, pepřem a olivovým olejem lákavě voní a nutí člověka, aby si jednou, dvakrát přidal. Jízda však pokračuje. Je libo saganaki? Tvrdý smažený sýr ozdobený plátkem citronu je vzápětí na stole a strávníci se chystají k dalšímu ochutnávání. Potom už to jde ráz na ráz. Co například dolmádes? Smotané vinné listy naplněné okořeněnou rýží a utopené v olivovém oleji chutnají skvěle a jen málokdo odolá. Smažené lilkové plátky také nejsou k zahození. A už tu jsou dary moře. Pasta z jiker chutná lahodně a bylo by chybou neokusit. Pikantní salát z malých chobotniček v octovém nálevu s cibulí může odmítnout jen úplný kulinářský bloud. A co teprve smažené sépie s nejrůznějšími omáčkami! Skutečný labužník se nenechá odradit ani zápachem malých sušených rybiček, které chutnají neuvěřitelně slaně a ovšemže i skvěle - to je onen známý tsiros. Misek na stole neustále přibývá a stolovníci si na svých talířích mohou vytvářet úplné hry chutí. Zásadou přitom bývá, že nikdo si neobjednává předkrm pouze pro sebe,ale že ochutnávají všichni. Všechno na stole je tudíž všech, což vytváří příjemný pocit sounáležitosti. Zapráší-li se po jednom jídle, už se objednává další. Meze je skutečným obřadem a zároveň během na dlouhé trati. Je to zároveň předzvěst toho, že hodování bude nekonečné,jak to odpovídá těm nejlepším řeckým tradicím. Přestože pokrm y jsou vybrané a oči by možná jedly, každý by měl mít na paměti onu strašlivou pravdu: meze je předkrmová záležitost, jinými slovy je to předskokan před hlavním jídlem. Proto je třeba včas zabrzdit a určit si své vlastní meze a zároveň i našetřit dostatek sil na hlavní chod. A že nebývá malý! Protože je však meze dostatečně vydatné,nezřídka se pohoštění nakonec točí jen kolem něho. Což je pro našince jenom dobře. Přemíra chutově nezvyklých ingrediencí a především záplava olivového oleje bývá pro středoevropský žaludek jako rána do vazu, tak


Autor:


Témata: Řecko, česnek, Řecko


Nejčtenější

Bunkr Atlantického valu, který Němci postavili za druhé světové války, aby...
Nizozemsko odkrývá nacistické bunkry. A s nimi i bolestnou historii

U pláží nedaleko Haagu pokryl písek bunkry, které tu byly postaveny na Hitlerův rozkaz. Jakoby tento písek schoval i bolestivé vzpomínky, které bunkry...  celý článek

V Sieře Leone přišlo po masivním sesuvu půdy o život až tisíc lidí. (14. srpna...
Jak bahno utopí tisíc lidí. V přelidněném Freetownu katastrofě sami pomohli

Při masivních sesuvech půdy v metropoli západoafrické Sierry Leone Freetownu zemřelo více než 400 lidí, z toho zhruba sto dětí. Dalších 600 se stále pohřešuje,...  celý článek

V červnu 2016 byly otevřeny nové turistické stezky v Adršpachu.
Jak vyzrát na Adršpach. Fronty a přeplněná místa přenechte nezkušeným

Adršpašské skalní město praská ve švech pod náporem turistů a fronty se stojí na vstup do skal i na parkoviště. Jak z toho ven a současně si bizarní pískovcové...  celý článek

Tanečník ze Sepiku je připravený na kulturní show v Madangu.
My máme hodinky, oni mají čas. Co udělají mobily s Papuánci?

Martin Soukup letos dostal cenu Neuron, udělovanou nejlepším vědcům. Mimo jiné za to, že sleduje, jak žije asi patnáct set lidí v odlehlém údolí ostrova...  celý článek

Šílený přístav v Bangladéši
VIDEO: Nás nedostanou. Kurz přežití v šíleném přístavu v Bangladéši

Bangladéšský přístav v Dháce je stejný jako celá země. Přelidněný, přeplněný, plný odpadků a boje o přežití. Míchají se zde staré bárky s moderními loděmi,...  celý článek

Další z rubriky

Cestou necestou
Puchýře jako dvacka a klopýtání v dešti, to je slavný dánský pochod

Tři dny intenzivní chůze napříč dánským ostrovem Fyn spolu s dalšími 850 nadšenci pěší turistiky, tak vypadá akce nazvaná Fjällräven Classic Denmark. Treku...  celý článek

Podvečerní „poušť“ ve slovenském Záhorie
Jen tak si prožít poušť ve střední Evropě. Záhorie miluje i armáda

Nejrozsáhlejší písečné duny ve střední Evropě jsou tak dokonalou replikou pouště, že si je oblíbili i vojáci a ti, kteří jejich techniku vyrábějí. Vždyť...  celý článek

Zbytky čumu (stanu) Evenků
Sibiří na koloběžce. Tělo fňuká, ale přizpůsobí se, říká dobrodruh

Přešel pěšky Bajkal, jako první na světě přejel Pamír na tříkolce a teď podniká na koloběžce cestu přes Sibiř dlouhou přes 2500 kilometrů. Třiašedesátiletý...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.