Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Hůlky, pohodlné i praktické - pro ty, co to umí

aktualizováno 
- V asiských restauracích jsou vedle keramické lžíce, sloužící k nabírání polévky či k přendavání jídla ze společného talíře do misky, hlavním jídelním nástrojem tyčinky. Už jste s nimi někdy zkusili nabrat pokrm? A šlo vám to stejně dobře jako s nožem a vidličkou? Pak už jste téměř poloviční Číňané.

V nejlidnatější zemi světa, kde kchuaj-c', neboli jídelní tyčinky "vynalezli", se tradice jejich používání datuje někdy do období před třemi tisíci roky. Stejně jako na starém kontinentě vidličky i jídelní hůlky si získaly oblibu proto, že usnadňovaly manipulaci s horkou potravou.
Dnes si jimi vkládá dobroty do úst skoro polovina obyvatel planety. Jejich hrdými přívrženci jsou vedle Číňanů odedávna také Japonci, Korejci, Mongolové a mnozí další, kdo byli ovlivněni čínskou kulturou.
Vzdálenosti se zkracují, kultury se navzájem ovlivňují a i našinci se s tímto stále ještě poněkud exotickým způsobem stolování setkávají stále častěji.
Není to nic obtížného, alespoň pro ty, kteří hůlky dobře ovládají.
Tyto nejjednodušší příbory v praxi fungují na principu páky. Jsou jakýmsi prodloužením lidských prstů. Zkušené ruce s nimi při jídle hravě provedou veškeré potřebné operace - sevření, porcování větších soust i závěrečné vyzvednutí k ústům.
Čínané, mistři nejpovolanější, tvrdí, že k dobrému zvládnutí dvou tenkých dřívek postačí pár hodin usilovného zkoušení. Jen je třeba se nenechat deprimovat počátečními neúspěchy. Odměnou pak bude dobrý pocit i obdiv Asiatů, jejichž charakteristické hospůdky teď rostou i v našich městech jako pověstné houby po dešti.
Pokud se vám používání tyčinek zalíbí, brzy poznáte, že existují zhruba dva základní druhy: čínské a japonské. Oboje mají horní část silnější a dolní tenčí. Avšak zatím co čínské tyčinky mají tenkou část plochou, japonské ji mají kuželovitou a nepatrně zaostřenou. Délka kolísá mezi dvaadvaceti a sedmadvaceti centimetry.
Někdy bývá horní část tyčinek čtvercová, aby se při položení na stůl nekutálely.
Bývají z nejrůznějších materiálů, nejčastěji ze dřeva, bambusu, kostí i ze slonoviny. Tvrdé černé tyčinky z ebenového dřeva s postříbřenými konci, nebo tyčinky z červeného dřeva připomínají současníkům dávnou minulost.
Aby se při používání neohýbaly, vyrábějí se při vysoké teplotě a nechávají se vyschnout. Lakované se zhotovují z bambusu nebo dřeva, přičemž lak přírodní barvy se nanáší v sedmi nebo osmi vrstvách. Takové se pak i lehce čistí.
Pověsti říkají, že čínští císařové, synové Nebes, dávali přednost tyčinkám postříbřeným. Měly prý tu výhodu, že neomylně zčernaly, jakmile se dotkly jedu.
Nedávno jeden japonský vědec vyhlásil jedení tyčinkami za velice účinnou a prospěšnou gymnastiku, protože je přitom zapojených 30 kloubů, 50 svalů prstů, zápěstí, rukou a ramenou.

JAK SE JÍ HŮLKAMI?
- první hůlka se umístí dolů mezi palec a ukazovák a při lehce skrčených prstech se opře o konec prsteníku
- druhá hůlka se uchopí mezi konečky palce, prostředníku a ukazováku
- zatímco prvá hůlka zůstává stabilní, pohybujeme druhou nahoru a dolů pomocí prostředníku a ukazováku

První hůlka se umístí dolů mezi palec a ukazovák a při lehce skrčených prstech se opře o konec prsteníku
Druhá hůlka se uchopí mezi konečky palce, prostředníku a ukazováku
Zatímco prvá hůlka zůstává stabilní, pohybujeme druhou nahoru a dolů pomocí prostředníku a ukazováku





Nejčtenější

Čeští turisté se koupou na Makarské. K moři do Chorvatska jich ročně míří skoro...
A zase to Chorvatsko. I letos bude pro Čechy nejoblíbenější destinací

Chorvatsko bude letos podle Asociace cestovních kanceláří opět nejoblíbenější destinací českých turistů - stejně jako loni a spoustu předchozích let. Asociace...  celý článek

Film Dovolená s Andělem trefně popsal odborářské rekreace.
Dovolená nejen s Andělem. Odborářské rekreace dělnický lid miloval

Kdyby v létě 1952 revizor Gustav Anděl nevyjel do zotavovny Jezerka, dnešní generace by zřejmě netušily, jak tehdejší odborářská rekreace vypadala.  celý článek

Dlouhý vlak do Rumunska
VIDEO: Půlkilometrový vlak RegioJetu se vydal na cestu do Rumunska

Soukromý dopravce RegioJet vypravil v úterý v podvečer svůj nejdelší vlak v historii. Souprava míří do rumunského Eibentálu, kam veze více než tisíc hudebních...  celý článek

První fotky pořízené pod mořskou hladinou dokazují, že potápění u zříceného...
Dokud je čas. Potápění u zříceného Azurového okna se stalo hitem

Ještě přes svým zřícením do moře bylo Azurové okno na Maltě jednou z největších turistických atrakcí světa. A jak to vypadá, kolaps této nádherné skalní stěny...  celý článek

Na parkovištích v Dolním Adršpachu stálo asi tisíc aut (14.8.2017).
Turisté v autech zahltili Adršpach, policie odkláněla Poláky z přechodu

Stovky turistů v autech zablokovaly kolem poledne příjezdové cesty do Adršpachu a Teplic nad Metují na Náchodsku. Policie odkláněla dopravu na některá...  celý článek

Další z rubriky

Z filmu Dunkerk
Natáčení Dunkerku se Francii vyplatilo, chystá se nápor turistů

Natáčení filmu Dunkerk vyneslo severofrancouzskému regionu Hauts-de-France za pět týdnů 19 milionů eur (495 milionů Kč), napsal deník Le Figaro s odvoláním na...  celý článek

Podvečerní „poušť“ ve slovenském Záhorie
Jen tak si prožít poušť ve střední Evropě. Záhorie miluje i armáda

Nejrozsáhlejší písečné duny ve střední Evropě jsou tak dokonalou replikou pouště, že si je oblíbili i vojáci a ti, kteří jejich techniku vyrábějí. Vždyť...  celý článek

Romantická skaliska na jižním okraji vrcholové plošiny Brostschbergu
Stezkami čarodějnic v Alsasku. Magický svět ve francouzských Vogézách

Do Alsaska se jezdí hlavně kvůli znamenitým vínům. Dalším tamním oblíbeným lákadlem jsou samozřejmě divukrásné Vogézy s holými hřebeny i vodopády. Kromě nich...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.