Michelinská restaurace Ho Hung Kee v Kong Kongu nabízí skvělé jídlo za pár eur.

Michelinská restaurace Ho Hung Kee v Kong Kongu nabízí skvělé jídlo za pár eur. | foto: Profimedia.cz

V Hongkongu ochutnáte skvělé jídlo s michelinskou hvězdou za pár eur

  • 7
Před vstupem do maličké restaurace v Hongkongu čekají vždy v poledne ve frontě desítky lidí. Stejně jako mnohé další sympatické podniky na tomto území na jihu Číny se může tento podnik pyšnit michelinskou hvězdičkou a pojíst tu můžete jen za několik eur, píše agentura AFP.

Ho Hung Kee má jednu michelinskou hvězdu od roku 2011. Navštěvují ho místní, ale také turisté, které sem láká jeho dobrá pověst. Nabízejí tu speciality jižní Číny od 35 hongkongských dolarů (85 Kč) výše.

Stejně jako stovky dalších malých podniků v Hongkongu, jimž se v místním dialektu říká cha chaan teng, servíruje tato skrovná restaurace prostá jídla na bázi nudlí a rýže: nudle z wonton těsta, ravioli plněné obvykle vepřovým a krevetami či congee, čínskou rýžovou kaši podávanou s oblohou.

Do restaurace se vejde padesátka lidí a sdílení stolu s neznámou osobou je běžné.

Z prostého pouličního stánku do první michelinské ligy

Kuchaři začínají pracovat velmi brzy, připravují krevety a obalují je v těstíčku wonton, aby mohli obsloužit tisícovku zákazníků denně. Tato rodinná restaurace se zrodila ve 40. letech jako prostý pouliční stánek.

Pod střechu se přestěhovala v roce 1964.

Nynější majitelka Patty Hoová je snachou zakladatelů podniku. Nikdy neměnila původní recepty, protože si přeje, aby její zákazníci poznali tradiční kulinářskou kulturu.

Tip na dovolenou

Vyberte si z nabídky zájezdů do Hongkongu na dovolena.iDNES.cz.

"Moderní restaurace obměňovaly způsoby přípravy wonton, používají například pouze krevety. My však zachováváme původní recept, kam patří i vepřové, jež dodává jemnější chuť," prohlašuje. Za svůj úspěch prý vděčí zachovávání tradic.

V roce 2011 skákali zaměstnanci Ho Hung Kee radostí, když se dozvěděli, že jim michelinský průvodce přiřkl jednu hvězdičku. "Bylo to úžasné, že taková malá restaurace, jako je naše, získala takové ocenění. Měla jsem pocit, že to bylo uznání kulinářské tradice Hongkongu," vzpomíná Patty Hoová.

"Viděl jsem frontu před restaurací, podíval jsem se na menu, kde byly všechny hongkongské speciality, a chtěl jsem to vyzkoušet," prohlašuje třicetiletý Jordan Mok z Hongkongu.

Michelinská restaurace Ho Hung Kee v Kong Kongu nabízí skvělé jídlo za pár eur.

Michelinské menu za cenu čínských fastfoodů

Restaurace Tim Ho Wan, rovněž velmi skromná, ale vyznamenaná michelinskou hvězdičkou, nabízí kantonské plněné knedlíčky v ceně od v přepočtu 75 do 125 Kč. Další levná restaurace Pang's Kitchen, rovněž oceněná michelinskou hvězdičkou, připravuje grilované rybí vnitřnosti a hadí polévku, oblíbená to jídla v regionu.

Jíst pokrmy oceněné michelinským průvodcem za tak nízké ceny, to je snad možné jedině v Hongkongu, zdůrazňuje mezinárodní ředitel Michelinu Michael Ellis.

"Zdejší prostředí se samozřejmě nemůže srovnávat s restaurací vyznamenanou michelinskými hvězdičkami v Evropě: často je třeba tu čekat ve frontě, jíst ve stísněném prostoru a umývat si hůlky v misce teplé vody. Není to příliš pohodlné, ale jídlo je vynikající," dodává.

Hongkong je v hvězdičkovém světě Michelinu nejlevnějším místem a kuchaři tu dokážou povznést velmi prosté jídlo na hvězdičkovou úroveň, zdůrazňuje Ellis.

Restaurace Ho Hung Kee má nyní pobočku v novém obchodní centru, aby vyhověla zahraničním zákazníkům. Výběr tu je širší, avšak ceny jsou stejné jako v původním podniku, ujišťuje Patty Ho.