náhledy
Letos v srpnu měli čeští houbaři žně, rostly hlavně pravé hřiby.
Autor: Libor Budinský, pro iDNES.cz
Lesní houby patří na evropských tržnicích k tomu nejdražšímu – nedají se pěstovat a je jen na přírodě, jak se úroda vydaří.
Autor: Libor Budinský, pro iDNES.cz
Lišky jsou oblíbené hlavně v Německu a v Rakousku.
Autor: Libor Budinský, pro iDNES.cz
Zatímco v italské kuchyni se používají hlavně hřiby, u nás už kuchaři vaří také z méně známých hub – ochutnat můžete třeba kotrče či lišáka.
Autor: Libor Budinský, pro iDNES.cz
Za krásné velké hřiby se v Itálii platí téměř tisíc korun za kilo.
Autor: Libor Budinský, pro iDNES.cz
Houby v moderní úpravě. Restované lesní houby s pošírovaným vejcem a toustem v podolské restauraci Rest.
Autor: Libor Budinský, pro iDNES.cz
Houbová omáčka z čerstvých hub se znovu vrací do českých restaurací.
Autor: Libor Budinský, pro iDNES.cz
A ještě jednou Rest. Tentokrát šéfkuchař připravil kotletu z přeštického vepříka na houbách a jako přílohu zvolil špecle.
Autor: Libor Budinský, pro iDNES.cz
Oblíbená polská klasika – špalda s listovou zeleninou a liškami připravená jako rizoto.
Autor: Libor Budinský, pro iDNES.cz
A ještě jednou polská houbová kuchyně – tradiční pirohy plněné hřiby.
Autor: Libor Budinský, pro iDNES.cz
V Rakousku se používají, syrové, jen lehce marinované lišky také do salátů. Konzumaci syrových hub ovšem řada odborníků nedoporučuje.
Autor: Libor Budinský, pro iDNES.cz
Největší rakouská houbová klasika – liškové ragú s knedlíkem (bez masa).
Autor: Libor Budinský, pro iDNES.cz
Čtvrtky či půlky pravých hřibů osmažených v trojobalu patří k největším houbovým delikatesám.
Autor: Libor Budinský, pro iDNES.cz
Jedna ze specialit, na kterou narazíte jen výjimečně – bedlový guláš připravovaný čas od času v restauraci V polích.
Autor: Libor Budinský, pro iDNES.cz